26/9/12

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο 26/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στην συνάντηση παρίσταντο η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένη Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι με χαρά που συνάντησα και εδώ τον φίλο κ. Υπουργό
, γιατί πρόσφατα έχουμε συναντηθεί στην Λευκωσία. Είναι περιττό να πω ότι παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το Κυπριακό είναι προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό. Συντονιζόμαστε στις διάφορες επαφές που κάνει ο κ. Αβραμόπουλος , πάντοτε τοποθετεί το Κυπριακό με πολύ-πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Εμείς από δικής μας πλευράς ξέρετε πόσο αγαπούμε την Ελλάδα και πόσο συμπάσχουμε μαζί και με την Ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό. Είμαστε σε δύσκολη θέση και οι δύο κυβερνήσεις και οι δύο λαοί στα διάφορα οικονομικά ζητήματα και βεβαίως θα δώσουμε την μάχη από μέρους και των Ελλήνων και των Κυπρίων -συνηθίζω να λέω όλων των Κυπρίων- ούτως ώστε να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση η οποία δεχόμαστε, που είναι εξουθενωτική.

Βεβαίως θα κάνουμε θυσίες. Θα κληθεί και ο κυπριακός λαός να κάνει θυσίες, ο ελληνικός λαός άλλο τίποτε δεν κάνει αυτή τη εποχή. Εύχομαι στην Ελληνική Κυβέρνηση να κρατήσει καλά τα μετερίζια, ούτως ώστε στο τέλος της μέρας να υπάρξει η αντίστροφη μέτρηση.


Θέλω να ευχαριστήσω το φίλο Υπουργό για τη χαρά που μας δίδει να συναντηθούμε και να ευχηθώ το συντομότερο δυνατό να ξαναβρεθούμε είτε στη Κύπρο είτε στην Ελλάδα».


Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την σημερινή μας συνάντηση που γίνεται, βέβαια, στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Προσφέρεται αυτός ο χώρος για όλους μας, μέσα από συνεχείς διμερείς επαφές, να παρουσιάζουμε κατ’ εξοχήν τα εθνικά μας θέματα και να συζητούμε με τους φίλους μας σε ολόκληρο τον κόσμο για το πώς εξελίσσεται και αυτή η δύσκολη για τον πλανήτη οικονομική κρίση, θύματα της οποίας είναι και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ωστόσο
, όπως είπε πρωτύτερα ο κ. Πρόεδρος, και στο σχεδιασμό μας και την στρατηγική μας αλλά και στην καρδιά μας εξέχουσα θέση έχει η Κύπρος. Η Κύπρος με τα όσα προβλήματα τον τελευταίο καιρό έχουν συσσωρευτεί μπροστά στην κοινή μας προσπάθεια να φτάσουμε κάποτε στην επίλυση ενός προβλήματος που μας ταλανίζει για πάνω από 35 χρόνια.

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή οφείλεται
, και θα ήθελα να το επισημάνω για ακόμα μια φορά, στην απροθυμία απ’ ότι φαίνεται τελικά της τουρκοκυπριακής πλευράς και κατ’ επέκταση της τουρκικής στο να εξευρεθεί μια λύση. Η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτόν τον καιρό δίνουν μια μάχη, μια μάχη με δυναμισμό και αξιοπρέπεια , με επιχειρήματα και πειστικότητα και σήμερα, μετά την πράγματι εξαιρετική ομιλία την οποία έκανε ο κ. Πρόεδρος , ο προβληματισμός που καλλιεργήθηκε στην κοινωνία των εθνών, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δείχνει και πάλι τους δρόμους που πρέπει να ακολουθήσουμε. Όπως πολύ σωστά επισήμανε, όμως, ο κ. Πρόεδρος , εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την οικονομική κρίση, που όλο και περισσότερο βαθαίνει και γενικεύεται . Τη δίνουμε και αυτή τη μάχη ενωμένοι.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και το κυριότερο να συμβάλουμε, Κύπρος και Ελλάδα
, σε ένα νέο προβληματισμό που αρχίζει να καλλιεργείται στην Ευρώπη και που την θέλει κάποτε να ολοκληρώνεται πολιτικά έτσι ώστε να μπορέσει να ισχυροποιήσει τη θέση της για να αντιμετωπίσει με επιτυχία και τις προκλήσεις της εποχής αλλά το κυριότερο τις προκλήσεις του μέλλοντος. Σε αυτόν τον αγώνα, τον ευρωπαϊκό, τον εθνικό, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι στη πρώτη γραμμή ενωμένες αδελφικά».