24/8/12

Ανανεώθηκε το Μνημόνιο Συναντίληψης για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή αρχαιολογικών αντικειμένων 24/08/2012

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τμήμα Αρχαιοτήτων, ανακοινώνει ότι στις 13 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε τελετή ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων για την ανανέωση του Μνημονίου Συναντίληψης ανάμεσα στην Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή περιορισμών στην εισαγωγή προ-κλασσικών και κλασσικών αρχαιολογικών αντικειμένων και εκκλησιαστικών και λειτουργικών εθνολογικών αντικειμένων της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Περιόδου.


Σημειώνεται ιδιαίτερα η ικανοποίηση του αιτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεύρυνση των προστατευόμενων εκκλησιαστικών και λειτουργικών εθνολογικών αντικειμένων με τη συμπερίληψη αντικειμένων που χρονολογούνται στην περίοδο 1500-1850 μ.Χ. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική εφόσον η συντριπτική πλειονότητα των θρησκευτικών μνημείων της κατεχόμενης Κύπρου που πριν από το 1974 ήταν κοσμημένα με αυτά τα αντικείμενα είναι σήμερα λεηλατημένα και στις περισσότερες περιπτώσεις εντελώς άδεια.
Ο κατάλογος των κυπριακών πολιτιστικών αντικειμένων που προστατεύονται από το Μνημόνιο επεκτάθηκε σταδιακά. Το 2002, το Μνημόνιο προέβλεπε την προστασία προ-Κλασσικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το 2006 προστέθηκαν τα Βυζαντικά Εκκλησιαστικά και Λειτουργικά Εθνολογικά Αντικείμενα (που από το 1999 προστατεύονταν από το απαγορευτικό διάταγμα της Αμερικανικής κυβέρνησης), το 2007 προστέθηκαν τα αρχαία νομίσματα και με τη παρούσα ανανέωση προστίθενται επίσης και τα Μεταβυζαντινά Εκκλησιαστικά και Λειτουργικά Εθνολογικά Αντικείμενα.
Η εισαγωγή των αντικειμένων αυτών εντός των ΗΠΑ επιτρέπεται μόνο αν τα αντικείμενα συνοδεύονται από άδεια εξαγωγής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανανέωση του Μνημονίου αντανακλά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να διασφαλίσουν την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και προσφέρει την ευκαιρία για συνεχιζόμενη συνεργασία με στόχο να περιοριστεί η παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αντικειμένων. Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης δράσεις για αποτροπή της αρχαιοκαπηλίας στην Κύπρο, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και προστασία των κυπριακών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων καθώς και διμερή συνεργασία ανάμεσα σε κυπριακά και αμερικανικά πανεπιστήμια, αρχαιολογικές αποστολές και μουσεία καθώς και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου των δυο κρατών.