25/9/12

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής 25/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των επαφών του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Mahmoud Abbas, στην διάρκεια της οποίας επαναβεβαιώθηκαν οι αδελφικές σχέσεις των δύο λαών, της Κύπρου και της Παλαιστίνης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τις θέσεις αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το Παλαιστινιακό και επανέλαβε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του για την κατάσταση στην περιοχή μας και ειδικά στη Συρία και αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική βοήθεια την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει για αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων και στον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως Προεδρία της ΕΕ προς την ίδια κατεύθυνση. Τόσο ο Παλαιστίνιος ηγέτης όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασαν την ελπίδα για επιτυχή έκβαση της αποστολής του Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα στη Συρία κ. Lakhdar Brahimi για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο πρόβλημα.

Εξάλλου , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Abbas για την κατάσταση στο Κυπριακό και για τη στασιμότητα που υπάρχει λόγω της στάσης του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Έρογλου και της Τουρκίας, καθώς επίσης και για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως και για την ανάληψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι και μετά το τέλος της θητείας του θα συνεχίσει να είναι σταθερός συμπαραστάτης στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για δικαίωση.

Στην συνάντηση έλαβαν μέρος η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην έδρα του ΟΗΕ Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.