3/9/12

Ομιλία του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη Συνάντηση Διευθυντών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία

Κυρίες και Κύριοι Προϊστάμενοι Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλημέρα σας και καλωσορίσατε στην Κύπρο.
Με ιδιαίτερη χαρά έχω αποδεχθεί την πρόσκληση του Διευθυντή Κτηνιατρικών Υπηρεσιών να χαιρετίσω τη σημερινή σας συνάντηση, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο ρόλος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών είναι πολύπλευρος και ουσιώδους σημασίας, καθώς η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών σας επηρεάζει άμεσα την κάλυψη των καθημερινών αναγκών διατροφής των πολιτών σε ζωοκομικά προϊόντα και διασφαλίζει τη διατήρηση άριστου επιπέδου υγείας και ευημερίας των ζώων, την προστασία της δημόσιας υγείας και τις εισαγωγές από Τρίτες Χώρες ασφαλών ζωοκομικών προϊόντων. Ο ρόλος αυτός των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία από άποψη εμπορικών σχέσεων και δεδομένης της οικονομικής κρίσης που σήμερα μαστίζει την παγκόσμια κοινότητα.
Στο πλαίσιο της μελέτης και συζήτησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου θα γίνει και αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η ανακατανομή των οικονομικών πόρων που θα διατεθούν στο μέλλον, τόσο για τον γεωργικό τομέα όσο και για τον κτηνιατρικό. Τυχόν αλλαγές είναι αναπόφευκτο ότι θα επηρεάσουν τη λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καθώς και τη δυνατότητα οικονομικής αρωγής των κρατών μελών από μέρους της Ένωσης για τα προγράμματα καταπολέμησης των ζωικών ασθενειών, εν όψει και της μελέτης του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η «ανεξαρτητοποίηση» του κεφαλαίου του κοινοτικού προϋπολογισμού που θα αφορά τα κτηνιατρικά προγράμματα από το γεωργικό ταμείο στο οποίο υπάγεται τώρα. Παράλληλα με τα θέματα που αφορούν τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Συμβούλιο αναμένει να παρουσιαστούν από την Επιτροπή, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου, οι πολύ σημαντικές προτάσεις για τον νέο Νόμο για την Υγεία των Ζώων και της αναθεώρησης του Κανονισμού για τους Επίσημους Ελέγχους.
Αναμένεται, επίσης, η πρόταση για την αναθεώρηση του πακέτου Υγιεινής. Ευελπιστούμε πώς θα έχουμε τουλάχιστον την παρουσίαση των πιο πάνω προτάσεων κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό, σας διαβεβαιώνω ότι ως Κυπριακή Προεδρία θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να προωθηθεί όσο το δυνατό περισσότερο η μελέτη και επεξεργασία των προτάσεων που θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο.
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή σας Συνάντηση και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και ευχάριστη παραμονή στην Κύπρο.