4/9/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την Οικονομία 04/09/2012

Ακόμη δεν έχει απαντήσει η Ρωσία αναφορικά με το θέμα της αίτησης της Κύπρου για δάνειο από τη χώρα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, υπενθυμίζοντας ότι για το προηγούμενο ρωσικό δάνειο χρειάστηκε η έγκριση της Ρωσικής Δούμας.


Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου αναφερόμενος στο θέμα του ρωσικού δανείου είπε : «Έχει αναφέρει και ο Υπουργός Οικονομικών σε διάφορα ΜΜΕ σήμερα ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση και δεν μας έχει λεχθεί τίποτα περί λήψης απόφασης, αναφορικά με το ρωσικό δάνειο. Δεν έχουμε δηλαδή κάποια απάντηση για να το ξεκαθαρίσουμε.

Επειδή, όμως, με βάση το σημερινό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας γίνονται διάφορες συζητήσεις σε ΜΜΕ και διάφοροι της αντιπολίτευσης λένε ότι ‘η Κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει’, ‘εάν ζήτησε δάνειο’ ή ‘αν έκανε τέτοια αίτηση’ και προσπαθούν να ρίξουν ένα πέπλο τάχατες σιωπής από μέρους της Κυβέρνησης, θα πρέπει να πω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ενημερώσει τα κόμματα στις 26 Ιουνίου σε Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών ή Εκπροσώπων κομμάτων, διότι δεν ήταν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων εκεί, αναφορικά με την αίτηση που καταθέσαμε προς την κατεύθυνση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για εξασφάλιση δανείου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα κόμματα σε αυτή τη συνάντηση και για κάποιες άλλες κινήσεις που γίνονταν από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που αφορούσαν την οικονομία, εν όψει της καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο.

Κάθε μέρα το λέμε αλλά κάποιοι δεν θέλουν να ακούσουν προσπαθώντας να κάνουν πολιτική ή και μικροπολιτική για θέματα της οικονομίας, λέγοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να αφήσουμε έξω την οικονομία από την καθημερινή πολιτική αντιπαράθεση. Εμείς συμφωνούμε ότι η οικονομία είναι ένα εθνικό θέμα για το οποίο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί διότι ό,τι λέγεται και ό,τι γράφεται, καταγράφεται στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα όλοι παραδέχονται ότι η ψυχολογία που υπάρχει στην Κύπρο είναι πολύ αρνητική - και δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα σε μια οικονομία όταν υπάρχει αρνητική ψυχολογία, διότι επηρεάζονται άμεσα και έμμεσα πολλοί δείκτες της οικονομίας. Εντούτοις, όλη μέρα επιτίθενται ότι τάχα η Κυβέρνηση εργάζεται στα ‘μουλωχτά’ και ότι δεν θέλει να ενημερώσει και ότι πιθανόν κάτι να ‘μαγειρεύει’ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Έχουμε πει ότι θα ενημερώσουμε τα κόμματα και θα συζητήσουμε μαζί τους, όπως και με τους κοινωνικούς εταίρους. Εργαζόμαστε πολύ εντατικά ως Κυβέρνηση, έχοντας υπόψη το τι συζητήσαμε με την Τρόικα στις συναντήσεις που είχαμε μαζί της, έχοντας υπόψη προκαταρκτικές θέσεις που κατέθεσε η Τρόικα και, ασφαλώς, σε αυτές τις προκαταρκτικές θέσεις είπαμε και εμείς τις δικές μας απόψεις τόσο ειδικά όσο και γενικότερα. Και εργαζόμαστε έτσι ώστε να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα και αφού προετοιμαστούμε θα συζητήσουμε και με τα κόμματα, έχοντας όλα τα δεδομένα μπροστά μας, για να δούμε παρακάτω πώς διαπραγματευόμαστε και τι διεκδικούμε – διότι θα διεκδικήσουμε έτσι ώστε από τη μια να προστατεύσουμε δικαιώματα των εργαζομένων και από την άλλη να διασφαλίσουμε ότι η κυπριακή οικονομία θα έχει προοπτική μέσα από την ανάπτυξη και μέσα από τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, όπως και η ίδια η ΕΕ σε σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ επιτάσσει. Αυτή την εργασία κάνουμε πολύ σοβαρά».

