3/9/12

Εκτίμηση και ευγνωμοσύνη προς την Ελλάδα και την ΕΛΔΥΚ εξέφρασε ο Υπουργού Άμυνας κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του νέου Διοικητή της ΕΛΔΥΚ 03/09/2012

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης παρέστη σήμερα το πρωί στην τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοικήσεως της ΕΛΔΥΚ που πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο «Σταυριανάκου» στη Μαλούντα. Μετά το πέρας της τελετής, ο κ. Υπουργός προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:
«Με την ευκαιρία της αλλαγής Διοίκησης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, για μια ακόμη φορά εκφράζουμε τη βαθύτατη εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα, προς την ΕΛΔΥΚ που είναι εδώ μαζί μας, ένα επίλεκτο τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, παιδιά του ελληνικού λαού, για να υπερασπιστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες την ελευθερία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Είναι στρατευμένοι μαζί μας στη μεγάλη υπόθεση της κυπριακής ελευθερίας για μια Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη, για μια πατρίδα ειρηνική που να προοδεύει μαζί με όλους τους πολίτες της».
Από μέρους του, ο Πρέσβης Ελλάδας κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου δήλωσε: «Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας στην Κύπρο, σήμερα επαναλαμβάνω το μήνυμα της πλήρους συμπαράστασης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, στον αγώνα της για τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση της και την επανένωση της. Αφού χαιρέτισε τη Διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, επανέλαβε την αποφασιστικότητα στον ρόλο και στην αποστολή της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη νέα Διοίκηση της Ελληνική Δύναμης Κύπρου. Πρόσθεσε ότι είναι σταθερή η θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι ο ρόλος της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, ρόλος ειρήνης και ασφάλειας, όπως είναι και η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αποσκοπεί στην ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα, φιλία και συνεργασία στην περιοχή μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ρευστότητας και ανησυχίας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Συνταγματάρχης Συμεών Κεβετζίδης, αποχωρήσας Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, είπε: «Πριν από λίγο παρέδωσα, με απόφαση της ιεραρχίας, τη Διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και μετατίθεμαι στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Μετά από δυο χρόνια που είχα την τιμή να υπηρετώ την ΕΛΔΥΚ, το πιο έντονο συναίσθημα που με διακατέχει είναι η υπερηφάνεια», ανέφερε, προσθέτοντας ότι νιώθει υπερήφανος γιατί διοίκησε το καλύτερο συγκρότημα του Ελληνικού Στρατού, με εξαιρετικό προσωπικό, γιατί η ΕΛΔΥΚ συνεχίζει να αποτελεί αξιόλογη δύναμη αποτροπής και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος ευχήθηκε με τη σειρά του προσωπική και οικογενειακή υγεία και κάθε επιτυχία στα καθήκοντα του νέου Διοικητή της ΕΛΔΥΚ.
Ο Νέος Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Συνταγματάρχης Γιώργος Κουρής, στις δηλώσεις του είπε: «Ανέλαβα σήμερα με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού τη Διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου. Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα μου από τον Συνταγματάρχη (ΠΖ) Κεβετζίδη Συμεών, έχοντας επίγνωση των καιρών αλλά και των υποχρεώσεων και ευθυνών, αισιοδοξώ ότι με τη βοήθεια του θεού, της κυπριακής κοινωνίας, της Κυπριακής Κυβέρνησης και των προϊσταμένων μου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της Δύναμης». Καταλήγοντας είπε ότι βασικές του επιδιώξεις θα είναι δυο: πρώτον η επαύξηση της ετοιμότητας της ΕΛΔΥΚ και δεύτερον, η ισχυροποίηση των ήδη σθεναρών δεσμών μεταξύ της Δύναμης και του κυπριακού Ελληνισμού.