12/9/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στα εγκαίνια της έκθεσης «50 χρόνια Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», στη Λευκωσία 12/09/2012

Να μη μεταδοθεί πριν από τις 6 μ.μ.

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στα εγκαίνια της έκθεσης για τα 50 χρόνια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, και ιδιαίτερα τους αγαπητούς εκπρόσωπους της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΚAΠ δημιουργήθηκε προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ασφαλή τρόφιμα σε προσιτές τιμές και οι αγρότες να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Πενήντα χρόνια μετά, οι στόχοι αυτοί παραμένουν επίκαιροι. Με το πέρασμα του χρόνου η ΚΑΠ συνεχώς προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της κοινωνίας. Έχει περάσει από τρεις κύριες φάσεις: έφερε την Ευρώπη από την ανεπάρκεια στην επάρκεια και αφθονία τροφίμων, άλλαξε και προσαρμόστηκε ώστε να αντεπεξέλθει σε νέες προκλήσεις που συνδέονται με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον και διεύρυνε τον ρόλο των αγροτών στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών πέρα από την απλή παραγωγή τροφίμων.

Σήμερα η ΚΑΠ βρίσκεται και πάλι σε φάση μεταρρύθμισης. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της γεωργίας και της υπαίθρου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα πολιτική ανταποκρίνεται στις οικονομικές, περιβαλλοντικές και εδαφικές προκλήσεις με τις οποίες τίθεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη. Οι κύριοι κανονισμοί της ΚΑΠ, οι οποίοι με την εφαρμογή τους θα αντιμετωπίσουν στον μέγιστο βαθμό τις προκλήσεις που προανέφερα, αφορούν την Ενιαία Κοινή Οργάνωση των Αγορών, τις Άμεσες Πληρωμές προς τους Γεωργούς, την Αγροτική Ανάπτυξη και τη Χρηματοδότηση και Διαχείριση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Συμφωνούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να διασφαλίσει την επιβίωση του αγροτικού πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, να διασφαλίσει την διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των πολιτών και να δημιουργήσει αναπτυξιακές προϋποθέσεις στην ύπαιθρο. Θα πρέπει, επίσης, να στηρίξει την παραγωγή δημόσιων αγαθών από τους αγρότες και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Κύπρος επιδιώκει και έχει ουσιαστική συμμετοχή στις διαδικασίες αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τόσο υπό την ιδιότητα της ως ισότιμο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως υπό την ιδιότητα της ως προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο του 2012.

Η Κύπρος εφαρμόζει την Κοινή Αγροτική Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 μέχρι και σήμερα. Η κυπριακή κοινωνία αλλά και η κρατική μηχανή έχουν σε μεγάλο βαθμό προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της ένταξής μας. Πλέον, μπορούμε με πιο σταθερά βήματα να πορευθούμε προς το μέλλον και να εξετάσουμε πώς αυτή η επερχόμενη μεταρρύθμιση θα επηρεάσει την Κύπρο, πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από το νέο κανονιστικό πλαίσιο και πώς να αντιμετωπίζουμε τυχόν αρνητικές επιπτώσεις. Γι’ αυτό και είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που φιλοξενούμε την έκθεση «50 Χρόνια ΚΑΠ» στη χώρα μας.

Με τις σκέψεις αυτές εγκαινιάζω αυτή την πολύ αξιόλογη έκθεση και εύχομαι από καρδιάς όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνεχίσει να αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης του αγροτικού κόσμου και διατήρησης της βιωσιμότητας της υπαίθρου και τα επόμενα χρόνια.