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε ότι «όταν η Κύπρος πήρε το ρωσικό δάνειο των 2,5 δισεκατομμυρίων πριν από ενάμιση χρόνο , πάλι λεγόντουσαν διάφορα ότι ‘κάτω ή πάνω από το τραπέζι’ δώσαμε οικόπεδα της ΑΟΖ, ότι δώσαμε το τερματικό και πολλά άλλα που εκ των υστέρων αποδείχθηκαν στην πράξη αναληθή. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε στη λογική της απάντησης φημολογιών, αόριστων τοποθετήσεων, κατηγοριών και επιθέσεων για τέτοια θέματα που είναι και πολύ σοβαρά. Εμείς έχουμε ζητήσει δάνειο από τη Ρωσία και όπως έγινε και την προηγούμενη φορά θα είναι διαφανείς οι διαδικασίες, αν και εφόσον η Ρωσία αποφασίσει να παραχωρήσει αυτό το δάνειο. Υπενθυμίζω ότι όταν ανακοινώθηκε το ρωσικό δάνειο για τα 2,5 δις εγώ από αυτό το βήμα σας ανακοίνωσα όλο το πλαίσιο που περιλάμβανε τους όρους του δανείου. Με πλήρη διαφάνεια».

Ερωτηθείς αν έχουν ήδη συζητηθεί οι όροι του ρωσικού δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει αυτά τα ζητήματα ούτε και άλλους όρους, διότι ακόμη δεν μας έχει απαντήσει η Ρωσία αναφορικά με το δάνειο.

Αν κάποιοι δεν θέλουν να πάρουμε το δάνειο να το πουν ανοικτά και να τοποθετούνται και όχι απλώς να εγείρουν αόριστα ζητήματα, να διασπείρουν φημολογίες απλώς και μόνο για να δημιουργούν αρνητική προδιάθεση για το ρωσικό δάνειο. Πρώτα από όλα αυτό είναι σε βάρος της προσπάθειας που καταβάλλουμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ρωσικό δάνειο, με όρους, ασφαλώς, που να μας βολεύουν και να διευκολύνουμε ή να κάνουμε λιγότερο δύσκολη και την προσπάθεια που καταβάλλουμε για διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Και σε αυτό έχουν όλοι ευθύνη. Αν μιλάμε, λοιπόν - η αντιπολίτευση μιλά για αυτό κάθε μέρα – για συλλογικότητα και συνυπευθυνότητα, τότε το πρώτο πράγμα που προβάλλει και επιβάλλει η ευθύνη είναι να είμαστε πιο σοβαροί για τα ζητήματα της οικονομίας και για το τι λέμε για την οικονομία».

Ερωτηθείς σε τι οφείλεται η καθυστέρηση στην απάντηση από τη Ρωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι σε εμάς που πρέπει να απευθύνεται αυτό το ζήτημα. Εμείς κάναμε μια αίτηση και η Ρωσία συζητά και διαπραγματεύεται αυτό το θέμα. Όταν θα έχουμε απάντηση είτε θετική είτε αρνητική θα την κοινοποιήσουμε. Υπενθυμίζω ότι το προηγούμενο ρωσικό δάνειο είχε περάσει και εγκριθεί μέσα από τη Δούμα».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «υπάρχουν ζητήματα με τους κοινωνικούς εταίρους που είναι πολύ επίκαιρα, όπως το θέμα της ΑΤΑ. Εδώ και καιρό έχει γίνει επαφή, έχουν ανταλλαγεί κάποιες σκέψεις αναφορικά με το πώς μπορεί να αναδιαρθρωθεί η ΑΤΑ, διότι το θέμα της αναδιάρθρωσης της ΑΤΑ προς το δικαιότερο είχε αποφασιστεί στο πακέτο μέτρων του περασμένου Δεκεμβρίου. Άρα, αυτό το θέμα της ΑΤΑ δεν είναι σε ‘λευκή σελίδα’ που θα συζητηθεί, ήδη υπήρξαν επαφές, γνωρίζει ο καθένας ποιες σκέψεις υπάρχουν και προσπάθεια είναι να ολοκληρώσουμε αυτό το θέμα με μια συμφωνία. Και αναφέρομαι σε συμφωνία, διότι η ΑΤΑ είναι αποτέλεσμα συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».

