12/9/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας 11/09/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αθήνα μετά από πρόσκληση του ομολόγου της.


Το Κυπριακό, η συνεργασία των δύο χωρών σε διμερή θέματα, η ανασκόπηση των εξελίξεων στη νότια γειτονία, ιδιαίτερα στη Συρία, καθώς και τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Προεδρίας σε ζητήματα όπως η διεύρυνση βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών.


Μετά το πέρας της κατ΄ ιδίαν συνάντησης τους οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.


Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε τα ακόλουθα: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι σήμερα εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών την Υπουργό Εξωτερικών, και καλή μου φίλη κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σε συνέχεια και των προηγούμενων επαφών που είχαμε. Οι συνομιλίες μας με τη φίλη Ερατώ διεξάγονται, όπως γνωρίζετε, πάντοτε σε ένα εξαίρετο, εγκάρδιο, ειλικρινές και φιλικό κλίμα.


Όπως είναι αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν θα καλύψουμε πρώτα απ’ όλα εκτενώς το Κυπριακό. Θέλω να επιβεβαιώσω για άλλη μια φορά την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο. Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και του εποικισμού και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Χωρίς επίλυση του Κυπριακού δεν δύναται να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ούτε βεβαίως και να ολοκληρωθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Προσβλέπουμε και κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να φθάσουμε σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να συνεχιστεί χωρίς να υπονομεύεται από την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία πρέπει να συμβάλει και αυτή προς αυτή την κατεύθυνση αφήνοντας στην άκρη, εγκαταλείποντας έωλα, διχοτομικά σχέδια.


Με την Υπουργό Εξωτερικών θα προβούμε και σε μια ενδελεχή επισκόπηση των διμερών μας θεμάτων. Θα συζητήσουμε επίσης σε βάθος τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και τη Συρία. Όπως γνωρίζετε, την περασμένη Πέμπτη βρέθηκα μαζί με την Ερατώ στο Κάιρο, στο πλαίσιο μιας πράγματι σημαντικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε από τους τέσσερις Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτονεύουν με την Αίγυπτο, δηλαδή της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας. Στο Κάιρο συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου μεταφέροντας μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο που διανύει η χώρα αυτή.


Στη συνέχεια συμμετείχαμε από κοινού στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πάφο. Έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι μήνες από τότε που η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δείγματα που έχουν πλέον δοθεί είναι ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα. Η Κυπριακή Προεδρία επιτυγχάνει πλήρως. Εμφανίζει με μεγάλη επιτυχία ουσιαστική κινητικότητα τόσο στον οργανωτικό τομέα όσο, και κυρίως, στον χειρισμό των σημαντικότατων θεμάτων που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι λάθος της Τουρκίας που δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας αλλά και την ανεύρεση φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο και για την επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύω ότι η Άγκυρα έχασε μία πράγματι σημαντική ευκαιρία υπονομεύοντας τη δική της ευρωπαϊκή πορεία και προσβάλλοντας τελικά την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς της, αυτόν της Προεδρίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με πολλά σημαντικά για το μέλλον της ζητήματα τα οποία η Κυπριακή Προεδρία θα πρέπει να χειρισθεί το επόμενο διάστημα. Παρέλκει, βέβαια, να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Προεδρίας όπως το έπραξε μέχρι τώρα.


Ερατώ, και πάλι ένα θερμό καλωσόρισμα. Δεν σου λέω να νιώθεις σαν στο σπίτι σου γιατί το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι το σπίτι σου. Σε καλωσορίζω και πάλι, εύχομαι καλή παραμονή στην πόλη των Αθηνών και θα ήθελα να μεταφέρεις, τελειώνοντας, ένα εγκάρδιο μήνυμα αγάπης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους Κύπριους αδελφούς μας».


Από πλευράς της η κα Κοζάκου-Μαρκουλλή δήλωσε: «Αγαπητέ φίλε Δημήτρη, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση γι’ αυτή την επίσκεψή μου στην Αθήνα, η οποία αποτελεί ανταπόδοση της δικής σου επίσκεψης στην Κύπρο την 1η Ιουλίου, πολύ σημαδιακή επίσκεψη γιατί ήταν η ημέρα ακριβώς της ανάληψης από την Κυπριακή Δημοκρατία της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στην Αθήνα και με την ιδιότητα της Υπουργού Εξωτερικών της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία περίοδο κατά την οποία η Κύπρος καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη μεγάλη πρόκληση του εκτενέστατου έργου της Προεδρίας και μάλιστα λίγες μόνο ημέρες μετά από την επιτυχημένη, κατά τη δική μας άποψη αλλά και κατά την άποψη όλων των Υπουργών Εξωτερικών που συμμετείχαν σε αυτήν άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών που είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στην Κύπρο στης 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω και δημόσια καθώς και την Ελληνική Κυβέρνηση για τη βοήθεια και τη συμπαράσταση που παρέχει η Ελλάδα στην οργάνωση και τη διεκπεραίωση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία στελεχώνεται και από Έλληνες και Ελληνίδες εμπειρογνώμονες που εργάζονται μαζί μας για την Κυπριακή Προεδρία αποσπασμένοι από υπηρεσίες του ελληνικού κράτους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ.


Η παρουσία μου εδώ, μετά από την ευγενική πρόσκλησή σου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της στενής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας που αποσκοπούν στην επίτευξη κοινών στόχων σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι υπηρεσιακοί παράγοντες που με συνοδεύουν έχουν αρχίσει ήδη τις συναντήσεις τους και θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους παράλληλα με Έλληνες ομολόγους τους.


Σήμερα, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής μας, και είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσει και κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, είχαμε μια πολύ παραγωγική και εγκάρδια συζήτηση μέσα σε ένα θερμό κλίμα ειλικρίνειας, όπως πάντα, και συναντίληψης που χαρακτηρίζει τις αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας, σε θέματα τα οποία άπτονται των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η διεύρυνση και οι εξελίξεις στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, τις περισσότερες από τις οποίες επισκέφθηκα τον περασμένο Ιούλιο και ενημέρωσα σχετικά τον αγαπητό φίλο Δημήτρη για τα επόμενα βήματα της Κυπριακής Προεδρίας.


Ως ήταν αναμενόμενο, ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στη Συρία εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία μας για την μέχρι σήμερα απώλεια 27.000 ζωών, κυρίως αμάχων, και για το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που δημιουργείται με την προσφυγοποίηση 300.000 ανθρώπων στα γειτονικά κράτη. Σημειώσαμε επίσης τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό προσφύγων από τη Συρία προς ακτές της νοτιοανατολικής Μεσογείου και θα εξετάσουμε τρόπους κοινής διαχείρισης αυτού του προβλήματος μεταξύ των δύο χωρών μας αλλά και ευρύτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Συζητήσαμε γενικότερα τις εξελίξεις στη νότια γειτονία και προβήκαμε, όπως έχει αναφέρει ο αγαπητός Δημήτρης, σε απολογισμό της κοινής επίσκεψής μας στην Αίγυπτο, μαζί με τους συναδέλφους μας Υπουργούς Εξωτερικών της Μάλτας και της Ιταλίας την προηγούμενη εβδομάδα, όταν πραγματοποιήσαμε την κοινή συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Αιγύπτου. Ήταν μία σημαντικότατη πρωτοβουλία που στόχο είχε να μεταφέρει στον Πρόεδρο Morsy ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης τόσο των τεσσάρων χωρών μας, οι οποίες συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο, όσο και ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για τα ευρωτουρκικά με επίκεντρο τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την εμμονή της να αρνείται να συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Είχα παράλληλα την ευκαιρία να ενημερώσω για τη στασιμότητα που παρατηρείται στο Κυπριακό, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, ενώ συζητήσαμε και θέματα που αφορούν τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές εναντίον των κυπριακών δραστηριοτήτων για εξόρυξη υδρογονανθράκων στη βάση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συζητήσαμε ασφαλώς και την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη και τρόπους διαχείρισης των συνεπειών της στις οικονομίες των χωρών μας, και είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Έλληνα ομόλογό μου για τις πρόσφατες ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης, και θα ήθελα να ακούσω για την πρόσφατη επίσκεψη επίσης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Van Rompuy. Είμαι σίγουρη ότι αυτά τα θέματα θα τα δούμε στη συνέχεια.


Θα ήθελα, εν κατακλείδι, να ευχαριστήσω ξανά γι’ αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται να βρίσκομαι σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών και να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο και να συντονίσουμε και τις ενέργειες μας για τους επόμενους μήνες, εν όψει και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εν όψει της πολύ σημαντικής συνάντησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τον προσεχή Δεκέμβριο αλλά και εν όψει της Προεδρίας της Κύπρου για όλη αυτή την περίοδο της εξαμηνίας, όπου έχουμε να συζητήσουμε πολλά σοβαρά θέματα και σίγουρα ο συντονισμός μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων είναι απαραίτητος. Γι’ αυτό ευχαριστώ γι’ αυτή την ευκαιρία της συνέχισης αυτού του διαλόγου».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Πριν κλείσουμε, μιας και αναφέρθηκε η κα Μαρκουλλή και στο θέμα της Συρίας εκτενώς, να σημειώσουμε ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται εκεί είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, και βέβαια είναι θέμα που συζητήσαμε και εμείς σήμερα, μας απασχόλησε όμως ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κοινής μας αποστολής στην Αίγυπτο.


Δυστυχώς, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες σκληρής, τυφλής βίας που παίρνει πλέον διαστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες, που πλέον προσλαμβάνει διαστάσεις εμφυλίου σπαραγμού και η οποία έχει προκαλέσει, όπως γνωρίζετε, τεράστιες απώλειες ανάμεσα στους αμάχους. Θέση μας είναι ότι η επιστροφή στην ομαλότητα και η λύση μπορεί να προέλθει μονάχα μέσα από μια πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετέχουν οι αντιμαχόμενες πλευρές και η οποία θα επιτρέψει στον συριακό λαό να εκφρασθεί και να καθορίσει το μέλλον του. Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας. Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ανάμεσα στους εταίρους ότι η οικειοθελής αποχώρηση του Assad είναι απαραίτητη για την έναρξη πολιτικής διαδικασίας για τη μετάβαση της χώρας αυτής σε μια καινούργια εποχή.


Εξίσου επείγουσα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και του προσφυγικού ζητήματος. Είναι απαραίτητο οι διεθνείς οργανισμοί να έχουν πρόσβαση στους αμάχους και στους εσωτερικά εκτοπισμένους προκειμένου να τους προσφέρουν τα απαραίτητα, δηλαδή νερό, τροφή και περίθαλψη. Πρέπει να υποστηριχθούν επίσης οι γειτονικές χώρες της Συρίας, στις οποίες, να σημειώσουμε, έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.


Στο επίκεντρο των προσπαθειών για ειρήνευση στη Συρία πρέπει να τεθεί η προστασία, και το λέμε με ιδιαίτερη έμφαση αυτό, των θρησκευτικών μειονοτήτων και συγκεκριμένα του χριστιανικού πληθυσμού της Συρίας. Είναι ένα θέμα που έχω τονίσει σε όλες τις επαφές μου, θυμίζω δε ότι το είχαμε ιδιαίτερα σημειώσει και στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαμε τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή.


Τέλος, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τον ευρωπαϊκό χώρο. Η κα Υπουργός έχει κάνει μια σπουδαία δουλειά σε αυτό το σημείο, ως προεδρεύουσα αυτή τη στιγμή χώρα, και η Κύπρος, και βέβαια Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είμαστε σε συντονισμό και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα. Όμως, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, ανάλογα με τις εξελίξεις και νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι επόμενες πρωτοβουλίες της Κυπριακής Προεδρίας.


Και πάλι θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά την Ερατώ γι’ αυτή την εξαιρετική επικοινωνία που έχουμε όλο αυτό τον καιρό, να την καλωσορίσω και πάλι στην Ελλάδα και βέβαια να ανανεώσουμε το ραντεβού μας, μετά τις συνομιλίες που θα έχουμε, και για μία επόμενη συνάντησή μας είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα, είτε στη Νέα Υόρκη σε λίγες ημέρες από τώρα. Και πάλι την καλωσορίζω και την ευχαριστώ πάρα πολύ».


Στην συνέχεια οι δύο Υπουργοί απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:


Ερώτηση: Αν και αναφερθήκατε και στις δηλώσεις σας στην προκλητικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να σας ρωτήσω κα Μαρκουλλή τί θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτή την προκλητικότητα της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία.


Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή: Να πω ότι έχουν γίνει πάρα πολλά μέχρι σήμερα, όπως γνωρίζετε, τον περασμένο Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο επίπεδο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων που συμμετείχαν, έστειλε ένα πολύ έντονο μήνυμα στην Τουρκία, ότι αυτή η συμπεριφορά της περιφρόνησης και της άρνησης να συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη και προέτρεψε την Τουρκία να συνεργαστεί με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως προβλέπονται στις συνθήκες.


Μπορώ να σας πω ότι αυτό το μήνυμα δίνεται συνεχώς από όλα τα θεσμικά όργανα, έχει δοθεί και δημόσια και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, αλλά και από όλους τους Προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που είχαν έρθει πρόσφατα στην Κύπρο, αλλά και όλες τις Κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά, η οποία στρέφεται ενάντια στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ένα ράπισμα προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα αυτό θα έχει συνέπειες και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Δεν μπορεί μια υποψήφια χώρα, η οποία θέλει να ενταχθεί σε έναν οργανισμό, σε μία ένωση, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, να περιφρονεί με αυτό τον τρόπο ένα από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι προσπάθειες και οι δικές μας αλλά και των κρατώνμελών και των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται, δυστυχώς όμως η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά. Εγώ μπορώ να σας πω ότι έχουμε καλέσει την Τουρκία σε όλες τις συναντήσεις που προσκαλούμε τις υποψήφιες χώρες. Πριν από μερικές ημέρες υπήρχε η συνάντηση των Γενικών Διευθυντών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία είχε προσκληθεί, επέλεξε να μην έρθει, η θέση της όμως ήταν εκεί, με το όνομα της Τουρκίας, δυστυχώς η παρουσία της δεν ήταν εκεί, επέλεξε να μην έρθει στην Κύπρο. Δυστυχώς θα πρέπει να το αντιληφθεί η Τουρκία ότι η ζημιά δεν είναι για την Κυπριακή Δημοκρατία ή για την Κυπριακή Προεδρία, είναι για την ίδια την υποψήφια χώρα, την Τουρκία.


Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η Ευρώπη υπάρχει χάρη στους θεσμούς, τις αξίες και τα κεκτημένα της. Θεματοφύλακες του ευρωπαϊκού κεκτημένου είναι οι ίδιοι οι θεσμοί της Ευρώπης. Το να μην τους αναγνωρίζει μία χώρα δηλώνει στην πράξη ασέβεια, πολλώ δε μάλλον μία χώρα η οποία διεκδικεί να γίνει μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα εξαρχής είχε μια ξεκάθαρη θέση: είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αλλά πάνω απ’ όλα η ίδια πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά και έμπρακτα τον σεβασμό της απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στην προκειμένη περίπτωση η στάση της είναι δηλωτική ασέβειας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ως τέτοια η στάση αυτή έχει εκτιμηθεί και αξιολογηθεί όχι μονάχα από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά συνολικά από την Ευρώπη. Θα έλεγα δε ότι έχασε, όπως είπα και κατά τη διάρκεια της αρχικής μου δήλωσης, μίια ευκαιρία η Τουρκία μέσα από την αναγνώριση και γιατί όχι και τη συμμετοχή της στις διαδικασίες που προβλέπονται από μία Προεδρία, να αναδείξει την ευρωπαϊκή αυτή προοπτική και το κυριότερο να στείλει ένα μήνυμα ότι πράγματι, αυτά που ρητορικά τουλάχιστον κάθε τόσο και λιγάκι επαναλαμβάνει, τα εννοεί στην πράξη. Αλλά φαίνεται ότι στην Τουρκία - παρά τις όποιες αλλαγές που γίνονται και που ευχόμαστε να αποδώσουν για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, για την ευρωπαϊκή της προοπτική, - υπάρχουν ακόμη ισχυροί πόλοι αντίστασης, που δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει, πιστεύω, η Κυβέρνηση.


Ένα μήνυμα που στέλνουμε σήμερα εμείς είναι ότι δεν έχουμε αλλάξει τίποτα από αυτά που πιστεύουμε. Από την άλλη μεριά όμως είμαστε μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας που αυτή τη στιγμή πράγματι διερχόμαστε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, συνολικά ως Ευρώπη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι αυτή η αδυναμία της Ευρώπης μπορεί να ενθαρρύνει όλους εκείνους που την αμφισβητούν να το εκμεταλλεύονται και να κρατούν μια τέτοια στάση. Ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν μυαλά κάποτε όλοι εκείνοι που αποφασίζουν, ότι θα δείξουν σεβασμό στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γιατί αυτή είναι η φιλοδοξία τους, αυτός είναι ο στόχος τους, να γίνουν μέλη, της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο σεβασμός στις αρχές, τις αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βεβαίως ο σεβασμός απέναντι στους θεσμούς.


Μετά το πέρας των δηλώσεων η κα Υπουργός παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν της ο κ. Αβραμόπουλος. Στη συνέχεια παρέστη σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν της ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, με τη συμμετοχή διπλωματικών αποστολών που είναι διαπιστευμένες στη Λευκωσία από την Αθήνα.


Αύριο, στο πλαίσιο της επίσκεψης της η δρ Μαρκουλλή θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με Επικεφαλής Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ κ. Αλέξη Τσίπρα.


H Υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί από την Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου το βράδυ.