12/9/12

Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου κατά τον απολογισμό της Πρώτης Τακτικής Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου 12/09/2012

Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στη σημερινή διάσκεψη Τύπου που σκοπό έχει την ενημέρωση όλων εσάς για τα πεπραγμένα της Πρώτης Τακτικής Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου. Η συμβολή σας στην όλη κοινοβουλευτική προσπάθεια είναι ουσιαστική, αφού η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για το έργο που επιτελούν στην Kύπρο και στο εξωτερικό οι εκλελεγμένοι αντιπρόσωποί τους συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας σωστά ενημερωμένης κοινής γνώμης και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη μιας πιο υγιούς και συμμετοχικής δημοκρατίας.


Κατά τη διάρκεια της Πρώτης Τακτικής Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου η Βουλή παρουσίασε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς δράσης της. Ιδιαίτερα πρέπει να ληφθεί υπόψη το έργο που παρήγαγε όσον αφορά στην υιοθέτηση μέτρων για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η υπό επισκόπηση περίοδος σηματοδοτήθηκε από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που συνιστά πρωτοφανή πρόκληση, η οποία συνεπάγεται και υποχρεώσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων ως κοινοβουλίου της προεδρεύουσας χώρας.

Οι δραστηριότητες που ανέπτυξε η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη διάρκεια της υπό επισκόπηση περιόδου, που αφορούν την παραγωγή νομοθετικού έργου, την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, την ανάπτυξη κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τις έρευνες και εκδόσεις, τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και τον τομέα της επικοινωνίας, παρουσιάζονται στο κείμενο, στα παραρτήματα και στα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης πεπραγμένων που έχετε στα χέρια σας.

NOMOΘETIKO EPΓO - KOINOBOYΛEYTIKOΣ EΛEΓXOΣ

Κατά την υπό επισκόπηση περίοδο η λειτουργία τόσο της ολομέλειας όσο και των κοινοβουλευτικών επιτροπών υπήρξε γενικά ομαλή και λειτουργική, με αποτέλεσμα την παραγωγή αξιόλογου νομοθετικού και γενικότερα κοινοβουλευτικού έργου. Παρά ταύτα, κρίθηκε σκόπιμη η τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες που αφορούν τη διαδικασία κατάθεσης τροπολογιών, ώστε να τεθεί χρονικό όριο στην υποβολή των τροπολογιών επί νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου από τους βουλευτές στην ολομέλεια, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της ολομέλειας. Για τη βελτίωση της λειτουργίας των κοινοβουλευτικών επιτροπών και της ολομέλειας θα εξετασθούν και άλλες τροποποιήσεις του κανονισμού. Περαιτέρω, στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας του Προέδρου της Βουλής, αλλά και των αρχηγών/εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για βελτίωση της λειτουργίας της ολομέλειας του σώματος και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αποφασίστηκε η κατανομή των συνεδριάσεων των επιτροπών σε όλες τις μέρες της εβδομάδας.

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποίησαν κατά την υπό επισκόπηση περίοδο επτακόσιες έντεκα (711) συνεδριάσεις, αριθμός που κρίνεται ικανοποιητικός και αυξημένος συγκριτικά με τις τέσσερις προηγούμενες συνόδους της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Η ολομέλεια του σώματος ψήφισε σε νόμους διακόσια πενήντα πέντε (255) νομοσχέδια και εξήντα δύο (62) προτάσεις νόμου και ενέκρινε εκατόν είκοσι τρεις (123) κανονισμούς. Επίσης, καταψήφισε τρία (3) νομοσχέδια. Παράλληλα, η εκτελεστική εξουσία απέσυρε είκοσι τρία (23) νομοσχέδια και πέντε (5) κανονισμούς. Επιπρόσθετα, με τη σύμφωνη γνώμη των εισηγητών τους, αποσύρθηκαν τρεις (3) προτάσεις νόμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στη Βουλή για επανεξέταση, με βάση τη σχετική συνταγματική πρόνοια, δεκαέξι (16) ψηφισθέντες νόμους. Από τις δεκαέξι (16) αναπομπές οι εννέα (9) έγιναν αποδεκτές από τη Βουλή. Για άλλους τρεις (3) ψηφισθέντες νόμους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε το δικαίωμα αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο και οι σχετικές αποφάσεις εκκρεμούν. Παράλληλα, τα γενικού ή ειδικού ενδιαφέροντος θέματα που ενεγράφησαν από τους βουλευτές στην ολομέλεια του σώματος ανέρχονται στα δεκαεπτά (17) και τα αυτεπάγγελτα στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στα επτακόσια ογδόντα τέσσερα (784). Κατά την ίδια χρονική περίοδο ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια δεκαέξι (16) θεμάτων.

