12/9/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την οικονομία 11/09/2012

Μόλις ολοκληρωθεί η εργασία που γίνεται από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τα κόμματα, θα διαβουλευθεί μαζί τους για τις προτάσεις που θα καταθέσουμε ενώπιον της Τρόικα και είναι έτοιμος να ακούσει τι συγκεκριμένο έχουν να προτείνουν τα κόμματα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ότι «εν όψει της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η Κυβέρνηση προετοιμάζεται πολύ εντατικά. Όμως πολλές φορές έχουμε ανακοινώσει, η Κυβέρνηση ετοιμάζει τις δικές της προτάσεις που αφορούν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρονται ενώπιον της κυπριακής οικονομίας και για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων και στρεβλώσεων.

Οι στόχοι της Κυβέρνησης εν όψει τις διαπραγμάτευσης με την Τρόικα συνάδουν με τις αποφάσεις που τα τελευταία δύο Συμβούλια της ΕΕ, τον περασμένο Ιανουάριο και τον περασμένο Ιούνιο, έχουν λάβει σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ένωση. Οι αποφάσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις άξονες: την οικονομική εξυγίανση, τη στήριξη της ανάπτυξης και τη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίζει την εργασία της η Κυβέρνηση. Είναι πεποίθηση μας ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία σε ολόκληρο τον κόσμο και ειδικά στην Ευρώπη, αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης έχει αποδείξει ότι οι μονόπλευρες και δογματικές πολιτικές λιτότητας δεν οδηγούν στην έξοδο από την κρίση, αλλά βάζουν τις οικονομίες σε ένα φαύλο κύκλο.

Μόλις ολοκληρωθεί η εργασία που γίνεται από την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συγκαλέσει σύσκεψη με τα κόμματα και θα διαβουλευθεί μαζί τους για τις προτάσεις που εμείς θα καταθέσουμε ενώπιον της Τρόικα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως πάντοτε, είναι έτοιμος να ακούσει τι συγκεκριμένο έχουν να προτείνουν τα κόμματα με την προσδοκία ότι θα γίνει κατορθωτό να υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις και κοινές θέσεις.

Η Κυβέρνηση ούτε καθυστερεί ούτε και κωλυσιεργεί. Με υπευθυνότητα εργάζεται για την καλύτερη επεξεργασία και τεκμηρίωση των θέσεων μας που αφορούν την κυπριακή οικονομία, την προοπτική της και, ασφαλώς, για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας».

Ερωτηθείς αν θα προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης μόνο για τις τράπεζες ή και για τις δημοσιονομικές ανάγκες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στις προκαταρκτικές συναντήσεις που είχαμε κάνει με την Τρόικα, κάναμε διάφορες συζητήσεις για διάφορα ζητήματα που αφορούν, ασφαλώς, και την επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας.

Όταν εμείς προσφύγαμε στον Μηχανισμό Στήριξης είχαμε αναφέρει ότι αυτή η προσφυγή μπορεί να γίνεται ένεκα της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και των προβλημάτων που δημιουργεί στην κυπριακή οικονομία αυτή η κατάσταση, αλλά είναι φανερό ότι με βάση την εμπειρία που υπάρχει στην Τρόικα, η Τρόικα πάντοτε παρέχει δανεισμό θέλοντας ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι θα μπορεί το κάθε κράτος να αποπληρώσει αυτό το δάνειο. Κατά συνέπεια, γίνεται συζήτηση αναφορικά και με την κατάσταση της οικονομίας, των δυνατοτήτων και των προβλημάτων που έχει και πώς μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που υπάρχουν ενώπιον της κάθε οικονομίας. Το ίδιο γίνεται και εδώ στην Κύπρο.

Είχαμε άλλωστε κάνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με την αντιπροσωπεία της Τρόικα που βρισκόταν εδώ στην Κύπρο και σε ό,τι αφορά την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση, αλλά και για τα ζητήματα που αφορούν την εξυγίανση της οικονομίας. Είναι αυτά τα ζητήματα που εμείς επεξεργαζόμαστε με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο και τα οποία, επίσης, θα παρουσιάσουμε ενώπιον της Τρόικα κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης».


Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κριστίν Λανγκάρντ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Παρασκευή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει συνάντηση του Προέδρου με την κα Λανγκάρντ ούτε έχει γίνει αναφορά για κάτι τέτοιο. Αν θα υπάρξουν συναντήσεις αυτό θα πρέπει να το δούμε διότι αντιλαμβάνεστε κάθε φορά που πραγματοποιείται συνάντηση του Eurogroup ή του ECOFIN ο καθένας ετοιμάζει τα δικά του προγράμματα και γι’ αυτά τα προγράμματα θα πρέπει να ενημερωθούμε και εμείς και να δούμε ποιες δυνατότητες υπάρχουν.

