25/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ 25/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες το απόγευμα στην έδρα του ΟΗΕ ιδιαίτερη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Γκι-Μουν. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας
έκανε στους δημοσιογράφους τις ακόλουθες δηλώσεις:

«
Όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο όταν συμμετέχω στη Γενική Συνέλευση έχω συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Η φετεινή συνάντηση νομίζω ότι έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Ήταν μία συνάντηση γενικής συνεκτίμησης των κοινών προσπαθειών με τον Γενικό Γραμματέα τα τελευταία πέντε ολόκληρα χρόνια και θα έλεγα ήταν και μία συγκινητική συνάντηση αποχαιρετισμού με τον Γενικό Γραμματέα. Έχουμε εκτιμήσει από κοινού ότι οι προσπάθειες δυστυχώς δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, παρόλο που έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο στη διάρκεια των διαφόρων γύρων συνομιλιών τόσο στην Κύπρο όσο και εδώ στη Νέα Υόρκη. Μάλλον δεν υπάρχει προοπτική μέχρι τις προεδρικές εκλογές να υπάρξει στροφή σ’ ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και να έχουμε σοβαρή πρόοδο και γι’ αυτό γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν στη ζωή οι συνομιλίες μέσω συνόδων των τεχνικών επιτροπών.

Έχω ευχαριστήσει θερμότατα, πραγματικά, τον κ. Μπαν Γκι-Μουν γιατί έχει επιδείξει αδιάπτωτο προσωπικό ενδιαφέρον για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, την ώρα που πολλές πυρκαγιές εμαίνοντο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη και στη δική μας την περιοχή επίσης. Έχουμε διαπιστώσει μία φιλία μεταξύ μας. Έχω υποσχεθεί στον
Γενικό Γραμματέα ότι και μετά τις προεδρικές εκλογές, ως πολιτικό πρόσωπο, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την επανένωση της Κύπρου, για την ειρήνη στο νησί, για την απαλλαγή από την κατοχή και βεβαίως για τη δημιουργία αδελφικών σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε μία επανενωμένη, ειρηνική Κύπρο».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:


Ερώτηση:
Κύριε Πρόεδρε, είναι ενημερωμένος ο Γενικός Γραμματέας για το έγγραφο που προτίθεται να ετοιμάσει ο Ειδικός του Σύμβουλος;

Πρόεδρος της Δημοκρατίας
: Έχω τη γνώμη ότι περαιτέρω αναμόχλευση αυτού του θέματος μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, νοουμένου ότι κάποιοι φοβούνται να ακούσουν ότι υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ. Οπόταν να μου επιτρέψετε να μείνω μέχρι εδώ. Ασφαλώς, φυσιολογικά θα καταγράψουν τα Ηνωμένα Έθνη τι έχει επιτευχθεί και τι δεν έχει επιτευχθεί στη διάρκεια των προσπαθειών πέντε ολόκληρων χρόνων. Προπάντων των δύο πρώτων χρόνων των συνομιλιών μεταξύ εμένα και του κ. Ταλάτ. Είναι φυσικό επόμενο. Απ’εκεί και πέρα η αναμόχλευση κατά την άποψη μου τίποτε καλό δεν μπορεί να προσφέρει.

Ερώτηση:
Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο Γενικός Γραμματέας μερικές φορές φέτος είχε μιλήσει για τέλος του δρόμου που πλησίαζε, αλλά βέβαια και λόγω των εκλογών και για άλλους λόγους, το τέλος του δρόμου πάει για αρκετά πάρα κάτω, ίσως. Έχει δώσει μήπως καμία εντύπωση ότι στην επόμενη προσπάθεια με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα γίνει, μάλλον εκεί κοντά πρέπει να βρίσκεται το τέλος του δρόμου;

Πρόεδρος:
Δεν μίλησε για κανένα τέλος του δρόμου ο Γενικός Γραμματέας. Ο Γενικός Γραμματέας, είμαι σίγουρος μετά τις εκλογές θα ανανεώσει τις προσπάθειες του για συνολική λύση του προβλήματος. Αν πράγματι οι Κύπριοι ενδιαφέρονται και η Τουρκία το ίδιο βεβαίως, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και η κατοχική δύναμη ενδιαφέρονται για λύση στο Κυπριακό, θα έχουμε λύση στηριγμένη βέβαια σε αρχές, τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Εάν τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν δείξουν ενδιαφέρον και καλή θέληση, τί να μας κάνει ο Γενικός Γραμματέας; Ο άνθρωπος θα ανανεώσει τις προσπάθειες του και μετά τις εκλογές. Αυτό έχει δηλώσει και αυτό έχει υποσχεθεί.

Ερώτηση:
Για το γεύμα με τα πέντε Μόνιμα Μέλη μπορείτε να μας πείτε κάτι;

Πρόεδρος:
Είχα επίσης, θα έλεγα συγκινητική συνάντηση και με τους πέντε. Έχουμε ανασκοπήσει από κοινού τις κοινές μας προσπάθειες και βεβαίως μου δόθηκε η ευκαιρία, τόσο στον Γενικό Γραμματέα όσο και στους πέντε να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης μας και του κυπριακού λαού, γιατί οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εκείνες οι οποίες κρατούν την Κύπρο όρθια ως ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, μέλος της διεθνούς κοινότητας, παρά τις προσπάθειες της άλλης πλευράς να υποβαθμίσει την Κυπριακή Δημοκρατία κάτι που δεν επιτυγχάνει ούτε και να αναβαθμίσει το λεγόμενο «κράτος» στα κατεχόμενα. Ήταν μία πολύ δημιουργική συνάντηση, ευχήθηκαν όλοι κάθε επιτυχία στις περαιτέρω προσπάθειες και έχουμε από κοινού, τόσο με τον Γενικό Γραμματέα όσο και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών επιβεβαιώσει τη θέληση μας να είμαστε σε επαφή.