12/9/12

Ομιλία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας 12/09/2012

Φίλες και φίλοι,

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας γι αυτή σας την πρόσκληση. Είμαι εδώ και για να εκφράσω την εκτίμηση μου για τη διαχρονική συνεισφορά του Επιμελητηρίου στην εξέλιξη και ανάπτυξη της επαρχίας σας, αλλά και για να συζητήσουμε τρόπους περαιτέρω ώθησης της ανάπτυξης.


Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, με ραγδαίες ανακατατάξεις και ανατροπές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η κρίση έχει περιορίσει το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας που διέκρινε τόσο τους πολίτες όσο και τις επιχειρήσεις. Σε αυτή τη συγκυρία φυσικά, η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δεν αδρανεί, αλλά συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε τη δική μας πολιτική στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των υπηρεσιών και της ενέργειας.


Συγκεκριμένα, οι στόχοι που έχουν τεθεί στον τομέα του εμπορίου επικεντρώνονται στην αύξηση των εξαγωγών των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων κοινοτικών και εθνικών κονδυλίων. Ήδη, για το 2011, οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2010, οι συνολικές εξαγωγές κατά 24% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 2%.


Στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής του Υπουργείου περιλαμβάνονται, επίσης, η στήριξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού που θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων για την πρόσβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην ενιαία εσωτερική αγορά. Γι αυτό, άλλωστε, έχουμε επιλέξει η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες που έχουμε θέσει κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας μας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Για την περίοδο 2007-2013 διατέθηκαν και διατίθενται προς τις επιχειρήσεις, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων από την ΕΕ, χορηγίες των οποίων το συνολικό ύψος θα ξεπεράσει τα €62 εκ. Σημαντική, όμως, προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόσφατη απόφαση που λάβαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσταση Μηχανισμού Ταχείας Αδειοδότησης / Υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων, στο πλαίσιο του οποίου εξετάζονται προτεινόμενες αξιόλογες επενδυτικές προτάσεις από Υπουργική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και ο CIPA.


Σήμερα, μετά τη σύσκεψη που είχα με την Εκτελεστική Επιτροπή του CIPA, έχω δηλώσει την πρόθεση μου να συγκαλέσω συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής εντός του Σεπτέμβρη, για εξέταση όλης της προεργασίας που έχει κάνει την τελευταία περίοδο ο οργανισμός και με στόχο να δοθεί ώθηση για να ξεπεραστούν προβλήματα και να προωθηθούν επενδύσεις.


Η μετάβαση σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση αποτελεί, επίσης, μια από τις στρατηγικές του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Για τον λόγο αυτό, υιοθετήσαμε μια νέα πολιτική επιχειρηματικής καινοτομίας, μέσω της εφαρμογής ενός νέου πρωτοπόρου χρηματοδοτικού σχεδίου ενθάρρυνσης και διάδοσης της καινοτομίας στην κυπριακή οικονομία. Στο πλαίσιο του νέου χρηματοδοτικού σχεδίου θα δαπανηθεί ποσό €4 εκ. για ενθάρρυνση της καινοτομίας και εάν διαφανεί, μετά από αξιολόγηση, ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα επαναληφθεί με μεγαλύτερο ποσό.


Παράλληλα, η τουριστική βιομηχανία, η οποία και φέτος σημείωσε νέα αύξηση σε αφίξεις και, κυρίως, σε έσοδα, αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομία του τόπου και ειδικά της Λάρνακας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, η Λάρνακα δέχθηκε το 10,5% του συνόλου των αφίξεων στο νησί μας.


Η Κυβέρνηση, μέσα από τη Νέα Στρατηγική για τον Τουρισμό 2011-2015, δίνει έμφαση στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και στην απάμβλυνση του προβλήματος της εποχικότητας. Στα πλαίσια αυτά, έχουν υλοποιηθεί πρόσφατα μεγάλα έργα υποδομής, μεταξύ των οποίων το Σκοπευτήριο Ολυμπιακών Προδιαγραφών στα Κλαυδιά, το Πανεπιστήμιο UCLAN στην Πύλα, το Περιβαλλοντικό Κέντρο στην Σκαρίνου, το οινοποιείο Κτήμα Διαφέρμου στα Λεύκαρα και διάφορα Μουσεία, όπως το Ιατρικό Μουσείο στη Λάρνακα, το Μουσείο Μέλισσας στον Κάτω Δρυ και το Καλλινίκειο Μουσείο στην Αθηένου. Πέραν των πιο πάνω, αναμένεται σύντομα η έναρξη κατασκευαστικών εργασιών για την ενιαία ανάπτυξη Μαρίνας - Λιμανιού Λάρνακας, ενώ προωθείται και η κατασκευή του γηπέδου γκολφ στην Τερσεφάνου. Επίσης, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, επιχορηγείται η διοργάνωση διάφορων καλλιτεχνικών, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, όπως το Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, οι Μουσικές Κυριακές, το Aphrodite Trophy, το Cyprus Sunshine Cup και οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2012.


Όμως, η Λάρνακα αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά και από την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού θα διεξαχθούν εδώ περισσότερα από 25 συνέδρια, με τη συμμετοχή 1.000 περίπου συνέδρων, ενώ αναμένεται να διαμείνουν στη Λάρνακα ακόμα περισσότερα άτομα, τα οποία θα λάβουν μέρος σε συνέδρια στην Λευκωσία. Θα ήταν παράλειψή μου στο σημείο αυτό να μην εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λάρνακας, η οποία σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλους εσάς, συνεχίζει με εντεινόμενους ρυθμούς τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή του τουρισμού. Συμβάλλει έτσι στη διεύρυνση του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος συνεισφέρει πέραν του 75% στο ΑΕΠ.


Όσον αφορά τον ρόλο της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα, η ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου τον Δεκέμβριο του 2011 προσδίδει νέες προοπτικές και δυναμική και σηματοδοτεί για την Κυπριακή Δημοκρατία ευοίωνη προοπτική για μεγάλη και μακρόχρονη οικονομική ανάπτυξη.


Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της νέας ενεργειακής στρατηγικής της Κυβέρνησης, στο επίκεντρο της οποίας είναι η διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος, μέσω της αυξημένης χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ. Κάτι τέτοιο βέβαια προϋποθέτει τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών. Σε αυτές τις υποδομές περιλαμβάνονται: η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ώστε αυτό να διανέμεται στη συνέχεια για εγχώρια χρήση, καθώς και η δημιουργία τερματικού για την υγροποίηση του φυσικού αερίου για σκοπούς εξαγωγής.


Για τον λόγο αυτό, μετά από πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ορίσαμε τη Διαπραγματευτική Ομάδα που διαπραγματεύεται με την Noble μια σειρά συμφωνίες που θα πρέπει να συνυπογράψουμε για την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο από τα δικά μας κοιτάσματα, όπως και για την κατασκευή Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό για σκοπούς εξαγωγής του φυσικού αερίου.


Στην ίδια απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όπως προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη παράλληλων διεργασιών/ διαπραγματεύσεων για ενδιάμεση λύση σε ό,τι αφορά στην προμήθεια φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά της Κύπρου πριν το 2017 – 2018.


Εξίσου σημαντικά είναι όμως και τα έργα καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Επενδύοντας, κυρίως, σε τρεις μορφές ενέργειας, την ηλιακή, την αιολική και τη βιομάζα, πετύχαμε να έχουμε σήμερα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από 146,7 μεγαβάτ αιολικών πάρκων, 12,5 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών συστημάτων και 8,6 μεγαβάτ σταθμών αξιοποίησης βιομάζας. Παράλληλα, πρόσφατα έχουμε δημοσιεύσει τρία νέα σχέδια χορηγιών για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.


Ήδη, όπως θα γνωρίζετε, στην περιοχή της Λάρνακας λειτουργούν τρία αιολικά πάρκα και δύο νέοι σταθμοί βιομάζας, συνολικής δυναμικότητας 62,3 και 1,3 μεγαβάτ αντίστοιχα, έργα τα οποία αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει, επίσης, εγκρίνει την παροχή χορηγίας ως αντιστάθμισμα, καθώς και τη μεθοδολογία καταμερισμού της σε κοινότητες που γειτνιάζουν με τις εγκαταστάσεις των αιολικών πάρκων και των σταθμών βιομάζας. Η χορηγία αυτή αντιπροσωπεύει ποσοστό ύψους 2% επί των ετήσιων εσόδων των μονάδων αυτών, προ του ΦΠΑ, και αναμένεται σύντομα να παραχωρηθεί κατ’ αναλογία στις δικαιούχες κοινότητες, μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας.


Κλείνοντας, δεν έχω παρά να σας προσκαλέσω τον εμποροβιομηχανικό κόσμο να ανταποκριθεί στις νέες εξελίξεις και να αξιοποιήσει, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, τις ευκαιρίες και καινοτομίες που παρουσιάζονται και οι οποίες θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του τόπου μας και στην οικονομική ανάπτυξη.