Ο
Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, στο πλαίσιο
διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα, έγινε σήμερα
δεκτός, στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κάρολο Παπούλια.
Στην παρουσία των δημοσιογράφων οι κ.κ. Ομήρου και Παπούλιας ανέφεραν:
Στην παρουσία των δημοσιογράφων οι κ.κ. Ομήρου και Παπούλιας ανέφεραν:
Κ. Παπούλιας : Πολλή χαρά μου δίνετε κάθε φορά που συναντιόμαστε.
Γ. Ομήρου : Η χαρά είναι μεγάλη για μας κάθε φορά που σας συναντούμε, γιατί είμαι βέβαιος ότι, όπως πάντα, θα ακούσουμε τις σοφές σας απόψεις για τα προβλήματα του Ελληνισμού αλλά και την έκφραση της εθνικής ομοψυχίας που είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και η Ελλάδα και η Κύπρος, για να διαφυλάξουμε και την κοινωνική συνοχή – και αναφέρομαι στην οικονομική κρίση – αλλά και για να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Και ας μην περάσει από κανενός το μυαλό ότι αυτή η δεινή οικονομική κατάσταση θα μας καταστήσει ευάλωτους σε πιέσεις για να αποδεχθούμε ελλειμματικές λύσεις στα εθνικά μας προβλήματα. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο θα πρέπει να ακούσουν πολύ καλά οι καλόπιστοι και οι κακόπιστοι τρίτοι.
Κ. Παπούλιας : Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η κυπριακή υπόθεση είναι εθνική υπόθεση για μας. Και, όπως είπατε, θα είμαστε στο ίδιο χαράκωμα μέχρι να έρθει η τελική λύση, όπως αγωνιζόμαστε τώρα και όπως θέλουμε να είναι.
Είπατε κάτι πάρα πολύ σωστό: Να μην περάσει από το μυαλό κανενός ότι η οικονομική κρίση μπορεί να μας κάνει ευάλωτους σε λύσεις ή σε υποχωρήσεις. Ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά ούτε και η Ελλάδα μπορεί να πιεσθούν για να υποχωρήσουν από μια γραμμή υπεράσπισης των εθνικών δικαίων του Ελληνισμού. Και αυτό που λέω περιλαμβάνει ολόκληρο τον Ελληνισμό: και τον κυπριακό και την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό.
Γ. Ομήρου : Είναι πολύ σημαντικό να ακούγεται αυτό το μήνυμα κατά τον πλέον έγκυρο και αυθεντικό τρόπο από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, που εκφράζει την ενότητα του Ελληνισμού και, βεβαίως, τα αισθήματα του λαού μας αλλά και, όπως είπατε, του καθόλου Ελληνισμού.
Κ. Παπούλιας : Θέλω να σας συγχαρώ για την εξαίρετη Προεδρία. Ήταν μια έκπληξη για πολλούς που πίστευαν ότι η μικρή Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να κάνει μία τόσο καλή Προεδρία. Την έκανε και νομίζω ότι ήταν για μένα μια δυσάρεστη έκπληξη η στάση της Τουρκίας. Της δόθηκε μια ευκαιρία να συνεργαστεί και να δείξει έναν καλύτερο εαυτό. Φαίνεται ότι η Τουρκία δεν αλλάζει. Και αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας.
Γ. Ομήρου : Επαναλαμβάνει τον κακό της εαυτό. Εξακολουθεί να απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Διαβίβασε μάλιστα μέσω του κ. Ντάουνερ ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, ότι η Τουρκία – του είπαν στην Άγκυρα που ήταν – δεν θα επιτρέψει την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα θαλάσσια τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι η ώρα και η ΕΕ να δώσει κάποιες απαντήσεις. Διότι μιλάμε για το Θαλάσσιο Δίκαιο που είναι και τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου πλέον, με βάση απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ του Λουξεμβούργου. Συνεπώς, η ΕΕ θα πρέπει να αρθρώσει λόγο και για να υπερασπίσει την πολιτική της αξιοπιστία. Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, βρίσκεται σε ενταξιακό διάλογο και αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Αυτά είναι αντιφατικά, προκλητικά και είναι ράπισμα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό.