12/9/12

Η Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας 12/09/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου της κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, έγινε δεκτή σήμερα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Κατά τη διάρκεια της υποδοχής της δρος Μαρκουλλή, που έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τα θερμά του
συγχαρητήρια για την «πολύ επιτυχημένη Προεδρία» του Συμβουλίου της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταπλήξατε. Σας παρακολουθώ και το χαίρομαι, δώσατε μια απάντηση σε εκείνους που αμφέβαλαν ότι η Κύπρος θα μπορούσε να κάνει μια τέτοια Προεδρία».

Η δρ Μαρκουλλή υπογράμμισε πως «παρ’ όλες τις προκλήσεις και τις αρνητικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα της Τουρκίας, εμείς προχωρούμε και όχι μόνο θα έχουμε μια επιτυχημένη Προεδρία, αλλά πιστεύω ότι θα υπάρχουν και αρκετά αποτελέσματα».


Αναφερόμενη στην πρόσφατη άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που έγινε στη Κύπρο, η δρ Μαρκουλλή τόνισε πως υπήρξαν «αρκετές συζητήσεις, στο δικό μας το Συμβούλιο τουλάχιστον, για πολύ σημαντικά θέματα και η Κυπριακή Προεδρία συμβάλλει ούτως ώστε να λαμβάνονται και συναινετικές αποφάσεις, αλλά και να έχουμε μια πιο συγκροτημένη στρατηγική σε σημαντικά θέματα».


Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση πως «το ίδιο πνεύμα θα επικρατήσει και σ’
αυτή την κρίσιμη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών», για να παρατηρήσει ο κ. Παπούλιας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε στη συνέχεια ότι
«αυτή η κρίση τελικά θα αγγίξει όλους, γιατί ζούμε σε έναν κόσμο ο οποίος δεν μπορεί να οχυρωθεί πίσω από οποιαδήποτε παραπετάσματα. Ο ένας συνδέεται με τον άλλο είτε στον οικονομικό είτε σε άλλους τομείς, κανένας δεν μπορεί να μείνει ανέπαφος από αυτή την κρίση».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξέφρασε την απορία του με την πολιτική της Τουρκίας, λέγοντας πως «ενώ της δόθηκε μια ευκαιρία τώρα με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας να κάνει κάτι καλύτερο, εντούτοις έδειξε έναν εαυτό – όχι ότι δεν τον γνωρίζαμε…
»

«
Αποκαλύφθηκε στους άλλους, όχι σε μας» πρόσθεσε η δρ Μαρκουλλή και υπογράμμισε: «Δυστυχώς – όπως είπε και ο κ. Αβραμόπουλος χθες και συμφωνώ απόλυτα μαζί του – ήταν μια ευκαιρία για την Τουρκία να συνεργαστεί με έναν από τους πιο βασικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί δεν μιλάμε για συνεργασία με την Κύπρο, μιλάμε για συνεργασία με έναν θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτή η άρνηση της Τουρκίας είναι άρνηση για συνεργασία με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και αλαζονεία».

Για να συμπληρώσει ο κ. Παπούλιας «και δεν είναι άρνηση. Είναι μια προκλητικότητα και μια προσβολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση
».

«
Είναι προσβολή, είναι αλαζονεία και έχει – μπορώ να σας πω – σε μεγάλο βαθμό ενοχλήσει όλα τα κράτη-μέλη και ιδιαίτερα τους αξιωματούχους που εκπροσωπούν τους θεσμούς της ΕΕ, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και των άλλων σημαντικών θεσμών. Γιατί, εκτός των άλλων, είναι και μια υποψήφια χώρα» πρόσθεσε η κα Μαρκουλλή.

Επισήμανε δε ότι «είναι αδιανόητο, εκεί που αναμένουμε από όλες τις υποψήφιες χώρες – διότι τώρα με την Προεδρία έχω επισκεφθεί όλες τις υποψήφιες χώρες, εκτός βέβαια από την Τουρκία, γιατί αρνείται οποιαδήποτε επαφή μαζί μας – και βλέπω πόσο συμμορφώνονται πραγματικά οι υποψήφιες χώρες με τις επιταγές της Ευρώπης και με τις συμπεριφορές που επιβάλλει η Ευρώπη. Γιατί είναι η Σερβία, το Μαυροβούνιο, είναι άλλες χώρες με προοπτική ένταξης όπως η Αλβανία, όλες έχουν μπει σε μια διαδικασία μεταμόρφωσης
».

Η δρ Μαρκουλλή επανέλαβε πως στόχος τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας είναι να μπει η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την προϋπόθεση όμως «η Τουρκία να συμπεριφερθεί και να συμβάλει ούτως ώστε να μεταμορφωθεί σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα
».

«
Δυστυχώς, το αντίθετο έχει συμβεί», κατέληξε η Υπουργός Εξωτερικών.