23/8/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την οικονομία 23/08/2012

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ προς το δικαιότερο κάτι που θα φέρει και εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος και όχι η κατάργηση της, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στεφάνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Με την Τρόικα είμαστε σε διαβούλευση και επαφή. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαβούλευση και επαφή τότε θα συζητήσουμε και θα δούμε πότε θα κατέλθει η Τρόικα στην Κύπρο. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα έρθει η Τρόικα στην Κύπρο. Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαβουλεύσεων».

Αναφορικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα, και κληθείς να σχολιάσει τις προβλέψεις της Τρόικας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η δική μας εκτίμηση με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, είναι ότι το έλλειμμα θα κινηθεί περίπου στο 4,5%. Προηγουμένως είχαμε κάνει την εκτίμηση ότι θα είμαστε γύρω στο 3,5%. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα και με μια προκαταρκτική σύγκριση που έχει γίνει από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών - διότι μελετούνται περισσότερο τα στοιχεία – φαίνεται ότι οι πρώτοι έξι μήνες έχουν φέρει αύξηση των εσόδων κατά 1,26% κάτι που είναι λιγότερο από αυτό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2012.

Το γεγονός ότι η αύξηση των εσόδων είναι μικρότερη από την προσδοκώμενη οφείλεται σε μια σειρά από λόγους, όπως, για παράδειγμα, η μείωση της κατανάλωσης που έχει φέρει και λιγότερη αύξηση από την αναμενόμενη από τους φόρους κατανάλωσης. Αυτό έχει να κάνει με την αυξημένη ύφεση στην οικονομία, ενώ προβλεπόταν περίπου 0,5% ύφεση ή αρνητική ανάπτυξη. Φαίνεται ότι μέχρι τώρα η αρνητική ανάπτυξη είναι 1,5%. Αυτό σημαίνει μείωση του ΑΕΠ και αυτό αντανακλάται και πάνω στα έσοδα. Υπάρχει και μια σειρά από άλλους λόγους, όπως, για παράδειγμα, η μειωμένη παραγωγή σε μια σειρά από τομείς, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που υπάρχει στη χώρα, των προβλημάτων που υπάρχουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και, όπως είναι γνωστό, η οικονομία είναι μια αλυσίδα που ο ένας τομέας επηρεάζει τον άλλο και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.

Σε ό,τι αφορά στα έξοδα, αυτά είναι μειωμένα κατά 1,37% και η μείωση των εξόδων είναι μικρότερη από την αναμενόμενη – προϋπολογιζόταν περίπου στο 3%. Αυτό υπάρχει και λόγω αυξημένου κόστους του δανεισμού και άλλων παραγόντων. Είμαστε πιο κάτω από το αναμενόμενο σε ό,τι αφορά στη μείωση των εξόδων. Η Κυβέρνηση είχε ετοιμάσει ένα πακέτο μέτρων για την περαιτέρω μείωση των δαπανών και των εξόδων και την περαιτέρω αύξηση των εσόδων. Αυτό γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένα έχοντας υπόψη και τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου θα συνεχίσουμε την προσπάθεια έτσι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στους στόχους που έχουμε θέσει».

Ερωτηθείς αν θα διαμορφωθεί πακέτο μέτρων ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να μειωθούν τα έξοδα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έτσι και αλλιώς αυτή η συζήτηση έχει συμπέσει και με την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο και με τη συζήτηση που κάνουμε με την Τρόικα για την ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων τόσο για αναδιάρθρωση όσο και για δημοσιονομικά μέτρα. Εξ αντικειμένου, αυτή η συζήτηση για επιπρόσθετα μέτρα συμπίπτει με τη συζήτηση που κάνουμε με την Τρόικα».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι δεν θα σταλεί πακέτο μέτρων στη Βουλή πριν από το Μνημόνιο από την Τρόικα, ο κ. Στεφάνου είπε: «Καταρχάς όχι όλα τα μέτρα που υπάρχουν στο πακέτο μέτρων χρειάζεται να περάσουν από τη Βουλή. Για παράδειγμα, το πακέτο μέτρων που ενέκρινε η Κυβέρνηση και που προβλεπόταν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά 40 εκατομμύρια ευρώ. Για την υλοποίηση αυτού του μέτρου έχει γίνει συγκεκριμένη δουλειά με τα Υπουργεία και τις αρμόδιες Υπηρεσίες, έχουν επισημανθεί εκείνα τα κονδύλια που μπορούν να μειωθούν ή να περικοπούν με στόχο να μειωθούν περαιτέρω οι δαπάνες. Είχαμε στείλει με τη μορφή του κατ’ επείγοντος στη Βουλή το θέμα της αύξησης της φορολογίας των καπνικών προϊόντων και των αλκοολούχων ποτών κάτι που, δυστυχώς, δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή.
Τέτοιες ενέργειες εκεί που μπορεί η Κυβέρνηση να κάνει χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Βουλής, το κάνει. Από κει και πέρα το πώς θα συνεχίσουμε με τη Βουλή αυτό είναι θέμα που θα δούμε με τη Βουλή».

Σε ερώτηση από ποια μισθολόγια θα αποκοπούν ποσά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η Τρόικα έχει άποψη από πού θα περικοπούν ή τί θα αυξηθεί όπως έχουμε και εμείς άποψη και θέση. Και είναι αυτή η διαβούλευση που κάνουμε ως Κυβέρνηση μέσα από τη συγκεκριμένη επεξεργασία θέσεων και προτάσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κατάργηση της ΑΤΑ, ο κ. Στεφάνου είπε: «Για το θέμα της ΑΤΑ έγιναν επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους και υπάρχουν αυτές οι επαφές. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση της ΑΤΑ προς το δικαιότερο κάτι που θα φέρει και εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος. Τονίζω αναδιάρθρωση και όχι κατάργηση».