7/9/12

Νέα νομοθεσία για απαγόρευση εξαρτημάτων μηχανημάτων 07/09/2012



Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ανακοινώνει ότι έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, νομοθεσία που απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά κοπτικών εξαρτημάτων αρθρωτού τύπου για φορητές θαμνοκοπτικές μηχανές χειρός. Πρόκειται για τους περί των Βασικών Απαιτήσεων (Μηχανήματα) (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2012 (Κ.Δ.Π. 279/2012, 27.7.2011) και το περί Απαγόρευσης Διάθεσης στην Αγορά (Κοπτικών Μηχανημάτων Αρθρωτού Τύπου) Διάταγμα του 2012 (Κ.Δ.Π. 291/2012, 3.8.2012) που εναρμονίζονται με τη σχετική Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 19ης Ιανουαρίου 2012.


Η πιο πάνω νομοθεσία αφορά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε θαμνοκοπτικές μηχανές, τα οποία είναι αρθρωτού τύπου και αποτελούνται από δύο ή περισσότερα μεταλλικά μέρη, όπως αλυσίδες, μαχαίρια ή βούρτσες. Τα πιο πάνω εξαρτήματα συνδέονται στην περιστροφική κεφαλή με σκοπό την κοπή χόρτων, θάμνων ή παρόμοιας βλάστησης.

· Παράδειγμα κοπτικού εξαρτήματος αρθρωτού τύπου με αλυσίδα προσαρτημένο σε θαμνοκοπτική μηχανή

· Παράδειγμα κοπτικού εξαρτήματος αρθρωτού τύπου με αλυσίδα

Τα πιο πάνω εξαρτήματα χαρακτηρίστηκαν ως επικίνδυνα από το 2008 από τις Σουηδικές αρμόδιες Αρχές, ενώ το 2010 επισυνέβη θανατηφόρο ατύχημα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω εξαρτήματα που απαγορεύονται δεν σχετίζονται με τα εξαρτήματα που είναι κατασκευασμένα από πλαστικά νήματα ή συμπαγή κομμάτια μετάλλου των οποίων εξακολουθεί να επιτρέπεται η διάθεση στην αγορά.

· Τυπική θαμνοκοπτική μηχανή με παραδείγματα κοπτικών εξαρτημάτων, τα οποία θεωρούνται ασφαλή και επιτρέπεται η διάθεσή τους στην αγορά

Με βάση τα πιο πάνω:

(α) οι εισαγωγείς δεν μπορούν να εισαγάγουν πλέον στην Κύπρο τέτοιου είδους εξοπλισμό.

(β) οι εμπορικοί αντιπρόσωποι και οι συνεργάτες τους πρέπει να αποσύρουν άμεσα από την κυπριακή αγορά οποιονδήποτε εξοπλισμό, ο οποίος εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της πιο πάνω νομοθεσίας.

Επίσης, το καταναλωτικό κοινό καλείται να μην χρησιμοποιεί τέτοιο επικίνδυνο εξοπλισμό και να ενημερώσει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σε περίπτωση που εντοπίσει κοπτικά εξαρτήματα αρθρωτού τύπου για φορητές θαμνοκοπτικές μηχανές χειρός να διατίθενται στην αγορά, στα τηλ. 22405604 ή 22405618 ή 22405676.