Αύξηση παρουσίασαν οι υποβαλλόμενες από τους βουλευτές, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ερωτήσεις προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, όμως στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκαν οι ληφθείσες από τους υπουργούς απαντήσεις.

Κατά την υπό αναφορά σύνοδο μελετήθηκαν από τις καθ’ ύλην αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και προωθήθηκαν στη Βουλή για ψήφιση/έγκριση σημαντικά νομοθετήματα, ορισμένα από τα οποία ήταν θεσμικά, ενώ άλλα στόχευαν στην τροποποίηση, τον εκσυγχρονισμό ή και τη βελτίωση υφιστάμενων νομοθεσιών. Αξίζει να γίνει αναφορά στην κανονιστική ρύθμιση της σύστασης, της στελέχωσης και της λειτουργίας των υπηρεσιών πολιτικής σχεδίασης έκτακτων αναγκών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του έργου τους, στην τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τους εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης του Στρατού της Δημοκρατίας, για να θεσμοθετηθούν ορισμένα δικαιώματά τους, στη βελτίωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων και την προστασία των θυμάτων, στην εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης για τη θέσπιση του θεσμού του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα για την περίοδο της άσκησης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και την εισαγωγή αριθμού νομοθεσιών που στόχο έχουν τη διευκόλυνση διαδικασιών που αφορούν το διάστημα προετοιμασίας και άσκησης της Προεδρίας. Αξίζει επίσης αναφοράς η παράταση των προθεσμιών που προβλέπονται στη νομοθεσία για υποβολή αίτησης για σκοπούς πολεοδομικής αμνηστίας, η αναθεώρηση και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς και τη μετανάστευση με την υιοθέτηση σχετικών κοινοτικών κανόνων και διαδικασιών, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις σχολικές εφορίες, ώστε οι κοινοτικοί πολίτες να μπορούν να συμμετέχουν, αν το επιθυμούν, στις εκλογές για τις σχολικές εφορίες σε δήμους, η τροποποίηση της νομοθεσίας για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την οργάνωση και λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και η τροποποίηση της νομοθεσίας για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ώστε να τεθεί η νομοθετική βάση για την ίδρυση σ’ αυτό της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στην τροποποίηση αντίστοιχων νομοθεσιών για τη παραχώρηση στεγαστικής βοήθειας σε εκτοπισθέντες, παθόντες και άλλα πρόσωπα, καθώς και στους κανονισμούς περί Ενοικιοστασίου (Επιδόματα σε Εκτοπισθέντες και Παθόντες), έτσι ώστε να επεκτείνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ορισμένα σχέδια που προβλέπονται από τις νομοθεσίες αυτές και σε εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες, στη θέσπιση νέας σύγχρονης νομοθεσίας για την αφαίρεση και μεταμόσχευση οργάνων ανθρώπινης προέλευσης, στη βελτίωση που επήλθε στον ποινικό κώδικα με την αύξηση του προβλεπόμενου ανώτατου ορίου ποινής φυλάκισης για τα αδικήματα της κλοπής από δημόσιους λειτουργούς και διευθυντές ή αξιωματούχους εταιρείας, καθώς και για τα αδικήματα της δωροδοκίας δημόσιου λειτουργού, στη νομοθεσία για τις ερευνητικές επιτροπές, ώστε να διευρυνθούν οι εξουσίες με τις οποίες μπορεί να περιβάλλεται μια ερευνητική επιτροπή, στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει τα στοιχήματα, καθώς και στη ρύθμιση της διενέργειας στοιχήματος από υποστατικά στοιχημάτων ή μέσω του διαδικτύου, στις νομοθεσίες που αφορούν την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και τη ρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, στη νομοθεσία για τις κοινωνικές ασφαλίσεις με την εισαγωγή προνοιών που ρυθμίζουν τη μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνταξιοδοτικό σχέδιο οργάνων της ΕΕ, στη βελτίωση της νομοθεσίας των κοινωνικών ασφαλίσεων σε ό,τι αφορά τη μητρότητα, στην προσωρινή αναστολή επιβολής και είσπραξης μεταβιβαστικού τέλους για την εγγραφή του τίτλου ιδιοκτησίας, στην κύρωση της συμφωνίας για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας κ.ά.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις νομοθεσίες που εξετάστηκαν από τις καθ’ ύλην αρμόδιες επιτροπές αφορούν εισαγωγή μέτρων για την αντιμετώπιση, άμεσα ή έμμεσα, της οικονομικής κρίσης που επηρέασε την Κύπρο, για την τόνωση της ανάπτυξης και για διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας.

Κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο οι κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποίησαν ένα μεγάλο αριθμό επισκέψεων/συναντήσεων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό στα πλαίσια της συνέχισης του θεσμού αυτού.

Η συνεργασία μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών υπήρξε κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο ομαλή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Πέρα από ζητήματα της μη έγκαιρης κατάθεσης των εναρμονιστικών νομοσχεδίων και προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, οι υπουργοί και οι εκπρόσωποί τους ανταποκρίθηκαν θετικά στις προσκλήσεις των επιτροπών να παραστούν στις συνεδριάσεις τους ή να αποστείλουν στοιχεία και πληροφορίες.

ΔIEΘNEIΣ ΣXEΣEIΣ

Κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο οι δραστηριότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων στο διεθνές κοινοβουλευτικό πεδίο για την προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρξαν ιδιαίτερα πλούσιες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία και από την 1η Ιουλίου 2012 στην υλοποίηση της κοινοβουλευτικής πλευράς της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι υποχρεώσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, χωρίς όμως να περιοριστούν καθόλου οι υπόλοιπες διεθνείς δραστηριότητές της. Συνολικά, καταμετρούνται σχεδόν εκατόν (100) αποστολές στο εξωτερικό, που περιλαμβάνουν τις δραστηριότητες του Προέδρου της Βουλής, διμερείς επισκέψεις και συμμετοχές μελών της Βουλής, μεμονωμένα ή σε αντιπροσωπίες, σε διεθνείς και περιφερειακές, ιδιαίτερα δε ευρωπαϊκές, διασκέψεις, συνέδρια, συναντήσεις και σεμινάρια. Οι επισκέψεις Προέδρων και αντιπροσωπιών ξένων κοινοβουλίων, ευρωπαϊκών και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με την προηγούμενη σύνοδο, ξεπερνώντας τις τριάντα (30), κυρίως λόγω των επισκέψεων στην Κύπρο αντιπροσωπιών της ηγεσίας, επιτροπών και πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και επιτροπών αρμόδιων για ευρωπαϊκά θέματα από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η Βουλή, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Πρώην Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, φιλοξένησε το Μάρτιο του 2012 τη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πρώην Βουλευτών των Χωρών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος του σώματος είχε σημαντικό ρόλο στο σύνολο των δραστηριοτήτων για την προώθηση των διμερών σχέσεων της Βουλής μέσω της ανταλλαγής επισκέψεων με ομολόγους του άλλων χωρών, αλλά και με συναντήσεις με ξένους υψηλούς κρατικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επισκέψεών τους στην Κύπρο. Την Κύπρο επισκέφθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ, ο Αντιπρόεδρος της Κένυας, ο Πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας, καθώς και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Σημειώνονται επίσης οι επίσημες επισκέψεις του Προέδρου της Βουλής, έπειτα από πρόσκληση ομολόγων του, στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στην Αυστραλία, στο Λονδίνο και στη Βαρσοβία.

