12/9/12

Ο Υπουργός Εμπορίου προήδρευσε σύσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του CIPA 12/09/2012


Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), όπου και προήδρευσε σύσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Υπουργός Εμπορίου, διατηρεί μια συνεχή και στενή συνεργασία με τον
CIPA, του οποίου, επισήμανε, είναι γνωστή η αποτελεσματική δουλειά σε ό,τι αφορά την προώθηση επενδύσεων. Όπως ανέφερε, μαζί με τον Οργανισμό εργάστηκαν για τη δημιουργία μηχανισμού για προώθηση των επενδύσεων ξένων αλλά και Κύπριων επενδυτών, ο οποίος έχει ήδη στηθεί με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση της Υπουργικής Επιτροπής και καθορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων για τις επενδύσεις.

Ο Υπουργός Εμπορίου σημείωσε
ότι ο CIPA ανέλαβε να συλλέξει όλα τα στοιχεία από όλα τα Υπουργεία και Υπηρεσίες, για επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά είτε αυτές αδειοδοτήθηκαν και είναι έτοιμες να ξεκινήσουν, είτε είναι στη διαδικασία αδειοδότησης. Εξέφρασε δε την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής εντός του Σεπτέμβρη για εξέταση αυτής της προεργασίας του CIPA και με στόχο να δοθεί ώθηση για να ξεπεραστούν προβλήματα και να προωθηθούν επενδύσεις.

Όσον αφορά τη λανθασμένη εικόνα που δίνεται δημόσια για τις επενδύσεις στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι ήδη γίνονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη χώρα μας
, όπως το τερματικό πετρελαιοειδών που προωθείται, τα γήπεδα γκολφ και οι μαρίνες. «Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι έχουμε δυσκολίες, όμως επενδύσεις γίνονται. Η προσπάθειά μας είναι, πρώτον, να δώσουμε εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται ο CIPA για την προώθηση περισσότερων επενδύσεων ή και την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Ήδη υπάρχουν νέες χώρες, νέες αγορές, στις οποίες γίνεται δουλειά από τον CIPA. Και το δεύτερον, να συντονιστούμε εδώ στην Κύπρο με όλα τα Υπουργεία και όλες τις Υπηρεσίες, ώστε να μπορούν να υλοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά αυτές οι επενδύσεις», τόνισε.

Κλείνοντας την εισαγωγική του δήλωση, ο Υπουργός Εμπορίου διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τον
CIPA θα συνεχιστεί και στο μέλλον, εξηγώντας ότι υπάρχουν ζητήματα που πολλές φορές αφορούν απλές αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να ληφθούν το συντομότερο, «για να διευκολύνουμε όλες τις διεργασίες που αφορούν στις επενδύσεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο τόπος μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Ερωτηθείς για τον όγκο των επενδύσεων που προγραμματίζεται να γίνουν στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται απλά για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά ενδεχομένως και δισεκατομμυρίων ευρώ. Προχώρησε δε να εξηγήσει ότι πολλές μεγάλες επενδύσεις αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα χρηματοδότησης, επισημαίνοντας
, παράλληλα, ότι βρίσκονται τώρα στα σκαριά σημαντικά έργα, όπως η δημιουργία γηπέδων γκολφ και μαρίνων, καθώς και μεγάλα κατασκευαστικά έργα σε Λεμεσό, Λευκωσία, Λάρνακα και Πάφο.

Κάποια από αυτά τα έργα, επισήμανε ο κ. Υπουργός, είναι στην πορεία υλοποίησης, ενώ για κάποια άλλα χρειάζεται η Κυβέρνηση να βοηθήσει τον ιδιωτικό τομέα στην εξεύρεση χρηματοδότησης και στην απλοποίηση των διαδικασιών. Όλα αυτά, τόνισε, θα εξεταστούν κατά συγκεκριμένο τρόπο
, μέσα από τον μηχανισμό που δημιουργήθηκε.

Σε ερώτηση αν παρατηρείται
σήμερα ανάκαμψη του κατασκευαστικού τομέα μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τις άδειες παραμονής κατοίκων τρίτων χωρών, ο Υπουργός Εμπορίου απάντησε καταφατικά, διευκρινίζοντας ότι και οι παλαιότερες δηλώσεις του περί πωλήσεων εκατοντάδων κατοικιών, που κάποιοι θεώρησαν υπερβολικές, βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία. Όπως τόνισε, διανοίγεται μια νέα προοπτική για τον κατασκευαστικό τομέα αναφορικά με την πώληση ακινήτων, γεγονός που, όπως εξήγησε, θα αμβλύνει τα τεράστια προβλήματα που ο τομέας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης.

Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Κινέζους πολίτες, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι ζούμε σήμερα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον και επιδίωξή μας πάντοτε είναι να ψάχνουμε για νέες αγορές, όπως αυτήν της Κίνας, διατηρώντας παράλληλα και τις υφιστάμενες αγορές. Καταλήγοντας, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της Κύπρου σε όλους τους τομείς, σημειώνοντας τη σημαντική γεωγραφική μας θέση μεταξύ τριών ηπείρων, το οικονομικό περιβάλλον της χώρας με τις ανεπτυγμένες υπηρεσίες και τομείς, την ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της ΕΕ και τις θαυμάσιες καιρικές συνθήκες.


Σε δηλώσεις προέβη
, επίσης, ο Πρόεδρος του CIPA κ. Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπή ευχαρίστησαν τον κ. Συλικιώτη για την απόφαση της Κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει τη διαδικασία παραχώρησης άδειας μόνιμης παραμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών, γεγονός που, όπως εξήγησε, ξεκίνησε ήδη να δίνει ανάσες στις εταιρείες ανάπτυξης γης με συνεχείς πωλήσεις σε κατοίκους τρίτων χωρών. «Συζητήσαμε τα θέματα που εκκρεμούν στον μηχανισμό ταχείας υλοποίησης και αδειοδότησης ξένων και εγχώριων επενδύσεων και θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Αγκαστινιώτης συμφώνησε με τη δήλωση του κ. Συλικιώτη ότι ήδη γίνονται επενδύσεις στην Κύπρο, δίνοντας
το παράδειγμα του τερματικού της εταιρείας Vitol, το οποίο, επισήμανε, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Παράλληλα, σημείωσε ότι όσον αφορά στις αιτήσεις για μόνιμη παραμονή από κάτοικους τρίτων χωρών, διανοίγεται σήμερα, λόγω και των εξελίξεων στην περιοχή, παράθυρο ευκαιρίας και από άλλες χώρες πέραν της Κίνας, όπως την Αίγυπτο και τη Συρία.