13/8/12

Διαγωνισμός για την προστασία της στιβάδας του όζοντος 13/08/2012


Στις 16 Σεπτεμβρίου 2012, το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις Ουσίες που Καταστρέφουν τη Στιβάδα του Όζοντος γιορτάζει την 25η επέτειό του. Η μέρα συμπίπτει με τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Μέρας Διατήρησης της Στιβάδας του Όζοντος. Όλα τα κράτη προγραμματίζουν εορτασμούς σε εθνικό επίπεδο για να γιορτάσουν αυτή την παγκόσμια περιβαλλοντική συνθήκη, η οποία αποτελεί πιθανόν την πιο πετυχημένη περιβαλλοντική συνθήκη που υπογράφηκε μέχρι σήμερα.

Η ζωή στη Γη εξαρτάται από την ύπαρξη μια λεπτής ασπίδας προστασίας που παρέχεται από ένα αέριο, το όζον. Η στιβάδα του όζοντος, όπως ονομάζεται, απορροφά σχεδόν όλη την υπεριώδη ακτινοβολία που προέρχεται από τον ήλιο. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε καταστροφή της στιβάδας του όζοντος, αναπόφευκτα επιτρέπει περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στην επιφάνεια της γης. Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε υψηλά επίπεδα δυνατό να προκαλέσει προβλήματα υγείας στον άνθρωπο (καταρράκτης ματιών, καρκίνος του δέρματος), τα ζώα, τα φυτά και τους μικροοργανισμούς, ενώ επίσης μπορεί να καταστρέψει υλικά που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας ζωή. Οι ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος βρίσκονται συνήθως στα συστήματα ψύξης και κλιματισμού, στα ψυγεία και στον μονωτικό αφρό.


Για τον σκοπό αυτό ο Γενικός Γραμματέας του Περιβαλλοντικού
Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών προκηρύσσει διαγωνισμό δημιουργίας σχετικού βίντεο για την προστασία της στιβάδας του όζοντος, για άτομα έως και 25 ετών. Για περισσότερες πληροφορίες, το κοινό μπορεί να αποτείνεται στον αρμόδιο Λειτουργό του Τμήματος Περιβάλλοντος κ. Παύλο Παύλου (τηλ. 22408925) και στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.moa.gov.cy/environment.