16/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στη Γιορτή του Παλουζέ, στη Βάσα Κοιλανίου 16/09/2012

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν σημαντική κοινωνική προσφορά στον τόπο μας γιατί, μεταξύ άλλων, δημιουργούν κλίμα αισιόδοξης προοπτικής για το μέλλον των αγροτικών μας περιοχών. Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, μαζί με άλλες προσπάθειες, και η εδώ παρουσία μας καταμαρτυρούν τη θέληση όλων μας για να κρατηθεί ζωντανή η κοινότητα σας και μαζί η όμορφη κυπριακή ύπαιθρος και η παραδοσιακή αμπελουργία των Κρασοχωριών της Λεμεσού. Είναι γι’ αυτούς, λοιπόν, τους σημαντικούς λόγους που με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βάσας Κοιλανίου να παραστώ στην ετήσια Γιορτή του Παλουζέ.
Είναι γνωστό ότι ο κυπριακός γεωργικός τομέας έχει σμικρυνθεί μέσα από μια περίοδο προχωρημένης προσαρμογής στα απαιτητικά ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα. Πρόκειται, ωστόσο, για μια δυναμική και επικεντρωμένη προσαρμογή σ’ αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων όπου ο αγρότης αναγνωρίζεται ως ο θεματοφύλακας του παραδοσιακού αγροτικού τοπίου, της υπαίθρου και των ορεινών μας περιοχών.
Είναι γεγονός ότι η Κύπρος έχει μια ιστορική και πανάρχαια παράδοση αμπελοκαλλιέργειας, οινοποιίας και παραγωγής διαφόρων προϊόντων από το σταφύλι και τον οίνο όπως η ζιβανία, το έψιμα, ο παλουζές και τα παράγωγα του. Σε μια, όμως, δύσκολη αγορά και εν μέσω οικονομικής στενότητας, σε μια συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία αμπελοοινικής παραγωγής που επηρεάζεται από τόσες παραμέτρους, δεν αρκεί μόνο η παράδοση και η παλιά φήμη των κυπριακών αμπελοοινικών προϊόντων. Η παράδοση και η παλιά φήμη είναι μονάχα τα ισχυρά θεμέλια και η έμπνευση πάνω στα οποία πρέπει να κτίσουμε ξανά και εξαρχής το νέο δυναμικό πρόσωπο και τη νέα εμπορία των κυπριακών αγροτικών προϊόντων, με ευέλικτους κανόνες παραγωγής, σύμφωνα πάντοτε με τις κοινοτικές κατευθύνσεις, τη νέα τεχνολογία και ιδίως με μια διαφορετική επικοινωνιακή προσέγγιση.
Είναι ανάγκη ο αγρότης να είναι πλέον αγρότης-επιχειρηματίας που παίρνει την τύχη στα χέρια του και προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς. Η δημιουργία ενός αειφόρου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την Κύπρο και τα αγροτικά προϊόντα της στηρίζεται κατά βάση σε αυτό το ζητούμενο. Μιας και σήμερα βρισκόμαστε σε μια παραδοσιακή αμπελοοινική περιοχή, όπως είναι η Βάσα Κοιλανίου, είναι ξεκάθαρο ότι για τη δημιουργία επώνυμων πλέον οίνων και άλλων παραγώγων η προβολή του τοπικού χαρακτήρα της χώρας μας είναι κεφαλαιώδης.
Είναι γι’ αυτό, λοιπόν, που τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προχώρησε στην εφαρμογή Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Στήριξης της Αμπελουργίας, ωθώντας τον αμπελουργό να μετατραπεί σε αμπελουργό-επιχειρηματία. Προς αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται προγράμματα αναδιάρθρωσης και μετατροπής του αμπελώνα με περισσότερο εμπορεύσιμες ποικιλίες. Δόθηκαν και δίνονται οικονομικά κίνητρα για σοβαρές επενδύσεις στα οινοποιεία, με έμφαση στη δημιουργία επισκέψιμων υποδομών με χώρους γευσιγνωσίας, μηχανολογικό εξοπλισμό αιχμής και δωμάτια οινοτουρισμού.
Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας στηρίζουν διαχρονικά τους αμπελουργούς και οινοπαραγωγούς μας με τεχνική καθοδήγηση και συμβουλές στην πράξη, ενώ δίνουν μεγάλη έμφαση στον πειραματισμό και τη μελέτη γηγενών ποικιλιών μας, οι οποίες πλέον έχουν τεκμηριώσει μια σημαντική δυναμική που θα συμβάλει στην αναμόρφωση των κυπριακών οίνων. Παρά τις πιέσεις του ανταγωνισμού και τις σκληρές αναμετρήσεις της αγοράς, οι κυπριακοί οίνοι ανακάμπτουν, μεγαλώνουν σε κύρος και τοποθετούνται πλέον στη συνείδηση του Κύπριου καταναλωτή και του ξένου επισκέπτη ως οίνοι με χαρακτήρα.
Όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τώρα που η Κύπρος είναι στο πηδάλιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ασκώντας τη δική της Προεδρία, η οποία προσδοκεί να προβάλει τον τοπικό χαρακτήρα και τη σημασία που διαδραματίζουν οι χώρες του Νότου για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δημιουργία ενός αειφόρου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση για μας, αλλά είναι αυτή που θα μας διαφοροποιήσει, θα δώσει αξία στην ντόπια οινοπαραγωγή και θα τοποθετεί σταδιακά το όνομα της Κύπρου στις αγορές του εξωτερικού.
Σε αυτή την προσπάθεια για την αλλαγή του βασικού κανόνα του ανταγωνισμού, οι Κύπριοι οινοπαραγωγοί δεν είναι μόνοι τους. Μαζί τους είναι και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, καθοδηγητές και συμπαραστάτες για τον στόχο του νέου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και της ευημερίας. Με αυτές τις λίγες σκέψεις συγχαίρω το Κοινοτικό Συμβούλιο Βάσας Κοιλανίου για την υλοποίηση μιας τέτοιας εξειδικευμένης Γιορτής του Παλουζέ, στη ζωτική αυτή αμπελοοινική περιοχή της Κύπρου.