29/9/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου στην τελετή έναρξης της Γιορτής του Παγωτού 29/09/2012

Αγαπητοί φίλοι,
Ποιος από τους παλιότερους δεν θυμάται την Καλλού; Αρχές της δεκαετίας του '80 κυκλοφορούσε έξω από τις αυλές των σχολείων τα πρωινά και στις γειτονιές της Λευκωσίας τα απογεύματα του καλοκαιριού με ένα άσπρο αυτοκίνητο μονοκάμπινο, στο πίσω μέρος του οποίου είχε ένα μεγάλο ψυγείο με παγωτά.
Από ένα μεγάφωνο διαλαλούσε την πραμάτεια της, καλώντας τα παιδιά με τον «τσιηφτέ» στο χέρι να αγοράσουν παγωτό στο χωνάκι. Όλοι εμείς, η μεταπολεμική γενιά της Λευκωσίας, μεγαλώσαμε τρώγοντας τα παγωτά της και δεν μάθαμε ποτέ ποια πονεμένη ιστορία μπορεί να κουβαλούσε στο ψυγείο του μονοκάμπινου εκείνα τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς. Παγωτό πάντως έτρωγαν και τα παιδιά που δεν είχαν να πληρώσουν. Είμαι σίγουρη ότι σήμερα, στη γιορτή του παγωτού, κάπου εδώ γύρω είναι η ψυχή της και μας παρακολουθεί.
Η ιστορία του παγωτού μεταφέρεται πολλά χρόνια πίσω μέχρι και τους αρχαίους Έλληνες. Ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος, που είχε τη φήμη καλοφαγά, είχε την ευτυχία να δοκιμάσει μια πολύ πρώιμη μορφή παγωτού φτιαγμένου από φρούτα βουτηγμένα στο μέλι και παγωμένα στο χιόνι που μετέφεραν οι σκλάβοι από τις κορφές του Ολύμπου. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, η Κίνα και η Ινδία χρησιμοποιούσαν επίσης το παγωτό ως ένα σπάνιο επιδόρπιο την εποχή εκείνη. Το παγωτό παρουσιάστηκε στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και στην Αμερική τον 18ο. Στην Κύπρο έφθασε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Χριστοφόρου, Κωνσταντινίδης, Παπαφιλίππου, Ζυμαράς, Πυργάς είναι μερικοί από τους πρωτοπόρους στην ιστορία του παγωτού στην Κύπρο. Δεν έχει σημασία αν το παγωτό ξεκίνησε το 1922, όταν Μικρασιάτες εγκαταστάθηκαν εδώ ή αν αγοράστηκε από Λιβανέζο το 1933. Σημασία έχει ότι αυτοί οι Κύπριοι στήριξαν την προσπάθεια και την έκαναν στόχο ζωής εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Και παρέμειναν πρωτοπόροι και μετά την τουρκική εισβολή όταν έχασαν μεγάλο μέρος των περιουσιών τους. Είναι σύμβολα και παραδείγματα της επιχειρηματικής νοοτροπίας.
Παρά το θερμό κλίμα που επικρατεί σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο στην Κύπρο, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση παγωτού στη χώρα είναι εξαιρετικά χαμηλή, περίπου 6 λίτρα. Η Αυστραλία είναι η πρώτη σε κατανάλωση παγωτού στον κόσμο. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Οι Σκανδιναβοί καταναλώνουν το περισσότερο παγωτό στην Ευρώπη, ακόμη και τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα (14 λίτρα κατ’ άτομο).
Το αγνό παγωτό αποτελεί εξαιρετική πηγή ουσιωδών βιταμινών, ασβεστίου, φωσφόρου και άλλων ιχνοστοιχείων ζωτικής σημασίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το παγωτό βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην ανακούφιση του κρυολογήματος, του πυρετού, του πονόλαιμου και του στομαχόπονου. Επίσης βοηθά το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού για καλύτερη χώνεψη.
Φρέσκα, αγνά κυπριακά υλικά όπως γάλα, κρέμα γάλακτος, αυγά και φρούτα αποτελούν τη βάση του κυπριακού παγωτού. Η κυπριακή επιχείρηση παίρνει από τη γη αυτά που παράγει, τα μεταποιεί σε εμπόρευμα και τα πουλάει στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Οι κυπριακές εταιρίες στηρίζουν τους ντόπιους γεωργούς, αγελαδοτρόφους και αυγοπαραγωγούς αγοράζοντας από αυτούς φρέσκο γάλα, φρέσκια κρέμα γάλακτος, φρέσκα αυγά και φρέσκα φρούτα, συνεισφέροντας έτσι στην οικονομία του τόπου. Η ποιότητα του κυπριακού παγωτού είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή. Τα κυπριακά παγωτά είναι αγνά 100%, όσο ελάχιστα αγαθά στην εποχή μας, χωρίς συντηρητικά, τεχνητά συστατικά ή γενετικά μεταλλαγμένα υλικά.
Σήμερα στην Κύπρο δραστηριοποιούνται δεκαπέντε κυπριακές εταιρείες παρασκευής παγωτού και άλλες δώδεκα οι οποίες εισάγουν παγωτό από το εξωτερικό. Επίσης, υπάρχουν άλλοι μικρότεροι ντόπιοι παρασκευαστές όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία κ.ά. οι οποίοι φτιάχνουν δικά τους παγωτά. Οι εταιρίες του τομέα έχουν ήδη επιδείξει αποτελέσματα στον τομέα της καινοτομίας. Στα περσινά Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ για τον μεταποιητικό τομέα, βραβείο απονεμήθηκε σε παλιά γνωστή εταιρεία Παπαφιλίππου») για τη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Κύπρο και στην Ευρώπη, παγωτού χωρίς λακτόζη δίνοντας διέξοδο στο 66% περίπου των Κυπρίων.
Τέλος, η ραγδαία ανάπτυξη των διεθνών μεταφορών διευκολύνει τη μεταφορά του ευαίσθητου προϊόντος σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Οι εξαγωγές παγωτού ξεκίνησαν το 1988 και στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, ιδιαίτερα προς Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Διάβαζα πρόσφατα σε ένα «blog» Κυπρίων της διασποράς τη μαρτυρία μιας Κυπριοπούλας που ζει στο Λονδίνο: «Για κάποιο ανεξήγητο λόγο είχα χρόνια να τα δω κάπου και μόλις είδα τις κλασικές πλάκες στο σουπερμάρκετ στο Λονδίνο έσπευσα να αγοράσω. Έτσι, γιατί η πρώτη σου αγάπη είναι και παντοτινή και οι παλιές συνήθειες δεν ξεχνιούνται, η γεύση στο στόμα σου είναι ακριβώς ό,τι γράφει το κουτί. Καραμέλα γράφει πάνω; Τη νιώθεις να λιώνει στον ουρανίσκο σου. Φουντούκι λέει το κουτί; Είναι λες και τα έλιωσες τώρα στο παγωτό. Το πιστάτσιο δε, είναι μέχρι και λιγουλάκι αλμυρό». Και σκέφτηκα: Ποιότητα, εξωστρέφεια, καινοτομία. Όλα τούτα περιέχονται στο κείμενο που διάβασα.
Καλή επιτυχία στη γιορτή μας.