Στον τομέα της ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων καίριος ήταν και ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κυρίως λόγω της ταυτόχρονης ιδιότητάς της ως ομάδας φιλίας με κοινοβούλια άλλων χωρών. Στη Βουλή λειτουργούν σήμερα 42 ομάδες φιλίας που αποτελούν αξιόλογο εργαλείο κοινοβουλευτικής διπλωματίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής και τα μέλη του σώματος ενημέρωσαν και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και διαφώτισαν με κάθε ευκαιρία ξένους αξιωματούχους για το κυπριακό πρόβλημα, τις τελευταίες εξελίξεις και επιμέρους πτυχές του ζητήματος, στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης προς όφελος του κυπριακού λαού. Με συναντήσεις, παρεμβάσεις ή σχετικές επιστολές ο Πρόεδρος και τα μέλη της Βουλής κατήγγειλαν τις πάγια αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις, που αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, περιλαμβανομένων των πρόσφατων εξωφρενικών απειλών και κινήσεων της Τουρκίας κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εξεύρεση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη, καθώς και της αμφισβήτησης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πέραν της διαφώτισης, με κάθε ευκαιρία, των ξένων αξιωματούχων για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Βουλής προέβαλαν ιδιαίτερα την Κύπρο ως γέφυρα διαλόγου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, υπό το φως και των εξελίξεων σε άμεση ή έμμεση σχέση με την Αραβική Άνοιξη.

Ταυτόχρονα, στις επαφές και συμμετοχές της Βουλής στο διεθνές και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και στις μεθόδους αντιμετώπισής της στην Κύπρο και στις υπόλοιπες επηρεαζόμενες χώρες. Βασική θέση του Προέδρου και των μελών του σώματος ήταν η υιοθέτηση μιας πολυδιάστατης πολιτικής που να περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας, αλλά και πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, θέση που υπογραμμίστηκε στην αντιπροσωπία της τρόικας κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο.

Παράλληλα, κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο οι προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012 προχώρησαν περαιτέρω, με αποκορύφωμα την επί τούτου συνέντευξη του Προέδρου του σώματος στη Βουλή με την ευκαιρία της έναρξης της κυπριακής Προεδρίας. Η Βουλή προγραμμάτισε συνολικά οκτώ Διακοινοβουλευτικές Διασκέψεις για την περίοδο της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας και ήδη η πρώτη Διάσκεψη, που αφορούσε τους προέδρους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η δεύτερη, που ήταν η ιδρυτική Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο και το περασμένο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό και στην Πάφο, αντίστοιχα, με μεγάλη επιτυχία. Στα πλαίσια των υπόλοιπων έξι κοινοβουλευτικών Διασκέψεων θα συγκεντρωθούν στην Κύπρο η ολομέλεια της COSAC, οι πρόεδροι των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, οι πρόεδροι των Επιτροπών Γεωργίας, οι πρόεδροι των Επιτροπών Οικονομικών και Προϋπολογισμού, οι πρόεδροι Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι πρόεδροι επιτροπών αρμοδίων για κοινωνικές υποθέσεις. Μετά το πέρας της Κυπριακής Προεδρίας η Βουλή θα φιλοξενήσει, ως είθισται, άλλες δύο Διασκέψεις, τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων και τη Διάσκεψη γενικών γραμματέων των κοινοβουλίων της ΕΕ.

Στα πλαίσια της συμμετοχής τους σε διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Βουλής είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μετανάστευση και το άσυλο, η ισότητα, το περιβάλλον, η ενέργεια, η γεωργία και η αλιεία, η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική συνοχή και η απασχόληση, η ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και ζητήματα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στον κόσμο γενικότερα και σε συγκεκριμένες περιοχές.

Κύπριοι βουλευτές και ευρωβουλευτές ανέλαβαν και κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο σημαντικά αξιώματα στους διεθνείς οργανισμούς και σώματα όπου συμμετέχουν, ενισχύοντας έτσι την επιρροή της Κύπρου και προωθώντας τις κυπριακές θέσεις σε σχέση με ζητήματα που αφορούν το νησί.

Όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια, η Βουλή διατήρησε τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις της με τους απόδημους Κυπρίους και συνέχισε να τους στηρίζει στις προσπάθειές τους για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις χώρες φιλοξενίας τους ή κατά την παλιννόστησή τους.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όσον αφορά στον τομέα ερευνών, μελετών και εκδόσεων, η υπό επισκόπηση περίοδος ήταν ιδιαίτερα παραγωγική.
Στα πλαίσια των εκδοτικών δραστηριοτήτων της Βουλής εντάσσεται η εκπόνηση των ακόλουθων εκδόσεων σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά):

• «Βουλή των Αντιπροσώπων - Δέκατη Βουλευτική Περίοδος 2011-2016»
Έκδοση που παρουσιάζει το προφίλ της νέας Βουλής, όπως αυτή προέκυψε μετά τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μαΐου 2011, με σκοπό να ενθαρρύνει την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών και των εκλελεγμένων αντιπροσώπων τους. Περιέχει επίσης συγκριτικά στατιστικά στοιχεία της παρούσας και της απελθούσας Βουλής.

• «Βιογραφικά Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Έκδοση των βιογραφικών του Προέδρου και των μελών της Βουλής που εξελέγησαν την 22α Μαΐου 2011. Πρόκειται για παρουσίαση των κοινοβουλευτικών και των ευρύτερων πολιτικών δραστηριοτήτων του Προέδρου και των μελών του σώματος με επιπλέον χρηστικού περιεχομένου πληροφορίες για τα μέλη της Βουλής.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασε αυξημένες δραστηριότητες στον τομέα των εκδηλώσεων, οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τόσο κοινωνικού όσο και πολιτιστικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, φιλοξένησε παιδιά με ειδικές ικανότητες στα πλαίσια εκδηλώσεων για το Ραδιομαραθώνιο 2011, πραγματοποίησε εκδήλωση στα πλαίσια του Παγκόσμιου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, καθώς και εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Κύπριο σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη και τον Κύπριο μουσικοσυνθέτη Μάνο Λοΐζο. Επιπλέον, πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα “Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. 10 χρόνια φρίκης, 81 εκατομμύρια χαμένες ζωές” και παρουσίασε εκθέσεις φωτογραφίας για το Μέλαθρον Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., ζωγραφικής Κυπρίων ρευματοπαθών και καλλιτεχνικών δημιουργιών παιδιών με ιδιαίτερες ικανότητες.

Περαιτέρω, διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων για την απόδοση τιμής σε πρώην μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον πρώτο Κύπριο νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, στους πρωτεύσαντες μαθητές στις Παγκύπριες Εξετάσεις 2012, στο δασικό λειτουργό Μιχάλη Κώστα Κυριάκου για την αλτρουιστική του πράξη να διασώσει πέντε ανθρώπους σε δασική πυρκαγιά, στη δημοσιογράφο Αθηνά Κρικέλη για το ντοκιμαντέρ της «Εγκλωβισμένοι στην Κύπρο», που απέσπασε πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, και στον πρώτο Κύπριο ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα της ιστιοπλοΐας. Απόψε επίσης θα τιμηθούν τα μέλη των κυπριακών ομάδων που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012.

Η Βουλή, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση των παιδιών και των νέων για το έργο της νομοθετικής εξουσίας, αλλά και την εξοικείωσή τους με τα δημοκρατικά θέσμια, εξακολουθεί να δέχεται επισκέψεις μαθητών και φοιτητών στο κτήριο του κοινοβουλίου, με στόχο την επιτόπου ενημέρωσή τους.

EYPΩΠAΪKEΣ YΠOΘEΣEIΣ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, λόγω της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, παρουσίασε ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2012 πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό συναντήσεων των διάφορων κοινοβουλευτικών επιτροπών της τόσο με αντίστοιχες επιτροπές και πολιτικές ομάδες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Επιτρόπους όσο και με υπηρεσιακούς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και με Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων διαφόρων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων. Ακόμη, ασχολήθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό με αρκετές από τις δραστηριότητες που απορρέουν από το ρόλο της ως εθνικού κοινοβουλίου χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, ασχολήθηκε με την εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο, με την παρακολούθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μελέτη εγγράφων που προέρχονται από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με άλλες δραστηριότητες που στοχεύουν στην υλοποίηση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στα πλαίσια της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ετοιμάστηκαν σημειώματα αναφορικά με καθένα από τα εκατό δέκα (110) νομοσχέδια και κανονισμούς που συνολικά κατατέθηκαν στη Βουλή. Από αυτά, εξήντα τρία (63) νομοσχέδια ψηφίστηκαν σε νόμους και εγκρίθηκαν είκοσι ένας (21) κανονισμοί. Τα εναπομείναντα εκκρεμούν ενώπιον των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μελέτη τους.

