2/10/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 02/10/2012

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά ολοκληρώσει το πρόγραμμα που θα καταθέσει ενώπιον της Τρόικας και η συζήτηση γι
αυτό θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε: «Στη σημερινή συνεδρία άρχισε η συζήτηση του πακέτου προτάσεων που ετοιμάζει η Κυβέρνηση εν
όψει της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Αυτή η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως στόχος είναι να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στις 8.30 μ.μ., εν όψει και της συνάντησης που έχει ορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τα κόμματα την ερχόμενη Παρασκευή στις 5 μ.μ., όπου ο Πρόεδρος θα παρουσιάσει αυτό το πακέτο για να γίνει συζήτηση, όπως είχαμε υποσχεθεί προηγουμένως».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε: «Στη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι. Το πακέτο αυτό κινείται στους άξονες που καθορίζονται και στις αποφάσεις των δύο τελευταίων Συμβουλίων της ΕΕ και αφορούν
, πρώτον, την εξυγίανση της οικονομίας, την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που έχουν συσσωρευτεί μέσα από τα χρόνια, δεύτερον, τη στήριξη της ανάπτυξης και τρίτο τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Αυτά πάντοτε στο πλαίσιο και των δυνατοτήτων του κράτους, έχοντας υπόψη τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούμε σήμερα.

Από εκεί και πέρα
, ασφαλώς λαμβάνονται υπόψη ζητήματα που θέτει η Τρόικα, όμως πάντοτε εμείς θέλουμε να προστατεύουμε ειδικά τους χαμηλόμισθους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και γι αυτό είχαμε πει ευθείς εξαρχής ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για την ύπαρξη της κοινωνικής συνοχής.

Τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν κοινωνικό κόστος, όπως έχει αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμα του χθες προς τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλουμε, όμως, αυτό το κόστος
, μέσα από τα μέτρα που θα ληφθούν, να επιμεριστεί όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά, με την έννοια να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες του κάθε πολίτη να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών, αλλά ταυτόχρονα και για τη στήριξη της πορείας εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας».

Κληθείς να αναφερθεί στο πακέτο μέτρων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες αφού «αυτό το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί και επειδή έχουμε τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Επίσης, εν
όψει της συζήτησης με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους δεν θα ήταν δεοντολογικό από μέρους μας να προβαίνουμε σε δηλώσεις τώρα για το περιεχόμενο του πακέτου. Αυτό πρέπει να συζητηθεί με τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους σε μια προσπάθεια να βρούμε κοινή συνισταμένη στην προσπάθεια που θα καταβάλουμε για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα».

Ανέφερε επίσης: «Αυτά που έχω αναφέρει σε σχέση με τους άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα και για το πώς θέλουμε να επιμερίσουμε το κόστος για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά και για το ποιους πρώτα από όλα θέλουμε να προστατεύσουμε, δίνει ένα σαφές δείγμα της φιλοσοφίας που διακατέχει την Κυβέρνηση στη διαμόρφωση αυτού του προγράμματος. Ταυτόχρονα, θέλουμε να προστατεύσουμε κεκτημένα των εργαζομένων όπως είναι η ΑΤΑ και ο 13ος μισθός. Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις επʼ αυτών. Για παράδειγμα, για την ΑΤΑ τον περασμένο Δεκέμβριο αποφασίστηκε
, στο τότε πακέτο μέτρων, η έναρξη διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους για την αναδιάρθρωση της και όχι κατάργηση της. Η Υπουργός Εργασίας συναντήθηκε την περασμένη βδομάδα με τους κοινωνικούς εταίρους γι αυτό το θέμα, έχουν γίνει συγκεκριμένες προτάσεις και ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να έχουμε μια συμφωνία πριν από την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, έτσι ώστε να έχουμε ένα δεδομένο το οποίο να ικανοποιεί μια από τις συστάσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει αναφορικά με την Κύπρο.

Για τον
13ο μισθό υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να προστατευθεί, έχοντας υπόψη ότι, και είναι κάτι που όλοι παραδέχονται, ο 13ος μισθός κυρίως αφορά την αγορά και επειδή η αγορά είναι σε μια άσχημη κατάσταση, λόγω έλλειψης ρευστότητας αλλά και κακής ψυχολογίας, έχει μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση κάτι που επηρεάζει και τα έσοδα του κράτους και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γι αυτό, θέλοντας να προστατεύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δώσουμε ώθηση στην αγορά πρέπει να προστατεύσουμε και τον 13ο μισθό».

Σε ερώτηση ποιος θα είναι ο χρονικός ορίζοντας για την αποπληρωμή του δανείου από την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα έχει ένα χρονικό ορίζοντα μερικών χρόνων, πρόσθεσε ωστόσο ότι περισσότερα θα μπορούν να λεχθούν μετά τη συνάντηση με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους.


Κληθείς να πει αν υπήρξε συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής για το κατά πόσο θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχει μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής και έχει λεχθεί ότι θα μιλήσει και ο Υπουργός Οικονομικών με τον Πρόεδρο της Βουλής έτσι ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν αυτά τα ζητήματα. Μόλις γίνει αυτή η συνομιλία θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα».


Σε ερώτηση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν μιλούμε για ευάλωτες ομάδες αναφερόμαστε στις ομάδες εκείνες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους. Υπάρχουν δύο σκέλη που θέτει και η Τρόικα και η κάθε Κυβέρνηση προσπαθώντας να ισοσκελίσει τα δημοσιονομικά δεδομένα
, έχει δύο τρόπους που είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των εσόδων. Από εκεί και πέρα, πάντοτε με κάποιες αλλαγές, βλέπεις πώς μπορείς να προστατεύσεις αυτές τις ομάδες».

Ερωτηθείς για το θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, ο κ. Στεφάνου είπε:
«Είχαν γίνει κάποιες αλλαγές με το προηγούμενο πακέτο μέτρων έχοντας υπόψη τα δεδομένα, δηλαδή ότι οι αξίες ουσιαστικά είναι αξιολογημένες με βάση τις αξίες του 1980, έγινε μια διαφοροποίηση σε σχέση με τους συντελεστές για να είναι πιο κοντά στη σημερινή πραγματικότητα. Βέβαια είχαμε τη ʽφούσκαʼ των ακινήτων το 2006-2008 που ανέβασε σημαντικά τις τιμές των ακινήτων. Από το 1980 μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά δεδομένα και σε σχέση με τις πολεοδομικές ζώνες και είναι πάρα πολλή η ακίνητη περιουσία που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, μέσα από την αλλαγή των πολεοδομικών ζωνών, απέκτησε περισσότερη αξία και πολλή υπεραξία. Όλα αυτά τα ζητήματα θέλουμε να τα αξιολογήσουμε και να διαμορφώσουμε μια προσέγγιση αναφορικά με την ακίνητη περιουσία με την οποία να αποδίδεται και περισσότερη δικαιοσύνη στα ζητήματα της φορολόγησης.

Πάντοτε έχουμε υπόψη μας όταν συζητούμε αυτά τα ζητήματα ότι το κάθε νοικοκυριό στην Κύπρο διαθέτει ένα σπίτι και ενδεχομένως και οικόπεδο για τα παιδιά του και αυτό το λαμβάνουμε υπόψη όταν παίρνουμε αποφάσεις. Και τώρα θα το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη».


Κληθείς να πει πότε θα έρθει η Τρόικα στην Κύπρο είπε ότι ακόμη δεν υπάρχει ημερομηνία καθόδου της.


Σε ερώτηση αν θα αλλάξει τα δεδομένα η παραχώρηση δανείου από τη Ρωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ποτέ δεν εργαζόμαστε με τη λογική του ʽανʼ. Σήμερα δεν έχουμε μπροστά μας το ρωσικό δάνειο. Το πρόγραμμα που ετοιμάζουμε είναι στη βάση των πραγματικών δεδομένων και αυτό είναι πολύ πιο σοφό από το να ετοιμάζεις σενάρια που δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αν και εφόσον η Ρωσική Ομοσπονδία μας παραχωρήσει το δάνειο, αυτό θα το χειριστούμε ανάλογα».


Ερωτηθείς είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με το ρωσικό δάνειο.


Σε ερώτηση αν έχουν υπολογιστεί τα έσοδα που θα έχουμε από το φυσικό αέριο στο πακέτο των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης προς την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αυτό που λέμε πάντα σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και η συνέχιση των ερευνών και σε άλλα οικόπεδα ανοίγει μια μεγάλη προοπτική για την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Σε πολλά επίπεδα κιόλας. Εν
όψει της εκμετάλλευσης των υφιστάμενων κοιτασμάτων άρχισαν οι συζητήσεις για τη δημιουργία υποδομής, βλέπετε ακόμα και πανεπιστήμια δημιουργούν έδρες για επιστήμες σε συναφείς τομείς, άρα φυσιολογικά μέσα στην οικονομία της χώρας, σε διάφορα επίπεδα και με διάφορους τρόπους, θα έχουμε θετικό πρόσημο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Επίσης θα υπάρξουν και έσοδα ακόμα και από το δεύτερο γύρο αδειοδότησης».

Ερωτηθείς πόσα θα είναι τα έσοδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι υπάρχει ένας υπολογισμός αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και πρόσθεσε: «Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει στόχο να αξιοποιήσει την προοπτική που έχει ανοίξει για την Κύπρο ενισχύοντας την ανάπτυξη της χώρας, διότι μέσα από την ανάπτυξη θα έχουμε πολλαπλά οφέλη και γι
αυτό το σκοπό η Κυβέρνηση κάνει πολύ συγκεκριμένη επεξεργασία, έτσι ώστε το πρόγραμμα να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και να μην είναι μια αόριστη αναφορά ότι θα έχουμε έσοδα και ότι αυτά θα χρησιμεύσουν για την ανάπτυξη».

Πρόσθεσε ότι για το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί ενώπιον της Τρόικας έχει γίνει εντατική εργασία αρκετών βδομάδων.


Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με δηλώσεις τους ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχουν πει πως μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα υπογραφεί το Μνημόνιο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλουμε να κλείσουμε με το πακέτο την Τετάρτη το βράδυ για να μπορέσουμε να συναντηθούμε με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους με μια συγκεκριμένη πρόταση για να ολοκληρώσουμε αυτό τον κύκλο συζήτησης το συντομότερο δυνατόν και να μπορέσουμε να συζητήσουμε και με την Τρόικα».


Σε ερώτηση αν θα αποκοπεί μέρος των μισθών των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «θέλουμε να δούμε πώς ο καθένας θα συνεισφέρει», προσθέτοντας ότι «η βασική θέση είναι το κοινωνικό κόστος που θα έχουν τα μέτρα ει δυνατόν να επιμεριστεί ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο καθένας θα συνεισφέρει. Αν εννοούμε ότι θα αποκοπεί μισθός
, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα επηρεάσουν τη ζωή μας, γι αυτό άλλωστε μιλάμε για το θέμα της οικονομικής εξυγίανσης και των αλλαγών που θα επέλθουν».