13/8/12

Απονομή τιμής από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στον Κύπριο Ολυμπιονίκη Παύλο Κοντίδη 13/08/2012

Αγαπητέ Παύλο,

Με περηφάνια σε υποδέχεται σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με τη μεγαλειώδη επιτυχία σου τίμησες ολόκληρη την Κύπρο. Μας έκανες όλους περήφανους καθώς βλέπαμε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας να κυματίζει στους βρετανικούς αιθέρες. Επίτευγμα μέγα και λαμπρό. Από το 1980 που η Κύπρος συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εσύ πέτυχες να τοποθετήσεις τη χώρα μας στο πιο ψηλό βάθρο του Παγκόσμιου Αθλητικού στερεώματος με την κατάκτηση Ολυμπιακού Μεταλλίου.


Όταν πριν από 13 χρόνια, σε ηλικία μόλις εννιά χρονών, συμμετείχες για πρώτη φορά σε αγώνες, παλεύοντας με τα κύματα στις θάλασσες της αθλητομάνας Λεμεσού, ίσως κανείς να μην πίστευε πως θα έφτανε η μέρα που θα δάμαζες και τη θάλασσα της Μάγχης. Και όμως τα κατάφερες. Με τις επίπονες και κοπιαστικές σου προσπάθειες, τον συνεχή αγώνα, το πείσμα και την εργατικότητα σου πέτυχες αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. Επιβεβαιώνοντας ότι το «έργον», δηλαδή η υλοποίηση ενός στόχου, κατά μία διδακτικότατη ετυμολογική συσχέτιση, είναι «εργώδες» και, συνεπώς, επίπονο και κοπιαστικό. Όπως κάθε σοβαρό δημιούργημα, κάθε επίτευγμα, είτε της ύλης είτε του πνεύματος είναι, κατά τους αρχαίους Έλληνες, αγώνισμα, πάλαισμα, προϊόν έντασης δυνάμεων, κατανίκησης δυσχερειών και υπερπήδησης εμποδίων. Έτσι και το δικό σου επίτευγμα. Επίτευγμα προσωπικό, της οικογένειας σου, της προπονητικής σου ομάδας που πίστεψαν σε σένα και σε στήριξαν σε κάθε σου βήμα.


Αγαπητέ Παύλο,


Η απαστράπτουσα διάκριση σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό για την προώθηση και τη σωστή οργάνωση του αθλητισμού στον τόπο μας. Μέσα από την στήριξη της Πολιτείας και τη συλλογική συμμετοχή ολόκληρης της αθλητικής κοινωνίας.


Αν και βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, τα λόγια του αρχαίου νομοθέτη της Αθήνας, του Σόλωνα, εξακολουθούν να έχουν μια μοναδική βαρύτητα, που πρέπει να προσδιορίζει τους στόχους μας και ταυτόχρονα την στρατηγική του μέλλοντος:


«Προτρέπουμε τους πολίτες να ασκούν το σώμα τους, όχι μόνο για τους αγώνες για να μπορούν να κερδίζουν τα βραβεία - γιατί μόνο λίγοι από αυτούς φτάνουν ως αυτά - αλλά γιατί περιμένουμε πολύ μεγαλύτερη ωφέλεια για την πόλη και γι’ αυτούς τους ίδιους».


Αγαπητέ Παύλο,


Στους δύσκολους και ζοφερούς σημερινούς καιρούς το επίτευγμα σου είναι μια μεγάλη ελπίδα, ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, θάρρους και αισιοδοξίας και μια ισχυρή προτροπή για όλους και ιδιαίτερα τη νέα γενιά. Να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, να υπερνικήσουμε δυσκολίες και εμπόδια. Καταξιώνοντας το «ευ αγωνίζεσθαι» το «καλώς», στο οποίο συμπυκνώνεται και εκφράζεται όλη η φιλοσοφία του αγωνιστικού και δημιουργικού πνεύματος.


Στον αργυρό μας Ολυμπιονίκη λοιπόν, Παύλο Κοντίδη, που τίμησε την Κύπρο μας ανά το παγκόσμιο και έγινε πρότυπο για τους νέους και τα παιδιά μας, απονέμεται το αργυρό μετάλλιο με το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση του Κυπριακού Κοινοβουλίου.


Παύλο, σε ευχαριστούμε!