25/9/12

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη Γενική Συζήτηση της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 25/09/2012

Κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την εκλογή σας ως Προέδρου της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την υποστήριξη της αντιπροσωπείας μου στην εκτέλεση των καθηκόντων σας. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμησή μου προς τον προκάτοχό σας κ.
Nassir Abdulaziz Al-Nasser για τον εξαίρετο τρόπο με τον οποίο διηύθυνε τις εργασίες της 66ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Θα ήθελα να επωφεληθώ αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα για την έκθεση του για το έργο του Οργανισμού.


Η Κύπρος
, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης και των ιστορικών δεσμών με τις γειτονικές χώρες, παρακολουθεί στενά και επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική κατά τους τελευταίους 18 μήνες. Η λαϊκή κυριαρχία ήταν και παραμένει θεμελιώδης αρχή οργάνωσης και λειτουργίας των κρατών. Ως διεθνής κοινότητα θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα μέσα από αυτό το πρίσμα, σεβόμενοι το δικαίωμα του κάθε λαού να καθορίζει από μόνος του το δικό του μέλλον.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίναμε μάρτυρες ανακατατάξεων στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και τη Λιβύη
. Στεκόμαστε δίπλα τους σε αυτή τη μετάβαση και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές τους στον δύσκολο δρόμο για εδραίωση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Προσβλέπουμε σε νέες δομές οι οποίες να είναι χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες και τις μειονότητες και να δημιουργούν προϋποθέσεις περαιτέρω συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική ζωή.
Με μεγάλη θλίψη, ωστόσο, γινόμαστε μάρτυρες της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Η αυξημένη βία στη Συρία συνεχίζεται και οι πιθανές παράπλευρες επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες προκαλούν
σοβαρή ανησυχία.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία και τις σφαγές αθώων πολιτών στη Συρία και απευθύνουμε έκκληση για άμεσο
τερματισμό τους. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα μια ανθρωπιστική κρίση που χρειάζεται επειγόντως αντιμετώπιση. Πρόσφατες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσαν έμφαση σε αυτό. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει στις διεθνείς προσπάθειες για τη διαχείριση της κρίσης για τον επιπρόσθετο λόγο ότι «η πυρκαγιά μαίνεται έξω από την πόρτα μας».

Παραμένουμε προσηλωμένοι στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και τονίζουμε ότι η συνεχιζόμενη βία και η πρόσφατη εντατικοποίησή της
υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πολιτική λύση. Συνεπώς, μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, εκφράζουμε αμέριστη υποστήριξη προς τον νεοδιορισθέντα απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Συρία κ. Lakhdar Brahimi, με την ειλικρινή ελπίδα ότι θα συμβάλει ώστε η σύγκρουση να οδηγηθεί στο τέλος της.

Κύριε Πρόεδρε,


Ενώ λαμβάνουν χώραν σημαντικές αλλαγές στην περιοχή, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να είναι σε αδιέξοδο. Είναι επιτακτική ανάγκη να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις
οι οποίες τελικά να οδηγήσουν στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη δημιουργία ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα προ του 1967 σύνορα. Η λύση πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες του Ισραήλ ως προς την ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις οι οποίες να μπορούν να επιτευχθούν στην απουσία πολιτικού διαλόγου. Όπως άλλωστε σοφά προτείνατε κατά την εκλογή σας,
«η διευθέτηση ή ο διακανονισμός διεθνών διαφορών ή καταστάσεων με ειρηνικά μέσα» είναι ο πρωταρχικός σκοπός των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, αυτός παραμένει και διαχρονική πρόκληση - και μπορώ προσωπικά να το επιβεβαιώσω.
Η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται
τις συνέπειες των ξένων επεμβάσεων και της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Περισσότερο του ενός τρίτου του εδάφους της χώρας μου παραμένει υπό στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία, επίσης κράτος μέλος αυτού του σεβαστού οργανισμού. Η συμμετοχή όλων μας στον ΟΗΕ προϋποθέτει συμμετοχή στον αγώνα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμμεριζόμαστε τη «δέσμευση στο κράτος δικαίου» και είμαστε υπέρμαχοι της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.

Χθες υιοθετήσαμε τη Διακήρυξη της Συνάντησης Υψηλού Επιπέδου για το κράτος δικαίου, επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη ισότητα των κρατών και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητάς τους.


Ωστόσο η Τουρκία, μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974
, συνεχίζει να κατέχει εδώ και 38 χρόνια το βόρειο τμήμα του νησιού, διατηρώντας μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη και συνεχίζοντας τη μαζική μεταφορά εποίκων από την Τουρκία, σύμφωνα με την πολιτική της για δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού της χώρας μου. Η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων, περιλαμβανομένου του σφετερισμού των περιουσιών τους, τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων και των ανθρώπων που έχασαν τους οικείους τους και συνεχίζουν να τους αναζητούν.

