7/9/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο και τα μέλη της ΡΑΕΚ 07/09/2012

Η Κυβέρνηση υλοποίησε ή προωθεί προς υλοποίηση τις αποφάσεις για δημιουργία τερματικού υγροποίησης, για δημιουργία κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων καθώς και εθνικού ταμείου, για διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) κ. Γιώργος Σιαμμάς, ο οποίος μαζί με τα μέλη της Αρχής επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια την Ετήσια Έκθεση της ΡΑΕΚ για το 2011.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ ανέφερε: «Επιδόθηκε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ετήσια Έκθεση της Αρχής για το 2011 η οποία καλύπτει όλες τις δραστηριότητες του περασμένου χρόνου που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση της αγοράς ενέργειας, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Περιγράφει, επίσης, τις ενέργειες της ΡΑΕΚ και των συνεργατών της για το θέμα διαχείρισης της κρίσης το 2011 και άλλα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις νομοθεσίες περί φυσικού αερίου, τις εισηγήσεις της ΡΑΕΚ για το θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου και την εμπλοκή και συμμετοχή της ΡΑΕΚ στα ευρωπαϊκά Σώματα όπως είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας.

Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η ΡΑΕΚ ανέλαβε να διοργανώσει τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο των Ρυθμιστών Ενέργειας της Ευρώπης στις 6 και 7 Νοεμβρίου, στη Λεμεσό».

Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι «για το θέμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν υπάρχει πρόθεση ή πρόγραμμα για αυξήσεις στις διατιμήσεις. Οι όποιες διακυμάνσεις υπάρχουν οφείλονται στην τιμή των καυσίμων. Τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται μια μείωση στο κόστος καυσίμου της ΑΗΚ η οποία μεταφέρεται αυτόματα στους καταναλωτές. Το άλλο θέμα στην επικαιρότητα για τα θερμοκηπιακά αέρια (το κόστος των οποίων), ήδη, υφίσταται στους λογαριασμούς και δεν υπάρχει περίπτωση να εμφανιστούν ποσοστά αυξήσεων από το 2013 της τάξης του 4,5% όπως έχει γραφτεί στον Τύπο».

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «η έκτακτη προσαύξηση (στον τελικό λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών) εκπνέει τον Μάϊο του 2013 και το 5,75% λήγει οριστικά και έτσι θα υπάρξει και μείωση».

Κληθείς να αναφερθεί στις εισηγήσεις της ΡΑΕΚ για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος της Αρχής είπε: «Οι εισηγήσεις για το φυσικό αέριο έγιναν στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της στρατηγικής του κράτους μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου και σχετίζονται με κατευθυντήριες γραμμές στρατηγικής στις οποίες εκφράζαμε την ικανοποίηση μας, διότι η Κυβέρνηση υλοποίησε ή προωθεί προς υλοποίηση αρκετές από τις εισηγήσεις μας, όπως είναι η απόφαση για δημιουργία τερματικού υγροποίησης, η απόφαση για δημιουργία κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων και εθνικού ταμείου για διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες».