20/8/12

Συνάντηση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με την ηγεσία του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου 20/08/2012

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης είχε σήμερα συνάντηση με την ηγεσία του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ).
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Υπουργός, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι συζητήθηκαν, κυρίως, δύο θέματα. Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε, είπε, είναι η ποιότητα του σκυροδέματος, για το οποίο αποφασίστηκε να δοθεί μια μελέτη-έρευνα γύρω από την ποιότητα του σκυροδέματος, και πρώτα απ’ όλα έρευνα καταγραφής της υφιστάμενης κατάστασης στην Κύπρο, περισσότερο για τη βιβλιογραφία γύρω από αυτά τα θέματα καθώς, όπως γνωρίζετε, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το πρότυπο του σκυροδέματος, διευκρίνισε. Αποφασίστηκε, πρόσθεσε, οι Υπηρεσίες να προχωρήσουν σε αυτή τη μελέτη για την οποία θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου το μέγιστο, τονίζοντας ότι αυτή θα καταδείξει όλα τα ζητήματα προκειμένου οι αποφάσεις μας και το πώς λειτουργούμε στην Κύπρο να στηρίζονται πάνω σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα.
Το δεύτερο που συζητήθηκε με την ηγεσία του ΕΤΕΚ, συνέχισε ο κ. Συλικιώτης, είναι τα θέματα ενέργειας. Το ΕΤΕΚ, ανέφερε, κατάθεσε τις σκέψεις του για το θέμα της αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο κ. Συλικιώτης πρόσθεσε ότι ενημέρωσε πλήρως την ηγεσία του ΕΤΕΚ για όλο τον στρατηγικό σχεδιασμό και για όλα τα ζητήματα γύρω από το θέμα της ενέργειας, και σε ό,τι αφορά την έλευση του φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση το συντομότερο, και γύρω από τους στρατηγικούς σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν τον β’ γύρο αδειοδότησης, τη συνεργασία με τη Noble και τη δημιουργία του τερματικού, τη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ και τις χώρες της περιοχής. «Θεωρώ ότι έδωσα μια πλήρη εικόνα γύρω από αυτές τις εξελίξεις και διαβεβαίωσα την ηγεσία του ΕΤΕΚ ότι είμαι πάντοτε στη διάθεσή τους, και βεβαίως ζητώ να ακούσω και τις δικές τους απόψεις και εισηγήσεις οι οποίες είναι πάντοτε καλοδεχούμενες», τόνισε. Μέσα από μια ευρύτερη συναίνεση - κοινωνική και πολιτική – και μέσα από συλλογικές προσπάθειες μπορούμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε σημαντικό ενεργειακό κέντρο ολόκληρης της περιοχής, αλλά και σημαντικό ενεργειακό τροφοδότη της ίδιας της Ευρώπης, κατέληξε ο κ. Υπουργός.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ κ. Στέλιος Αχνιώτης δήλωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Υπουργό υπήρξε πάρα πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Η συνεργασία με τον κ. Συλικιώτη είναι παραγωγική, όπως πάντα, και σήμερα πράγματι είχαμε μια πολύ κατατοπιστική ενημέρωση για τα ενεργειακά θέματα, τόνισε. Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την αποφασιστική του παρέμβαση για την επίλυση του θέματος της αλλαγής του προτύπου στο σκυρόδεμα.