21/9/12

Έλεγχος σε αραβόσιτο που προορίζεται για ζωοτροφή για την παρουσία γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών 21/09/2012


Αναφορικά με ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ημερομηνίας 20 Σεπτεμβρίου, η οποία αναφέρεται στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει τα εξής, σε σχέση με τους ελέγχους αραβοσίτου που προορίζεται για ζωοτροφή για την παρουσία γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών:

Η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του Νόμου περί ζωοτροφών και προσθετικών των Ζωοτροφών (Έλεγχος Ποιότητας Προμήθειας και Χρήσεως) του 1993 έως το 2007 είναι το Τμήμα Γεωργίας, του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.


Σχετικά με την έγκριση, σήμανση, κυκλοφορία και ιχνηλασιμότητα των γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών, η Κύπρος εφαρμόζει πλήρως την Κοινοτική Νομοθεσία και συγκεκριμένα τους Κοινοτικούς Κανονισμούς 1829/2003 και 1830/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 2003, σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών εκτός εάν αυτές καλύπτονται από έγκριση που χορηγείται σύμφωνα με τους Κανονισμούς αυτούς, και απαγορεύεται η διάθεση στην αγορά γενετικά τροποποιημένων ζωοτροφών εκτός εάν αυτές φέρουν σήμανση που να δηλώνει την ταυτότητα τους σαν Γενετικά Τροποποιημένους. Εξαιρούνται οι ζωοτροφές με παρουσία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) μικρότερη του 0,9%, εφόσον η σχετική Τροποποίηση είναι εγκεκριμένη από την ΕΕ.


Όσον αφορά τον αραβόσιτο που διακινείται ή εισάγεται στη Κύπρο ως ζωοτροφή, μέχρι το τέλος του 2007 προερχόταν από την ΕΕ και σε κανένα από τα δείγματα που λήφθηκαν δεν ανιχνεύθηκαν ΓΤΟ. Από το 2008, λόγω της έλλειψης ευρωπαϊκού αραβοσίτου, η ΕΕ επέτρεψε την εισαγωγή αραβοσίτου από τρίτες χώρες, χωρίς την επιβολή φόρου. Από τα τέλη του 2007 διάφοροι εισαγωγείς άρχισαν να ζητούν από το Τμήμα Γεωργίας “Έγκριση Εισαγωγής Υλικών” για συμβατικό αραβόσιτο από τρίτες χώρες και κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία. Πριν από τη χορήγηση της Έγκρισης Εισαγωγής, εκτός των άλλων εγγράφων απαιτείται και πιστοποιητικό ότι ο αραβόσιτος δεν περιέχει μη εγκεκριμένους ΓΤΟ. Στη συνέχεια, με βάση το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων, το οποίο υποβάλλεται και στην ΕΕ, γίνεται δειγματοληψία και εργαστηριακός έλεγχος για παρουσία μη εγκεκριμένων ΓΤΟ. Τα δείγματα στέλνονται στη Γερμανία για αναλύσεις με πολύ ψηλό κόστος. Μέχρι τώρα δεν έχουν ανιχνευθεί δείγματα αραβοσίτου που να περιέχουν ΓΤΟ.


Υπογραμμίζεται ότι στην Κύπρο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ενδιαφέρον για εισαγωγή ή και διακίνηση γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου για ζωοτροφή, αφού υπάρχουν διαθέσιμες ποσότητες συμβατικού αραβοσίτου τόσο στην ευρωπαϊκή αγορά όσο και σε αγορές Τρίτων χωρών.


Σημειώνεται ότι στις ψηφοφορίες που γίνονται στην ΕΕ για έγκριση οποιουδήποτε ΓΤΟ, τόσο για ζωοτροφή όσο και για σπορά, πάγια θέση της Κύπρου είναι να ψηφίζει αρνητικά όπως και άλλα κράτη μέλη τα οποία είναι εναντίον των ΓΤΟ με τα οποία υπάρχει στενή συνεργασία.