21/9/12

Η Υπουργός Εργασίας εκπροσώπησε την Κύπρο σε Υπουργική Διάσκεψη, στη Βιέννη, για την ενεργό γήρανση 21/09/2012


Οι προτεραιότητες των επόμενων πέντε χρόνων ως προς τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων όλων των ηλικιών, καθώς και η ενεργός γήρανση και ειδικότερα η συμμετοχή των ατόμων της τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, αποτέλεσαν το επίκεντρο των εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης, με θέμα «Η εξασφάλιση μιας κοινωνίας για όλες τις ηλικίες: Προώθηση της ποιότητας ζωής και της ενεργού γήρανσης», της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNECE), που φιλοξενήθηκε στη Βιέννη στις 18-20 Σεπτεμβρίου.

Την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους
η οποία σε ομιλία της κατά τη Διάσκεψη επισήμανε ότι η αύξηση του προσδόκιμου και η μείωση της θνησιμότητας δημιούργησαν μοναδικές ευκαιρίες για προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών.

Το κράμα ορθής πολιτικής, είπε η κα Υπουργός, «συνίσταται στην ανάληψη κοινής ευθύνης από πλευράς των Κυβερνήσεων, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των πολιτών όλων των ηλικιών, όπως δεσμευθούν σε ουσιαστικό διάλογο», ούτως ώστε να επιταχυνθούν και να συντονιστούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία ουσιαστικής συνοχής ανάμεσα στις γενεές.


Υπάρχουν τομείς δραστηριοποίησης όλων αυτών των φορέων της κοινωνίας, είπε η Υπουργός Εργασίας. «Η ενδυνάμωση παραγωγικού εργασιακού και συνταξιοδοτικού βίου και η διά βίου μάθηση μέσω ενεργών πολιτικών που θα υποβοηθούν την ενεργό γήρανση με παράλληλη επένδυση στους νέους, η προώθηση πολιτικών που δεν ευνοούν τις διακρίσεις και που ενθαρρύνουν τη συνεργασία, εξαλείφοντας στερεότυπα σχετικά με τον ρόλο της κάθε γενεάς στην κοινωνία, η συμφιλίωση οικογενειακού, επαγγελματικού και προσωπικού βίου μέσω ‘φιλικών προς την οικογένεια’ μέτρων όπως είναι η παροχή προσιτών υπηρεσιών φροντίδας προς τα ηλικιωμένα και άλλα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας», είναι μερικοί από αυτούς τους τομείς. Επιπρόσθετα, «η προώθηση τεχνολογιών και υπηρεσιών που μπορούν να υποβοηθήσουν τα ηλικιωμένα άτομα να ζουν ανεξάρτητα, απολαμβάνοντας υγιή και σωματικά ενεργή ζωή, η υποστήριξη οργανώσεων και πρωτοβουλιών που μπορούν να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των νέων και των ηλικιωμένων ατόμων σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, αλλά και η δημιουργία ευκαιριών για ενασχόληση των ηλικιωμένων με εθελοντικές δραστηριότητες», είναι επίσης πεδία στα οποία οι φορείς της κοινωνίας μπορούν να δραστηριοποιηθούν για τη δημιουργία συνοχής ανάμεσα στις γενεές, υπογράμμισε η κα Χαραλάμπους.


«Το Διεθνές Σχέδιο Δράσης της Μαδρίτης για τη Γήρανση παρέχει ένα εξαιρετικό πλαίσιο για να κατευθύνει τα κράτη μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη ως προς το πώς θα ανταποκριθούν στις προκλήσεις», είπε η κα Υπουργός
, προσθέτοντας ότι «στα πέντε χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την υιοθέτησή του, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα και θετικές αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο και αναγνωρίζοντας τις συνέπειες που η οικονομική κρίση επέφερε σε κάποια από τα κράτη, μέτρα τα οποία στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και πολιτικές που στοχεύουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών μας προς μια βιώσιμη και ισορροπημένη ανάκαμψη».

Η κα Χαραλάμπους σημείωσε, τέλος, πως η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στο πλαίσιο του φετινού «Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών», θα εργαστεί για την υιοθέτηση Διακήρυξης Συμβουλίου που θα σηματοδοτεί το Έτος.

Η Υπουργική Διάσκεψη φιλοξενήθηκε από την Αυστριακή Κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας των Καταναλωτών, με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.