Το βέβαιο είναι ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα για συζητήσεις, άλλωστε σε κάθε Eurogroup και κάθε ECOFIN συζητούνται και τα διάφορα ζητήματα που υπάρχουν στην Ένωση και αφορούν τα κράτη μέλη της ΕΕ, και θα συζητήσουμε και για την Κύπρο. Για εμάς είναι ευκαιρία αυτή η συνεδρία τόσο του Eurogroup όσο και του ECOFIN για να εγείρουμε και τις δικές μας θέσεις αναφορικά με την εικόνα της κυπριακής οικονομίας, τους δικούς μας στόχους, τις πολιτικές που έχουμε ακολουθήσει μέχρι σήμερα για την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας και, ασφαλώς, και για τις προοπτικές που υπάρχουν, διότι έχει προοπτικές η κυπριακή οικονομία και θα πρέπει να φροντίσουμε να επενδύσουμε σε αυτές τις προοπτικές. Αν υπάρξει κάτι νεότερο αναφορικά με τις όποιες συναντήσεις θα ενημερώσουμε».

Ερωτηθείς είπε ότι «όταν η Τρόικα θα αποχωρούσε από την Κύπρο μετά από τη δεύτερη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει συνεννοηθήκαμε ότι, στη βάση αυτών των θεμάτων που είχαμε ακούσει από την Τρόικα και αυτών που εμείς είπαμε στην Τρόικα, θα κάναμε και τις δικές μας επεξεργασίες, θα συνεχιζόταν η διαβούλευση – κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συνεχίστηκε η διαβούλευση σε διάφορα επίπεδα κυρίως τεχνοκρατικού χαρακτήρα – με στόχο να προετοιμαστούμε και μόλις θα ήμασταν έτοιμοι θα διευθετούσαμε και τη συνάντηση. Δεν είχαμε καθορίσει τον χρόνο επανόδου της Τρόικα στην Κύπρο. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους που θέτουμε έτσι όπως τους έχω ανακοινώσει».

Κληθείς να πει αν η πρόταση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι επιταχύνει τις διαδικασίες για κατάληξη σε ένα Μνημόνιο, έτσι ώστε να επωφεληθούμε από αυτά που συμφωνήθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η πρόταση Ντράγκι και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανοίγουν έμμεσες προοπτικές ενώπιον διαφόρων κρατών μελών περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όμως, θέλουμε να παίρνουμε ένα-ένα τα πράγματα και αυτό που προέχει τώρα είναι η ολοκλήρωση της προετοιμασίας που κάνουμε και της επεξεργασίας των συγκεκριμένων θέσεων μας, να έρθει η Τρόικα να διαπραγματευθούμε και να δούμε πώς προχωρούμε παρακάτω.

Είναι γνωστό ότι οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αφορούν την αγορά ομολόγων, διέπονται από διάφορες προϋποθέσεις και όρους που και εμείς μελετούμε πάρα πολύ προσεκτικά».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει διαπιστώσει δυσαρέσκεια από πλευράς Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με τη στάση που τηρεί στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι, εμείς δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοια δυσαρέσκεια. Είμαστε σε επαφή και έχουμε μιλήσει και με πολλή ειλικρίνεια στην Τρόικα, αναφορικά με το τι θέλουμε να διασφαλίσουμε στην Κύπρο, στη βάση και της εμπειρίας που υπάρχει από άλλες χώρες οι οποίες έτυχαν είτε της στήριξης του Μηχανισμού είτε της στήριξης της ΕΕ – αναφέρομαι στην περίπτωση της Ιρλανδίας προτού υπάρξει ο Μηχανισμός Στήριξης.

Έχει μεγάλη σημασία όπως μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων - πέραν από την εξυγίανση και τη δημοσιονομική πειθαρχία - δίνεται χώρος για επένδυση στην ανάπτυξη. Όλοι παραδέχονται ότι χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχουν νέες θέσεις εργασίας και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανεργίας και μια σειρά από άλλα ζητήματα που υπάρχουν μπροστά στις εθνικές οικονομίες και την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία. Ταυτόχρονα θα πρέπει πάντοτε να επιμετρείται το κοινωνικό κόστος των μέτρων που λαμβάνονται, καθώς και το πώς μπορεί να λαμβάνονται μέτρα τα οποία να έχουν το λιγότερο δυνατόν κόστος και που να επιμερίζεται όσο το δυνατόν δικαιότερα. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να εξειδικευθούν σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις που να έχουν τον ανάλογο αντίκτυπο και σε χρήματα, πέραν από τον κοινωνικό αντίκτυπο. Και είναι αυτή την επεξεργασία που κάνουμε».