Αναφορικά με την παρακολούθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπαγορεύεται στα εθνικά κοινοβούλια από το Πρωτόκολλο της Συνθήκης της Λισαβόνας, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και άλλες αρμόδιες επιτροπές ενημερώθηκαν για τα έγγραφα που κατατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ημερήσιες διατάξεις του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ημερήσιες διατάξεις της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.ά.).

Στα πλαίσια της άσκησης της αρμοδιότητας αυτής της Βουλής των Αντιπροσώπων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέτασε σε συνεδρία της τη νομοθετική πρόταση “Πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου για ένα κοινό σύστημα φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/7/ΕΚ” και απέστειλε Αιτιολογημένη Γνώμη στα θεσμικά όργανα της ΕΕ αναφορικά με παραβίαση της αρχής της επικουρικότητας.

Περαιτέρω, στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών και Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έγινε παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors) για το οικονομικό έτος 2010 από το μέλος του κ. Λάζαρο Λαζάρου.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην παροχή όλων των τεχνικών διευκολύνσεων στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, το προσωπικό της Βουλής, τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με στόχο την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών τους. Στα πλαίσια αυτά αναβαθμίστηκε εκ νέου το ανεξάρτητο δίκτυο “WI-Fi” για ταχύτερη πρόσβαση και διευκόλυνση των δημοσιογράφων και επισκεπτών, παραλήφθηκαν και εγκαταστάθηκαν καινούριοι υπολογιστές και εκτυπωτές σε αντικατάσταση αριθμού πεπαλαιωμένων και μη λειτουργήσιμων μονάδων, αναβαθμίστηκε η δυναμικότητα του εσωτερικού δικτύου και διευρύνθηκε η χρήση του υπηρεσιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε webmail. Επίσης, αναβαθμίστηκε περαιτέρω το περιεχόμενο της ιστοσελίδας της Βουλής.

Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου 2012 τέθηκε σε λειτουργία τρίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) ειδική ιστοσελίδα για τις εργασίες της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την εξάμηνη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, παρέχεται υποστήριξη σε θέματα πληροφορικής και ενδοεπικοινωνίας στο χώρο διεξαγωγής των Διασκέψεων στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας.

Τέλος, συνεχίστηκαν η αποστολή ενημερωτικού δελτίου με νέα από τη Βουλή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μερικές χιλιάδες παραλήπτες στην Κύπρο και το εξωτερικό, καθώς και η ψηφιοποίηση σπάνιων εκδόσεων της βιβλιοθήκης της Βουλής προς διευκόλυνση των ερευνητών και άλλων ενδιαφερομένων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ - ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέσχε για ακόμα μια φορά τεχνοκρατική στήριξη για την πραγματοποίηση των ετήσιων συνόδων της Παιδοβουλής και της Βουλής των Γερόντων, που διεξάγονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια. Οι δύο αυτοί θεσμοί δίνουν την ευκαιρία στη Βουλή να διεισδύσει στην κοινωνία και να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στα κοινοβουλευτικά θέσμια και στην πλουραλιστική και συμμετοχική δημοκρατία. Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο του 2012 διοργανώθηκε για πρώτη φορά η 1η Κοινή Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων και της Κυπριακής Παιδοβουλής, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, με στόχο να δώσει βήμα στο διαγενεαλογικό διάλογο και να ενισχύσει την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.

ΠPOΣΩΠIKO - ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω το προσωπικό της Βουλής και τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, που με την εργατικότητά τους βοηθούν τα μέλη του σώματος στην ομαλή και αποτελεσματική διεκπεραίωση του έργου τους.

Φίλες και φίλοι,

Όσα αναφέρθηκαν αποτελούν σε συντομία το έργο που επιτελέστηκε κατά την Πρώτη Σύνοδο της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου, που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και ουσιώδες. Παρ’ όλα αυτά πρώτιστος στόχος του Προέδρου της Βουλής παραμένει η συνεχής βελτίωση της λειτουργίας του σώματος.