16/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο Φεστιβάλ «Ιστορία και Παράδοση της Ελιάς», στον Λυθροδόντα 16/09/2012


Αποτελεί για μένα τιμή η πρόσκληση σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από ανθρώπους της κυπριακής υπαίθρου, ανθρώπους που μοχθούν ώστε γεωργικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας και εξαιρετικής γεύσης, να φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι των καταναλωτών.
Η ελαιοκομία αποτελεί για το νησί μας ένα κλάδο της γεωργίας με υπερέχουσα θέση, καθώς και μια από τις σημαντικότερες βιολογικές καλλιέργειες. Τα ελαιόδεντρα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά δέντρα στο κυπριακό αγροτικό τοπίο. Η αντοχή της ελιάς στο ξηροθερμικό κλίμα του τόπου μας ευνοεί την καλλιέργειά της από τα παράλια μέχρι τις ημιορεινές περιοχές και επιτρέπει την αξιοποίηση γεωργικής γης όπου άλλες καλλιέργειες δύσκολα ευδοκιμούν.
Η ελαιοκαλλιέργεια, όμως, δεν αποτελεί μόνο μέσο για την απόκτηση γεωργικού εισοδήματος. Το ελαιόδεντρο με την παρουσία του συντελεί στη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και αποτελεί συνδετικό κρίκο με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας. Η ελιά ορθώνεται ως μόνιμο και κυρίαρχο στοιχείο της Μεσογείου, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας και τροφός των κατοίκων της, σύμβολο της λατρευτικής ζωής και του πολιτισμού της. Σύγχρονες μελέτες, εξάλλου, αποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο είναι η πλέον υγιεινή επιλογή μεταξύ των λιπαρών ουσιών. Η συχνή κατανάλωση του μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία.
Η ομορφιά του φυσικού τοπίου στην κοινότητα του Λυθροδόντα είναι μαγευτική. Το αργυρόχρωμο φύλλωμα της ελιάς, κυρίαρχο στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σμίγει με το σκούρο πράσινο του πεύκου. Η ελαιοκαλλιέργεια και η παραγωγή λαδιού αποτελεί βασική και πολύ παλιά δραστηριότητα των κατοίκων του χωριού, που συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα. Οι αιωνόβιες ελιές που μπορεί να συναντήσει κανείς στις ελαιοφυτείες του Λυθροδόντα στέκουν φρουροί και μάρτυρες του δεσμού της ελαιοκαλλιέργειας με το χωριό.
Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από οξύ ανταγωνισμό στη διάθεση προϊόντων, η προβολή και ανάδειξη της γεωργικής παραγωγής του τόπου μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η διασφάλιση της ποιότητας είναι εξίσου σημαντική. Με τη διαφοροποίηση της παραγωγής, την οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου και την τυποποίηση και εμπορία των ελαιοκομικών προϊόντων δίνεται η δυνατότητα να αναδειχθούν τα ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές που, φτιαγμένα με μόχθο και αγάπη, ξεχωρίζουν για το άρωμα και τη γεύση τους, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς τους.
Η φιλοαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης φέρνει τον αγροτικό κόσμο στο επίκεντρο των δράσεων μας. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Αναγνωρίζοντας τον καθημερινό μόχθο, έχουμε θέσει ως επίκεντρο της πολιτικής μας τη στήριξη του τομέα ώστε να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κοινής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση.
Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Στο Πρόγραμμα προβλέπονται μέτρα και δράσεις για τη βελτίωση της πρωτογενούς παραγωγής και την αναβάθμιση της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Με τη συμμετοχή σε συστήματα βιολογικής παραγωγής και την κατοχύρωση προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ενθαρρύνεται η διαφοροποίηση στον τομέα τόσο των επιτραπέζιων ελιών όσο και του ελαιολάδου.
Η πραγματοποίηση αυτού του Φεστιβάλ υπηρετεί δύο στόχους: Από τη μια φέρνει τον επισκέπτη πιο κοντά στη γραφική αγροτική κοινότητα του Λυθροδόντα και προβάλλει την ιστορία και το δεσμό της ελαιοκαλλιέργειας με την περιοχή. Από την άλλη, η παρούσα εκδήλωση αναδεικνύει τον υψηλής αισθητικής πολιτισμό, την παράδοση και την εκλεκτής ποιότητας παραγωγή του ευλογημένου αυτού δέντρου στην χώρα μας, αλλά και τη σημασία του στη διατροφή μας. Ας μελετήσουμε με ενδιαφέρον τα εκθέματα που έχουν ετοιμαστεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ και ας γευτούμε το τοπικό ελαιόλαδο και τις παραδοσιακές συνταγές που προσφέρονται από τις γυναίκες της κοινότητας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Λυθροδόντα για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να παραστώ στο Φεστιβάλ της Ιστορίας και της Παράδοσης της Ελιάς. Δεν παραμένει παρά να ευχηθώ η σημερινή εκδήλωση να στεφθεί με επιτυχία και να είναι η απαρχή για την καθιέρωση ενός όμορφου θεσμού στην κοινότητά σας.
Σημ: Τον χαιρετισμό θα διαβάσει εκ μέρους του κ. Υπουργού η Διευθύντρια του Τμήματος Γεωργίας κα Ανδρούλα Γεωργίου.