12/9/12

Ολοκληρώθηκαν στην Πάφο οι εργασίες της Πρώτης Συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) 11/09/2012

Ολοκληρώθηκαν χθες στην Πάφο οι εργασίες της πρώτης Συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), την οποία φιλοξένησε η Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τις πρωινές εργασίες της δεύτερης ημέρας της Διάσκεψης, τους συμμετέχοντες απασχόλησε το θέμα «Ευρωπαϊκή Ένωση και Αραβική Άνοιξη», όπου συμμετείχαν ως κύριοι ομιλητές η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τη νότια Μεσόγειο κ. Bernardino León. Στην ενότητα αυτή συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των Κοινοβουλίων του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Στην παρέμβαση της η κα Μαρκουλλή αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των χωρών της νότιας Μεσογείου, αλλά και στη συνεργασία που θα πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ ΕΕ και των χωρών της περιοχής, η οποία, όπως σημείωσε, δεν θα πρέπει να λάβει πατερναλιστικό χαρακτήρα, αλλά να είναι στη βάση εταιρικής σχέσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων, αλλά και στις θρησκευτικές ελευθερίες. Η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να θέσει τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών στο επίκεντρο των πολιτικών και προσπαθειών της στις χώρες της περιοχής. Η κα Μαρκουλλή σημείωσε ότι η πολιτική της ΕΕ προς αυτές τις χώρες θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την απόρριψη χρήσης βίας έναντι των λαών, τον σεβασμό στο πολυκομματικό σύστημα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη στήριξη προς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Από πλευράς του ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τη Νότια Μεσόγειο κ. León σημείωσε τον ρόλο που τα Κοινοβούλια της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν στην εμπέδωση των μεταρρυθμίσεων στις γειτονικές χώρες, μέσω του διαλόγου με τα Κοινοβούλια των χωρών αυτών. Εξάλλου, σημείωσε ότι οι χώρες της περιοχής θεωρούν την ΕΕ σημαντικό εταίρο, αναφέροντας ότι οι διμερείς σχέσεις συνεχίζουν να αναπτύσσονται με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την περιοχή.

Κατά την τέταρτη ενότητα της Διάσκεψης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης παρουσίασε τρέχοντα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας. Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα ΚΕΠΠΑ, Βαρόνη Catherine Ashton, με αντικειμενικότητα και πνεύμα συναίνεσης. Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, στους τρόπους που η άμυνα θα πρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, εντείνοντας τη συνεργασία των κρατών μελών της ΕΕ σε αυτό τον τομέα, και παρουσίασε επίσης τις δραστηριότητες του Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Κατά το τελευταίο μέρος της Συνάντησης, οι συμμετέχοντες υιοθέτησαν Συμπεράσματα στο κείμενο των οποίων τονίζεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη από κοινού αντιμετώπισης των αυξανόμενων παγκόσμιων προκλήσεων για την ασφάλεια και οικονομική ευημερία των πολιτών της Ένωσης, η ανάγκη για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πολυεπίπεδη φύση της ΚΕΠΠΑ και της ΚΠΑΑ, αλλά και η χρησιμότητα του κοινοβουλευτικού ελέγχου στους τομείς αυτούς.