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η επεξεργασία, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Πιστεύουμε πολύ σύντομα. Δεν μπορώ να καθορίσω διάρκεια ημερών, αλλά σύντομα. Ήδη έχουμε διανύσει έναν πολύ μεγάλο δρόμο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες φέρουν την Τρόικα να θεωρεί ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλει ακόμη, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν ξέρω από πού βγαίνουν αυτές οι πληροφορίες και δεν θα ήθελα να σχολιάσω τέτοιου είδους πληροφορίες που είδα και εγώ σήμερα και χθες στα ΜΜΕ. Πάντως το ξεκαθαρίζω ότι τέτοιου είδους ζητήματα είχαμε συζητήσει με την Τρόικα κατά τη διάρκεια της παρουσίας της εδώ στην Κύπρο και είχαμε και εμείς καταθέσει το δικό μας πλαίσιο μέσα στο οποίο βλέπουμε τα ζητήματα να αντιμετωπίζονται. Και αν εγείρεται ένα τέτοιο θέμα από ορισμένους – το οποίο εμείς δεν γνωρίζουμε – άδικα και κακώς εγείρεται διότι ήμασταν πολύ ξεκάθαροι στις συζητήσεις που είχαμε κάνει».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα είναι τελικά αυτός που θα υπογράψει το μνημόνιο, αφού γίνεται συζήτηση ότι κωλυσιεργεί στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε «τώρα το διακύβευμα είναι αυτό, ή το διακύβευμα είναι να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις; Και εγώ διερωτώμαι από πού βγαίνουν όλες αυτές οι πληροφορίες που δεν έχουν να κάνουν με τη δουλειά που κάνει η Κυβέρνηση. Εμείς είχαμε κάνει ένα χρονοδιάγραμμα, κάνουμε μια συγκεκριμένη δουλειά η οποία δεν είναι εύκολη σας διαβεβαιώνω. Διότι δεν είναι απλό να βάλεις ένα μέτρο κάτω στο τραπέζι. Αυτό το μέτρο πρέπει να το επεξεργαστείς και να ξέρεις αν μπορεί να εφαρμοστεί, αν εφαρμοστεί ποιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες θα έχει, αν θα έχεις το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ή δεν θα έχεις το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Αυτά δεν είναι εύκολα πράγματα, διότι στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και αλλού, του να λαμβάνονται μέτρα, τα οποία τελικά δεν αποδίδουν και έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό είχαμε».

Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην δεχθεί αυτά που θα προτείνει η Τρόικα και να μην δεχθεί να υπογράψει κάτι, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εμείς είχαμε πει ότι με την Τρόικα θα διαπραγματευθούμε και αυτό επαναλαμβάνω και τώρα».

Κληθείς να πει αν η Κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έχει η μη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι τράπεζες είναι το καθοριστικό κομμάτι του προβλήματος. Βλέπετε και τις ανάγκες που έχουν οι τράπεζες και εμείς θέλουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου να βγει ενισχυμένο, απαλλαγμένο από τις όποιες στρεβλώσεις και προβλήματα, διότι οι τράπεζες είναι ένα καθοριστικό εξάρτημα στην οικονομία του κάθε κράτους. Γίνονται διαδικασίες τώρα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα πράγματα».

