25/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σε γεύμα εργασίας τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας 25/09/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας είχε χθες γεύμα εργασίας με τους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας - της Κίνας, Γαλλίας, Ρωσίας, Βρετανίας, και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο γεύμα παρακάθισαν από κυπριακής πλευράς η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
, αφού ευχαρίστησε τα πέντε Μόνιμα Μέλη για τη συνεργασία τους τα τελευταία πέντε χρόνια, ενημέρωσε για την κατάσταση στην Κύπρο και τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς και κυρίως της Άγκυρας. Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας και κατά της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επανειλημμένα έχει δείξει την
καλή της βούληση και σημείωσε ότι από τον φυσικό πλούτο, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου, θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις ερευνητικές εξορύξεις στην ΑΟΖ, ήδη εμπλέκεται μια αμερικανική εταιρεία ενώ στον δεύτερο γύρο υπήρξε ενδιαφέρον από ισχυρά κράτη του κόσμου περιλαμβανομένων Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε επίσης για την πρόταση-τρίπτυχο για την Αμμόχωστο
, η οποία δυστυχώς δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τουρκικής πλευράς και αυτό αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα του ότι η τουρκική πλευρά δεν αντιμετωπίζει κάποιες ιδέες ως ευκαιρίες για συνεργασία όπως είναι επίσης η ανεύρεση φυσικού πλούτου. Αντ’ αυτού, τις αντιμετωπίζει ως προκλήσεις και αφορμές για δημιουργία έντασης.

Ακολούθως
, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους Πρέσβεις των Πέντε Μονίμων Μελών για το Ψήφισμα 2026, το οποίο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και μόνο τότε, και με τη συμφωνία των δύο κοινοτήτων, να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, και σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ως θεματοφύλακας των αρχών του ΟΗΕ αποτελεί ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες που κατέβαλε για λύση στο Κυπριακό και για τη γενικότερη προσέγγιση ανάπτυξης πρωτοβουλιών που δημιουργούν προϋποθέσεις για οφέλη και στις δύο πλευρές
, και κατέστησαν σαφές ότι οι εξορύξεις στην ΑΟΖ αποτελούν αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων που αφορά τη σημερινή κατάσταση στον κόσμο, και ειδικά στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία
, για την οποία κοινή συνισταμένη απετέλεσε η προσδοκία για εξεύρεση πολιτικής λύσης η οποία να θέσει τέρμα στην παρατεταμένη αστάθεια και την ανθρωπιστική κρίση η οποία έχει δημιουργηθεί.