27/9/12

Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ 27/09/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Φίλιπ Γκόρτον. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κ. Παύλος Αναστασιάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.


Μετά τη συνάντηση η κα Μαρκουλλή έκανε την πιο κάτω δήλωση:


«Είχα μια καλή και φιλική, όπως πάντα, συνομιλία με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Φίλιπ Γκόρντον. Συζητήσαμε αρκετά θέματα για περίπου τριάντα λεπτά, με κεντρικό θέμα το Κυπριακό, τις εξελίξεις και το που βρίσκεται το πραγματικό εμπόδιο.


Ζήτησα και από τον κ. Γκόρντον και την Αμερικανική Κυβέρνηση να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να πειστεί η Τουρκία για τα οφέλη που θα έχει από τη λύση του Κυπριακού και από μια επανενωμένη Κύπρο. Εξέφρασα την ευχή να μπορούσαμε ως Κύπρος να εξηγήσουμε αυτά τα οφέλη απευθείας στην Τουρκία, ωστόσο δεν υπάρχει αυτό το κανάλι επικοινωνίας και ζητούμε από τις ΗΠΑ που μπορούν να επηρεάσουν, να εξηγήσουν αυτή την κατάσταση από την οποία όλοι μπορούν να ωφεληθούν από μια επανενωμένη Κύπρο, και για το Κυπριακό και τις σχέσεις μας με την Τουρκία και για το θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή.


Η Τουρκία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή σαν διάδρομος διέλευσης αγωγών μεταφοράς υδρογονανθράκων και θα μπορούσε σίγουρα να είναι μία από τις επιλογές μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και άλλες περιοχές.


Όλα αυτά μπορούν οι ΗΠΑ να τα εξηγήσουν στην Τουρκία και να βοηθήσουν στην αλλαγή νοοτροπίας από μέρους της. Γιατί όπως φαίνεται η Άγκυρα έχει σκληρύνει τη στάση της, ιδιαίτερα μετά τον ρόλο που αυτή τη στιγμή διαδραματίζει στη Μέση Ανατολή.


Σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Γκόρντον επανέλαβε τη γνωστή θέση των ΗΠΑ, η οποία έχει λεχθεί σε όλα τα επίπεδα, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη συνεργασία που έχουμε με τη Noble Energy, η οποία είναι μια σημαντική σχέση.


Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στη Συρία, όπου εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κατάσταση στην περιοχή και την πλήρη μας υποστήριξη στον ρόλο του νέου ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου κ. Lakhdar Brahimi.


Η Κύπρος ενδιαφέρεται για μια πολιτική λύση στο πρόβλημα. Μια στρατιωτική επέμβαση θα δημιουργούσε εκρηκτική κατάσταση στην περιοχή, που κανένα δεν θα συνέφερε. Η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ενοποίηση της αντιπολίτευσης ούτως ώστε να είμαστε βέβαιοι για την επόμενη μέρα, και η νέα κατάσταση που θα δημιουργηθεί στη Συρία να αντιπροσωπεύει όλο τον λαό, να υπάρχει σεβασμός προς όλες τις κοινότητες της χώρας, διαφορετικά θα μπορούσαν να προκληθούν πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις και στον γειτονικό Λίβανο, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής.


Σε σχέση με τις διμερείς μας σχέσεις, πιστεύω ότι υπάρχει μια πολύ στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς, όπως στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όπου πρόσφατα ανανεώθηκε το μνημόνιο με τις ΗΠΑ, και αλλού.


Ο κ. Γκόρντον εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις της Κυβέρνησής μας μετά τη δολοφονία του Αμερικανού πρεσβευτή στη Λιβύη.


Στα θέματα της ΕΕ συνεχίσαμε τη συζήτηση που είχαμε ξεκινήσει με τον κ. Γκόρντον, όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο, ότι μία από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας είναι η διεύρυνση, ιδίως προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Του ανέλυσα εν συντομία τις επισκέψεις μου σε τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και πως προσπαθούμε να βοηθήσουμε την περαιτέρω προώθηση της ενταξιακής τους προοπτικής. Ήδη υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις όσον αφορά στο Μαυροβούνιο. Και με τη Σερβία τα πράγματα προχωρούν, όπως και με την Αλβανία.


Αυτό το ενδιαφέρον της Κύπρου, που πηγάζει από την ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα, ειρήνη και μακροχρόνια ευημερία στην περιοχή και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ, εκτιμάται θετικά από τις ΗΠΑ.