Ερωτηθείς αν δεν έχει υπάρξει ακόμη ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, δεδομένης της λήξης στις 30 Ιουνίου 2012 της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «ένεκα της ημερομηνίας της 30ης Ιουνίου που είχε τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εμείς προσφύγαμε στον Μηχανισμό Στήριξης για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τη Λαϊκή Τράπεζα με το 1,8 δισ. ευρώ που ήταν άμεση ανάγκη για να στηριχθεί η Λαϊκή Τράπεζα και ταυτόχρονα όταν μια χώρα προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης έχει και την απαραίτητη κάλυψη για να γίνουν και οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες που έχουν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα». Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης διαφόρων ζητημάτων.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η συζήτηση συνεχίζεται επ’ άπειρον, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Κάντε μια σύγκριση πόσο καιρό διαπραγματευόταν η Ισπανία ή η Πορτογαλία με τον Μηχανισμό Στήριξης και μετά τα ξαναλέμε. Επαναλαμβάνω ότι εμείς κάνουμε μια πολύ μελετημένη και τεκμηριωμένη και προσεγμένη δουλειά, διότι στη διαπραγμάτευση πρέπει να είσαι τεκμηριωμένος».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κωλυσιεργία σε αυτή τη διαπραγμάτευση για να καθοριστούν οι γραμμές της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχω να αναφέρω ότι κωλυσιεργία δεν υπάρχει», ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα είπε ότι «κάνουμε και εμείς τη δική μας την εργασία και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα προχωρήσουμε σε αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε ότι «όσον το δυνατόν πιο γρήγορα κάνουμε (αυτή την εργασία) αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι απλό το θέμα να πας να βάλεις μια υπογραφή με την έννοια ότι έχεις κι εσύ ζητήματα που θέλεις να θέσεις στο τραπέζι. Δεν είναι άλλωστε και αυτό που ζητούν οι ίδιες οι πολιτικές δυνάμεις;».

Κληθείς να πει αν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με το ρωσικό δάνειο, ο κ. Στεφάνου απάντησε αρνητικά.

Σε ερώτηση πότε θα γίνει η συνάντηση με τα κόμματα και αν αυτή θα γίνει μετά την προώθηση των προτάσεων της Κυβέρνησης στην Τρόικα, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Πριν, και για αποφυγή την όποιας παρεξήγησης: θέλουμε όταν θα κάνουμε τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ήδη, να έχουμε μιλήσει με τα κόμματα, να έχουμε συζητήσει μαζί τους, να διαβουλευθούμε, θα γίνει προσπάθεια να έχουμε κοινές θέσεις και κοινές προσεγγίσεις, έτσι που να έχουμε και μια όσο το δυνατόν πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση».

Ερωτηθείς πόσο πιθανόν είναι να γίνουν δεκτά από την Τρόικα τα περί ανάπτυξης και διατήρησης του κοινωνικού κράτους, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτά τα οποία μας καθοδηγούν εμάς είναι αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Άρα, είναι πολιτική καθοδήγηση της ΕΕ. Κατά συνέπεια, οι δικές μας θέσεις δεν είναι αυθαίρετες ούτε και είναι κυπριακό κατασκεύασμα. Είναι μια τοποθέτηση πλαίσιο, πολιτικής κατεύθυνσης της ΕΕ για αντιμετώπιση της κρίσης και αυτές οι αποφάσεις έχουν ληφθεί έπειτα από πολύ προβληματισμό από μέρους της ΕΕ, βλέποντας και εκτιμώντας ότι οι διάφορες πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν τελικά δεν είχαν τα ποθούμενα αποτελέσματα ούτε και για την ίδια την ΕΕ, διότι η Ευρωζώνη ακόμη βρίσκεται στην ύφεση, ενώ είχε προβλεφθεί ότι προς το τέλος του 2010, αλλά και το 2011 θα ήταν πλέον περίοδος ανάκαμψης της Ευρωζώνης. Τελικά είδαμε ότι με εξαίρεση μια πολύ μικρή ολιγόμηνη περίοδο, η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση και αυτό προκάλεσε και τις συζητήσεις και τους προβληματισμούς στην ίδια την ΕΕ. Άρα, εμείς στηριζόμενοι σε αυτές τις αποφάσεις, τεκμηριώνουμε αυτά τα πράγματα. Τώρα, θα τα αποδεχθεί ή όχι η Τρόικα; Αυτό θα φανεί στη διαπραγμάτευση. Εμείς θεωρούμε, όμως, ότι είναι ισχυρό το επιχείρημα που έχουμε από τη στιγμή που και η ίδια η ΕΕ διαπιστώνει αυτά τα πράγματα».

Κληθείς να αναφέρει τι θα γίνει αν δεν αποδεχθεί η Τρόικα τις θέσεις της Κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «δεν μπορώ να μιλώ θεωρητικά ούτε κανένας μπορεί να μιλήσει θεωρητικά, επειδή μπορούμε να πάρουμε οποιοδήποτε σενάριο. Μπορεί να πάρουμε το χειρότερο, μπορεί να πάρουμε το καλύτερο, ή μπορούμε να πάρουμε ένα σενάριο που τελικά μπορεί να μας δικαιώσει. Να περιμένουμε, να δούμε τα πράγματα, θα μιλήσουμε και με τα κόμματα και εμείς όπως πάντα θα επιδιώξουμε το καλύτερο για τη χώρα μας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητεί αντικατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Όχι δεν έχει ζητήσει τέτοιο πράγμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας».