16/9/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση προς τιμήν του Οικονόμου Πατέρα Αιμιλιανού Δημοσθένους στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, στο Κελλάκι 16/09/2012

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτήν τη σεμνή τελετή στο προαύλιο της εκκλησίας της κοινότητας μας για να τιμήσουμε έναν πνευματικό άνθρωπο της κοινωνίας μας. Αποτίνουμε την οφειλόμενη τιμή σε έναν άνθρωπο του οποίου η ζωή είναι γεμάτη από μια διαρκή και ανιδιοτελή προσφορά προς τον απλό άνθρωπο.
Ο Οικονόμος πατήρ Αιμιλιανός Δημοσθένους αποτελεί παράδειγμα ιερωμένου που πιστεύει αληθινά στο κοινωνικό λειτούργημα που υπηρετεί κάνοντας ταυτόχρονα βίωμα του τις αρχές που πρεσβεύει. Κατά τον πενηντάχρονο ιερατικό του βίο ο πατήρ Αιμιλιανός απέδειξε το μεγαλύτερο προτέρημα που μπορεί να έχει ένας πνευματικός ηγέτης. Πορεύθηκε και δίδαξε πρώτα και κύρια μέσα από το δικό του παράδειγμα και τη δική του στάση ζωής. Χάρισμα που σήμερα τείνει να εκλείψει ολοένα και περισσότερο από τη σύγχρονη ζωή του τόπου.
Ο άνθρωπος που τιμούμε σήμερα έχει ταπεινές καταβολές. Προέρχεται από δεκαμελή αγροτική οικογένεια βιοπαλαιστών της αγροτικής Κύπρου της δεκαετίας του '30. Μεγάλωσε τιμώντας με τον μόχθο και τον ιδρώτα του τη γη του Μαζόκαμπου οργώνοντας, φυτεύοντας και θερίζοντας στο πλάι του πατέρα του. Μέσα από αυτήν τη σχέση με τη γη πηγάζει και η αγάπη του για τη φύση και τον άνθρωπο. Μια προαιώνια σχέση που διέπει το πνευματικό του έργο από τη στιγμή που πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον ιερατικό βίο.
Ο Οικονόμος πατήρ Αιμιλιανός ήταν από μικρός άνθρωπος των γραμμάτων και η κλίση του αυτή φάνηκε πολύ νωρίς, όταν ήταν ακόμα μαθητής του δημοτικού σχολείου Κελλακίου. Φοίτησε στην Ιερατική Σχολή του Αποστόλου Βαρνάβα από το 1960 και χειροτονήθηκε διάκονος το 1963. Ακολούθησε η αναγόρευση του σε πνευματικό το 1964. Από τότε έχει ταχθεί στο πνευματικό και κοινωνικό του έργο με αφοσίωση και αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Είτε συμμερίζεται κάποιος τις πνευματικές απόψεις του πατρός Αιμιλιανού είτε όχι δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει στον άνθρωπο την αφοσίωση, την πίστη καθώς και το ολόψυχο δόσιμο του στην υπηρεσία των αξιών που πρεσβεύει. Με τον ίδιο τρόπο αντιλαμβάνομαι την πολιτική. Την αντιλαμβάνομαι ως υπηρεσία προς τον απλό άνθρωπο. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Όπως ένας ιερέας αφιερώνεται στην Εκκλησία και τον Θεό, έτσι και ένας ηγέτης πρέπει να αφιερώνεται και να υπηρετεί με αφοσίωση την πατρίδα.
Ο πατήρ Αιμιλιανός δεν περιορίστηκε στην εξομολόγηση, τη συμπαράσταση και την παρηγοριά που πρόσφερε απλόχερα στους συνανθρώπους του. Πέρα από το πνευματικό του έργο εργάστηκε συντεταγμένα και με προσήλωση για το καλό της κοινότητας στην οποία ασκεί το λειτούργημα του ως εφημέριος του ναού μας τα τελευταία πενήντα χρόνια. Είναι καθολικά αναγνωρισμένη η προσφορά του στην εμπέδωση μιας σημαντικής συνεργασίας μεταξύ της τοπικής εκκλησίας και του Κοινοτικού Συμβουλίου. Η συνεργασία αυτή, η οποία στηρίζεται επίσης από τον Μητροπολίτη και τον Χωροεπίσκοπο, έχει προσφέρει πολλές υπηρεσίες στους ανθρώπους του χωριού μας.
Αυτό τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας είναι που εμείς όχι μόνο επικροτούμε αλλά και θεωρούμε αναγκαίο, ειδικά στις δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος. Το παράδειγμα πνευματικών ανθρώπων της εκκλησίας όπως είναι ο Οικονόμος πατήρ Αιμιλιανός Δημοσθένους μπορεί να δώσει τα σωστά μηνύματα στον λαό χωρίς διχαστικές τοποθετήσεις και σκανδαλισμούς, με ταπεινότητα, σεμνότητα και προσήλωση προς τον άνθρωπο.
Είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί τα τελευταία 15 χρόνια ο πατήρ Αιμιλιανός με τιμά με τη φιλία και την ανιδιοτελή και αδελφική στήριξη του.
Τέλος, θα πρέπει να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο Κελλακίου όσο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου για την πρωτοβουλία τους να τιμήσουν τον πατέρα Αιμιλιανό και για την άρτια οργάνωση της σεμνής αλλά μεστής αυτής εκδήλωσης.