12/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων 12/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων δρα Πόλυ Μιχαηλίδη, ο οποίος του επέδωσε την Ετήσια Εκθεση του Γραφείου του για το 2011.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον κ. Μιχαηλίδη για το έργο του και υπογράμμισε τη στήριξη του προς τον θεσμό του Επιτρόπου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε, μεταξύ άλλων, ότι το Γραφείο του Επιτρόπου έχει υιοθετήσει τη σχετική κοινοτική νομοθεσία και έχει επιφέρει, όπου χρειάζεται, σχετικές τροποποιήσεις στο νόμο περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

«Κατά το 2011 το Γραφείο ήταν επικεφαλής της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού για την εισαγωγή της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, χαρακτηρίζοντας την εκστρατεία αυτή επιτυχή και έτσι «οι Κύπριοι κατά 86%, την 1η Ιουλίου 2011 ήταν έτοιμοι να δεχθούν το ψηφιακό σύστημα».

Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας μελετούμε τα παράπονα που υποβάλλονται στο Γραφείο μας και προσπαθούμε να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις με τους παροχείς στους οποίους απευθύνονται τα παράπονα. Άλλος σημαντικός τομέας των αρμοδιοτήτων μας αφορά την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορα διεθνή και ευρωπαϊκά φόρα και που αφορούν την κυβερνο-ασφάλεια, το κυβερνο-έγκλημα, τη συνεργασία μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών, την κινητή τηλεφωνία, την εθνική και διεθνή περιαγωγή και άλλα που αφορούν τις ταχυδρομικές υπηρεσίες».

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε επίσης ότι «στις 27-28 Σεπτεμβρίου θα γίνει στη Λεμεσό το διήμερο ετήσιο συνέδριο της ολομέλειας των Ρυθμιστικών Αρχών της ΕΕ όπου θα μελετηθούν θέματα που αφορούν τον ηλεκτρονικό τομέα.

Για το θέμα της κυβερνο-ασφάλειας έχουμε ετοιμάσει σχετικό έγγραφο πολιτικής και στρατηγικής το οποίο καταθέσαμε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για συζήτηση και μετά θα τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και στη συνέχεια θα αποτελέσει τη βάση της κυβερνητικής στρατηγικής στο θέμα αυτό», είπε.

Επισήμανε ότι «σε σχέση με τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες έχουμε τροποποιήσει τον σχετικό Νόμο ώστε από την 1.1. 2013 να φιλελευθεροποιηθεί ο ταχυδρομικός τομέας στην Κύπρο και ως εκ τούτου να ανοίξει και το φάσμα του ανταγωνισμού στην παροχή των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Το Γραφείο ελέγχει την ποιότητα και τις τιμές τόσο των ηλεκτρονικών όσο και των ταχυδρομικών υπηρεσιών. Οι τιμές καθορίζονται με επιστημονικό τρόπο», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.