27/9/12

Επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη 27/09/2012


Στο πλαίσιο των εργασιών της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες το πρωί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Sergei Lavrov.

Ακολούθως
, ο Πρόεδρος Χριστόφιας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους και ανταποκριτές στον ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το κυπριακό πρόβλημα, τις επαφές που είχε στα Ηνωμένα Έθνη με τον Γενικό Γραμματέα, άλλους αξιωματούχους και ομόλογους του, καθώς και για την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας
είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Λετονίας κ. Andris Bērziņš και τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Najib Mikati. Με τον Πρόεδρο της Λετονίας επαναβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ειδικά με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και τις επιπτώσεις της στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε, εξάλλου, και τους δύο συνομιλητές του για το Κυπριακό. Τον Πρόεδρο συνόδευαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης κ. Νίκος Αιμλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη
ψες σε ρεσιτάλ με τον γνωστό Κύπριο πιανίστα Cyprien Katsaris και την Αρχιεπισκοπική παιδική χορωδία της Νέας Υόρκης, που πραγματοποιήθηκε στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για την 52η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας. Στην εκδήλωση παρέστησαν Πρόεδροι κρατών και κυβερνήσεων, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υπουργοί Εξωτερικών, Μόνιμοι Αντιπρόσωποι, μέλη της διπλωματικής κοινότητας και της Γενικής Γραμματείας του ΟΗΕ καθώς και πολλοί ομογενείς και Αμερικανοί. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.