28/9/12

Επαφές της Υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, χθες 28/09/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, συνεχίζοντας τις επαφές της στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μαλαισίας, του Μαρόκο, του Τατζικιστάν, της Κούβας, της Κορέας, του Ισραήλ και του Παναμά.


Με τους Υπουργούς της Μαλαισίας κ.
Dengko Dzaraif, του Μαρόκο κ. Saad-Eddine El Othmani και του Τατζικιστάν κ. Hamrokhon Zarifi, συζητήθηκαν εκτός από τις διμερείς σχέσεις και θέματα Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ η κα Μαρκουλλή ενημέρωσε επίσης και για το Κυπριακό. Η κα Μαρκουλλή εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκο για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μη μόνιμο μέλος του σώματος. Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Παναμά κ. Roberto Henriquez πέραν των διμερών σχέσεων συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τις σχέσεις Παναμά και ΕΕ. Θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων με την Κούβα και την Κορέα συζήτησε η κα Μαρκουλλή με τους ομολόγους της κ. Bruno Rodriguez Parilla και κ. Kim Sung-Hwan αντίστοιχα. Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Avigdor Liberman συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου η κα Μαρκουλλή συμμετείχε και μίλησε χθες το πρωί σε Υπουργική Συνάντηση που διοργανώθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας με θέμα
: «Κοινωνία των πολιτών και εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα ως εργαλείο προώθησης της ανεξιθρησκίας».

Η κα Υπουργός στην παρέμβασή
της καταδίκασε τα αποτρόπαια εγκλήματα στην Βεγγάζη τα οποία, είπε, πρέπει να αφυπνίσουν τη διεθνή κοινότητα. Υποστήριξε τη θέση της διεθνούς κοινότητας ότι οι επιθέσεις από φανατικά και ακραία στοιχεία είναι καταδικαστέες και συμφώνησε απόλυτα για την αξία που έχει η παιδεία εάν πραγματικά επιθυμούμε ένα καλύτερο μέλλον, σημειώνοντας ότι η εξάλειψη των εντάσεων και η απόρριψη της βίας επιτυγχάνεται μόνο μέσω της εκπαίδευσης και της καλλιέργειας του σεβασμού προς αλλήλους ανεξαρτήτως θρησκειών ή πεποιθήσεων.

Η κα Μαρκουλλή επισήμανε ότι η Κύπρος λόγω της κατάστασης της κατοχής εδώ και 38 χρόνια και της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής της κληρονομίας από την κατοχική δύναμη έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα.