12/9/12

Συνεχίζονται οι εργασίες της 58ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) 12/09/2012

Συνεχίζονται στο Κολόμπο οι εργασίες της 58ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA), με θέμα τη διασφάλιση της εμπλοκής της Κοινοπολιτείας στο διεθνές γίγνεσθαι στο μέλλον.

Στο πλαίσιο σημερινών θεματικών εργαστηρίων, ο Βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής εισηγήθηκε, κατά το παράδειγμα άλλων διεθνών κοινοβουλευτικών Οργανισμών, τη δημιουργία θεσμού Επιτρόπου της Κοινοπολιτείας για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου. Ο κ. Φυττής σημείωσε ότι τέτοιος θεσμός θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμος σχεδόν σε όλα τα μήκη και πλάτη της Κοινοπολιτείας, τα δε προγράμματα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας θα έβρισκαν μέσω του εν λόγω θεσμού, ακόμη μεγαλύτερη απήχηση και πρακτική εφαρμογή. Ο κ. Φυττής υπογράμμισε, επίσης, τη συνεργασία του Επιτρόπου σε σχέση με άλλα δίκτυα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκόσμιας εμβέλειας, για καλύτερη προώθηση του και περιέγραψε σε συντομία προτεινόμενους όρους εντολής του.

Ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Τάσου συμμετείχε στο εργαστήριο που αφορούσε στην τρομοκρατία ως απειλή κατά της δημοκρατίας, της ειρήνης και της ασφάλειας. Επισημαίνοντας ότι η τρομοκρατία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της διεθνούς κοινότητας κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κ. Τάσου σημείωσε τη μη ύπαρξη, εντούτοις, συνοχής, σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά στα πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Αναγνωρίζοντας ότι τα δεδομένα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ο κ. Τάσου υπογράμμισε ωστόσο ότι τα κύρια αίτια που οδηγούν στην τρομοκρατία, όπως η φτώχεια και η έλλειψη ανάλογης παιδείας, παραμένουν τα ίδια. Κάνοντας ειδική αναφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στις εξελίξεις στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της Αραβικής Άνοιξης, ο κ. Τάσου σημείωσε ιδιαίτερα τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως εκ της γεωγραφικής της θέσης και των πολύ καλών σχέσεών της με τις χώρες της περιοχής, στις διεθνείς προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. Την ίδια ώρα, τόνισε ο κ. Τάσου, η Κύπρος εξακολουθεί να υφίσταται τις κατάφορες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των πολιτών της, συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία.

Εξάλλου, ο Βουλευτής δρ Πάμπος Παπαγεωργίου επιλέγηκε από τον Σύνδεσμο ως Συντονιστής για τη συζήτηση με θέμα τον ρόλο των Κοινοβουλίων σε σχέση με πιθανές συνταγματικές αλλαγές.

Επόμενα θεματικά εργαστήρια Διάσκεψης θα ασχοληθούν με διάφορα ζητήματα, όπως η ανεργία των νέων, η επίλυση κρίσεων, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε θέματα εξωτερικών και κοινοπολιτειακών υποθέσεων, καθώς και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πολιτική. Τα Προσχέδια Εκθέσεων των θεματικών εργαστηρίων θα παρουσιαστούν στην Ολομέλεια του Συνδέσμου, κατά τη Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου.