3/10/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Πρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών 03/10/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα την Πρόεδρο της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κα Gabriele Zimmer, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να προεδρεύσει των Συνόδων των «Ημερών Εργασίας» της εν λόγω Πολιτικής Ομάδας, ύστερα από σχετική πρόσκληση του ΑΚΕΛ.

A
φού καλωσόρισε την κα Zimmer o κ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση του για την βασισμένη σε αρχές στάση που τηρεί η Πολιτική Ομάδα στο κυπριακό πρόβλημα. Ενημέρωσε τη συνομιλήτριά του για τη στασιμότητα στη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι αυτή οφείλεται στην πάγια άτεγκτη τουρκική στάση. Διαβεβαίωσε παράλληλα την κα Zimmer ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε επίτευξη λύσης ομοσπονδίας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών επί των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε επίσης ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι και ευρωπαϊκό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ασκηθεί ουσιαστική πίεση προς την Τουρκία για να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε την κα
Zimmer για το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί δέκτη τουρκικών απειλών λόγω της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Δικαιωμάτων που διασφαλίζονται από το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και δη τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που πρόσφατα έχει μάλιστα καταστεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Ενημέρωσε επίσης την κα Zimmer για την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Πρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς έκρινε απαράδεκτη την τουρκική στάση τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις για αλλαγή της.

Τέλος
, ανταλλάγηκαν απόψεις για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ΕΕ. Αναφερόμενη στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων γι αυτό το ζήτημα, η κα Zimmer τόνισε ότι ο ρόλος αυτός παραμένει περιορισμένος και πρέπει να αναβαθμιστεί, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να εγκαινιάσει έναν ευρύ δημόσιο διάλογο. Ο Πρόεδρος της Βουλής, υπερθεματίζοντας επί του σημείου αυτού, τόνισε ότι η δημοκρατία πρέπει να αρθεί πάνω από τις αγορές.