Πρόσθεσε ότι θα γίνει διάλογος και με τα κόμματα και σίγουρα πριν υπάρξουν οι όποιες εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση συζητά με την Κίνα θέμα σύναψης δανείου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «και για αυτό το θέμα είχαν ενημερωθεί τα κόμματα. Ο λόγος που αυτά τα ζητήματα δεν θέλουμε να τα συζητούμε δημόσια είναι διότι έχουν να κάνουν και με άλλες χώρες. Και πέραν από ζητήματα δεοντολογίας υπάρχουν και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ίδιο το κράτος. Για το θέμα της Κίνας, για το ζήτημα εκείνο που τότε υπήρχε ως θέμα συζήτησης, είχε ενημερωθεί το Συμβούλιο Αρχηγών για το ποιες ήταν οι βολιδοσκοπήσεις και για το ποια πιθανόν να ήταν και η πρόταση που τελικά δεν είχαμε».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που εγείρει η Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με κατακράτηση περιουσιακών στοιχείων από τον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «τα θέματα της Κεντρικής Τράπεζας είναι θέματα της Κεντρικής Τράπεζας που είναι ένα ανεξάρτητος θεσμός. Λυπούμαστε διότι η αντιπολίτευση καταβάλλει έντονες προσπάθειες, λόγω σκοπιμοτήτων, να βάλει μαζί την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα ότι τάχατες έχουν μια υπόγεια συνεννόηση και μια συνωμοσία – διάγουμε βλέπετε την περίοδο των συνωμοσιών για την αντιπολίτευση. Όταν συζητούσαμε θέματα που αφορούσαν την Κεντρική Τράπεζα οι ίδιοι μας έκαναν κριτική ότι δήθεν αναμιγνυόμασταν στα θέματα της Κεντρικής Τράπεζας. Τώρα τι κάνει η αντιπολίτευση;

Θέλω να υπενθυμίσω ότι είναι αίτημα όλων η διενέργεια έρευνας για το τι έγινε, ποιες αποφάσεις λήφθηκαν, ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές για το γεγονός ότι οι τράπεζες με αποφάσεις τους εκτέθηκαν στην ελληνική οικονομία και τελικά προκάλεσαν με αυτή την έκθεση τους στην ελληνική οικονομία τεράστια προβλήματα στην κυπριακή οικονομία. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι είναι η ίδια η Κεντρική Τράπεζα που ανακοίνωσε ότι έχει αναθέσει αυτό το ζήτημα σε ένα καταξιωμένο, διεθνώς αναγνωρισμένο Οίκο. Γιατί να μην περιμένουμε να γίνει η έρευνα, δηλαδή, από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας;»

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει τι θα γίνει με το θέμα των αξιόγραφων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το θέμα των αξιόγραφων είναι ένα σύνθετο θέμα για το οποίο, επίσης, γίνεται συζήτηση και έρευνα, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να γνωρίζει τελικά τι μπορεί να γίνει και τι θα γίνει στο θέμα. Και εδώ θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή, αλλά να δείξουμε όλοι σοβαρότητα. Και τονίζω το θέμα της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας»