12/9/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως 12/09/2012

Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.


Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας για να εγκαινιάσω σήμερα το νέο κτήριο της Διοίκησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως. Το κτήριο που θα εγκαινιάσουμε σε λίγο αποτελεί απόδειξη ότι, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που περνούμε σήμερα ως Κύπρος, έχουμε τη βούληση αλλά και την ικανότητα να βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία και πίστη. Παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε να δημιουργούμε, να ενισχύουμε την ανάπτυξη και να θέτουμε τα θεμέλια για μέρες ευημερίας και προόδου. Και αυτό σε πείσμα όσων επιμένουν πως δεν υπάρχει πια ελπίδα και πως όλα μπροστά μας είναι μαύρα και απαισιόδοξα.



Αισθάνομαι ικανοποίηση ευρισκόμενος στη σημερινή σεμνή τελετή και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο: Τα κτήρια που μας περιβάλλουν στεγάζουν μια κρατική υπηρεσία που έχει να επιδείξει τεράστια συμβολή στη μέχρι σήμερα ανάπτυξη της Κύπρου. Είμαι βέβαιος πως μπορείτε να επιτύχετε πολύ περισσότερα και να υποστηρίξετε με πολύ αποφασιστικό τρόπο τη μελλοντική ανάπτυξη στην Κύπρο.


Ο τόπος μας σήμερα βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας του. Η απληστία και τα λάθη τραπεζιτών, σε συνδυασμό με την ανευθυνότητα της εποπτικής αρχής, οδήγησαν τον τόπο στη δυσχερή θέση που βρισκόμαστε σήμερα. Έχουμε να πάρουμε σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του τόπου στο προσεχές διάστημα. Θέλουμε, όμως, να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές με τρόπο που να μην επιβαρύνουμε μονόπλευρα τους εργαζομένους και τον απλό άνθρωπο του τόπου οι οποίοι δεν ευθύνονται το παραμικρό για την κατάσταση αυτή. Θέλουμε να ληφθούν αποφάσεις που θα στηρίζονται στο τρίπτυχο δημοσιονομική εξυγίανση, κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη. Μόνο έτσι η Κύπρος θα εξέλθει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την κρίση και θα ακολουθήσει τον δρόμο της ανάπτυξης. Μια τέτοια προσέγγιση, μαζί με τη σημαντικότατη προοπτική που έχουμε δημιουργήσει με την ανεύρεση φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, θα φέρει στην Κύπρο μέρες ευημερίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι με τις σωστές κινήσεις στην προσπάθεια για εξυγίανση, οι οποίες δεν θα πνίγουν την ανάπτυξη, μπορούμε να εξέλθουμε μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.


Φίλες και φίλοι,


Στο πλαίσιο της εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως έχει βελτιώσει σε πολύ σημαντικό βαθμό την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Τέτοιες βελτιώσεις συνιστούν η υιοθέτηση καινοτόμων και απλουστευμένων διαδικασιών άσκησης και ελέγχου της ανάπτυξης. Η τροποποίηση μιας νέας γενεάς Τοπικών Σχεδίων. Η δημιουργία σύγχρονων Πολεοδομικών Ζωνών για δεκάδες κοινότητες της υπαίθρου, προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών μας. Η υλοποίηση δεκάδων πολεοδομικών έργων. Η υλοποίηση της κρατικής στεγαστικής πολιτικής υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών. Όλα αυτά αποτελούν μερικά μόνο από τα επιτεύγματα της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Επιθυμώ με την ευκαιρία που μου δίνεται να ευχαριστήσω ειλικρινά όλο το προσωπικό που εργάστηκε για την επίτευξη του έργου αυτού.


Η υποδομή που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί εφαλτήριο για νέες επιτυχίες και ακόμα μεγαλύτερη προσφορά. Είμαι βέβαιος πως συναισθάνεστε τις τεράστιες προσδοκίες όλων για τα επόμενα χρόνια από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αισθάνομαι ευτυχής γιατί η Κυβέρνησή μας προώθησε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες για δύο εξαιρετικής σημασίας έργα που θα προσδιορίσουν τις επόμενες δεκαετίες του Τμήματος: Το πρώτο έργο αφορά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πλήρη μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση του συνόλου των εργασιών του Τμήματος. Αναμένω ότι από το τεράστιο αυτό έργο θα προκύψουν στρατηγικής σημασίας παράπλευρα οφέλη που θα ευεργετήσουν το σύνολο των πολιτών. Το δεύτερο έργο αφορά στη μελέτη για τη δημιουργία ενιαίων αρχών ελέγχου της ανάπτυξης στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προσδοκούμε ότι, με βάση τα πορίσματα της μελέτης, θα αναληφθούν μεθοδικά οι αναγκαίες ενέργειες, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε στον σωστό χρόνο να καταστεί δυνατή η μετεξέλιξη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως σε ένα σύγχρονο δημόσιο οργανισμό με στρατηγικό ρόλο διαμόρφωσης πολεοδομικών πολιτικών.


Το κτήριο που εγκαινιάζουμε σήμερα ως αρχιτεκτονικό έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής γραφειακής χρήσης που χαρακτηρίζεται από τη λιτότητα της αρχιτεκτονικής έκφρασης μέσα από τη χρήση απλών γεωμετρικών μορφών. Χωροθετημένο σε μια ευαίσθητη περιοχή ειδικού χαρακτήρα, από τις πιο ιστορικές περιοχές της πρωτεύουσας, καταφέρνει να εναρμονίζεται με επιτυχία με την περιβάλλουσα περιοχή, θέτοντας την ιδιαίτερη σφραγίδα του. Αποτελεί, μαζί με το γειτονικό κτήριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ξεχωριστό τοπόσημο για την περιοχή.


Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους Λειτουργούς του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και του Τμήματος Δημοσίων Έργων που εργάστηκαν για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του κτηρίου, αλλά και τους εργολάβους που διεκπεραίωσαν το έργο, για το άριστο αποτέλεσμα που έχουν επιτύχει. Καλορίζικο το καινούργιο σας κτήριο.