24/10/12

Εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων για το περιβάλλον και το κλίμα

Σημαντικά θέματα όπως τα  Συμπεράσματα Συμβουλίου για το Rio+20, η προετοιμασία της Διάσκεψης της Ντόχα για την κλιματική αλλαγή και η πρόταση Κανονισμού για την ανακύκλωση πλοίων, θα συζητήσουν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου στις 25 Οκτωβρίου.  Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης, θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του  πρώτου υπό Κυπριακής Προεδρίας.

Οι Υπουργοί αναμένεται να υιοθετήσουν Συμπεράσματα Συμβουλίου σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της UNCSD (Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη) που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο τον περασμένο Ιούνιο. Αντικείμενο των Συμπερασμάτων αποτελεί η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της Διάσκεψης καθώς και η προετοιμασία των ευρωπαϊκών θέσεων για τη μετά Ρίο εποχή.
Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη Διάσκεψη της Συνθήκης για την κλιματική αλλαγή και του σχετικού Πρωτοκόλλου του Κιότο, που θα γίνει στην Ντόχα, στο Κατάρ από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για σημαντικά Συμπεράσματα καθώς θα καταγράφουν τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Διάσκεψη της Ντόχα.

Ανακύκλωση πλοίων

Ο προτεινόμενος κανονισμός για τη διάλυση και ανακύκλωση πλοίων θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης προσανατολισμού μεταξύ των Υπουργών Περιβάλλοντος. Πρόκειται για την πρώτη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου μετά την υποβολή της πρότασης κανονισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Μάρτιο.  Μεταξύ άλλων, με τον εν λόγω Κανονισμό καλούνται τα κράτη μέλη να επικυρώσουν ή να προσχωρήσουν στη Σύμβαση του Χόνγκ Κογκ, η οποία αφορά την ασφαλή και φιλική προς το περιβάλλον ανακύκλωση των πλοίων και υπογράφηκε τον Μάιο του 2009. Η συζήτηση προσανατολισμού θα διαρθρωθεί στη βάση ερωτήσεων που ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία.
Άλλα θέματα για τα οποία θα ενημερωθεί το Συμβούλιο, περιλαμβάνουν την πρόταση για Κανονισμό σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων για το Πρωτόκολλο της  Ναγκόγια για τα δικαιώματα πρόσβασης και τα οφέλη από τους γενετικούς πόρους, τη σημασία της νομοθεσίας της ΕΕ στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, και τον χρόνο δημοπράτησης των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.