Από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας το
2008, ανέλαβα πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν, για τερματισμό της στασιμότητας και έναρξη νέας διαδικασίας απευθείας διαπραγματεύσεων με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Αυτά τα συμφωνήσαμε με τον κ. Ταλάτ. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και διευκολύνεται από την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του στο νησί.


Πιστεύω ότι με την τουρκοκυπριακή πλευρά, υπό τον κ. Ταλάτ, μοιραζόμασταν το όραμα
για επίτευξη λύσης προς όφελος όλων των Κυπρίων για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία συνθηκών διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στο νησί. Είχαμε τότε, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κατοχή, επιτύχει σειρά σημαντικών συγκλίσεων.

Από το 2010, η παρούσα τουρκοκυπριακή ηγεσία υπό τον κ. Έρογλου
, ενώ δεσμεύθηκε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει, έχει παραβιάσει αυτήν την κοινή μας δέσμευση και έχει υπαναχωρήσει από όλες τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον προηγούμενο Τουρκοκύπριο ηγέτη. Επιπλέον, από τον περασμένο Μάρτιο, η τουρκοκυπριακή ηγεσία με την πλήρη στήριξη της Άγκυρας, αντιδρώντας στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο, έχει εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις.

Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στο Ψήφισμα 2026 του 2011
, στο οποίο προβλέπεται πρώτα διευθέτηση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και μετά η σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για τις διεθνείς πτυχές, αφού προηγουμένως συναινέσουν οι δύο πλευρές. Η δέσμευσή μας παραμένει αμετάβλητη: Να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις, να συνεχίσουμε τη διαδικασία με καλή πίστη και να σεβαστούμε στην πράξη και όχι στα λόγια τη συμφωνημένη βάση για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Είμαστε ευγνώμονες προς τον Γενικό Γραμματέα ο οποίος
, παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο διεθνής οργανισμός, διαθέτει πρόθυμα χρόνο και καταβάλλει προσπάθειες έχοντας επενδύσει σε αυτή τη διαδικασία. Καλώ την τουρκοκυπριακή ηγεσία να επιστρέψει στον διάλογο και να μοιραστεί το όραμά μας για μία επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο.


Για να επιτευχθεί επίλυση του κυπριακού προβλήματος η υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων μερών είναι ζωτικής σημασίας. Η θετική συμβολή και πρακτική υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας
για να μπορέσουν οι δύο κοινότητες να ωθήσουν τη διαδικασία προς τα εμπρός είναι εκ των ων ουκ άνευ. Αντ' αυτού, η Τουρκία έχει υιοθετήσει τη «διπλωματία των κανονιοφόρων», αντιπαραθέτοντας τη στρατιωτική της ισχύ γύρω από την Κύπρο.

Η ανησυχητική συμπεριφορά της Τουρκίας έχει ενταθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο
όταν η Κύπρος προχώρησε με δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που της παρέχει το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση
αυτή ούτε και συμμορφώνεται με το σχετικό διεθνές εθιμικό δίκαιο. Αντίθετα, η Τουρκία προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες όσον αφορά σε θαλάσσιες περιοχές οι οποίες είναι προφανώς πέρα από κάθε λογικό γεωγραφικό και νομικό όριο της δικής της υφαλοκρηπίδας και ενδεχόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και εμπίπτουν σαφώς στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία συμπεριφέρεται ωσάν η Κυπριακή Δημοκρατία να μην υπάρχει στον χάρτη της περιοχής. Αυτή η συμπεριφορά από μία χώρα που επιδιώκει να γίνει κράτος μέλος της ΕΕ, μία χώρα που υποτίθεται ότι επιδιώκει
«μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της», δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα. Καλώ την Τουρκία, ενώπιον αυτού του σεβαστού σώματος, να θέσει τέρμα στην προκλητική της συμπεριφορά. Επαναλαμβάνω ταυτόχρονα ότι σε μια επανενωμένη Κύπρο οι φυσικοί πόροι, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελούν κοινό πλούτο όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κύριε Πρόεδρε
,

Η προθεσμία που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας μέχρι το 2015 πλησιάζει. Έχουμε επιτύχει αξιόλογη πρόοδο μέχρι στιγμής, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα
αφού η φτώχεια και η πείνα παραμένουν. Ατενίζοντας την μετά το 2015 εποχή θα πρέπει να επαναδεσμευθούμε σε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα είναι συγκεκριμένο και θα στοχεύει στην εξάλειψη της φτώχειας καθώς και σε περιεκτική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ειρήνη και ασφάλεια για όλους.