13/8/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Κούρκουλα 13/08/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. Δημήτρη Κούρκουλα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Mετά το πέρας της συνάντησης, η δρ Μαρκουλλή και ο κ. Κούρκουλας προέβησαν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.


Στις δηλώσεις της η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι με τον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών είχε μια πολύ εποικοδομητική και παραγωγική συνάντηση, κατά την οποία τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες των δύο χωρών, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως δήλωσε η δρ Μαρκουλλή, η επίσκεψη του Έλληνα Υφυπουργού εντάσσεται στο πλαίσιο της πολύ στενής επικοινωνίας
«που διαχρονικά και αμφίδρομα καλλιεργείται μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών» και πρόσθεσε ότι η εν λόγω επίσκεψη αποτελεί και προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψής της στην Αθήνα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 11-12 Σεπτεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου της, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Συνεχίζοντας, η Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε τα εξής: «Όπως γνωρίζετε, το θεματολόγιο του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κούρκουλα καλύπτει ένα ευρύτατο πλαίσιο ευρωπαϊκών θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων και θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, όπως η διαχείριση των συζητήσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ζητήματα ανάπτυξης και θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, ειδικότερα προς την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και την Ισλανδία. Λόγω της μακρόχρονης πείρας του Υφυπουργού ως διευθυντικού στελέχους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ιδιαίτερα σε θέματα διεύρυνσης, επωφελήθηκα από τις γνώσεις και την τεράστια πείρα του και είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση για τα θέματα της διεύρυνσης, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσα τον Υφυπουργό για την πρόσφατη περιοδεία μου σε τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.


Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις και για τα ευρωτουρκικά, με επίκεντρο τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας και την άρνησή της να συνεργαστεί με οποιονδήποτε τρόπο με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.


Στόχος μας, βέβαια, κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου είναι η επίτευξη ενός πολύ καλού συντονισμού και στενότατης συνεργασίας επί των πιο πάνω θεμάτων, με σκοπό τη βέλτιστη διαχείρισή τους, υπό το φως και της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.


Αναμφίβολα, ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησής μας αποτέλεσε η ανησυχητικά εύθραυστη κατάσταση στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτίου Μεσογείου – Βορείου Αφρικής και η εξέταση συλλογικών τρόπων αντιμετώπισής τους.


Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σημειώσω τις προσπάθειες που καταβάλλουμε από κοινού με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Μάλτας και Ιταλίας
, για πραγματοποίηση κοινής επίσκεψής μας στην Αίγυπτο –των τεσσάρων Υπουργώνστο προσεχές διάστημα, για συναντήσεις με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Αιγύπτου και τη νέα Κυβέρνηση της χώρας.


Ασφαλώς, κατά τη συνάντησή μας είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Κούρκουλα για τη στασιμότητα που παρατηρείται, δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες στο Κυπριακό, παρά τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια. Εξήγησα ότι αυτό απορρέει από την έλλειψη συνεργασίας της τουρκικής πλευράς και τη μονομερή εγκατάλειψη των απευθείας συνομιλιών από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, πράγμα που έχει οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Συζητήσαμε επίσης τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές που στόχο έχουν τις δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της κυρίαρχης Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Γενικότερα, η συνάντησή μας επαναβεβαίωσε την ταύτιση κοινών αντιλήψεων και στόχων Κύπρου και Ελλάδας, καθώς και το άριστο και στενότατο επίπεδο διμερούς συνεργασίας των δύο Κυβερνήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, να ευχαριστήσω και πάλι δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα με εμπειρογνώμονες κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας».

Από την πλευρά του ο κ. Κούρκουλας εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κύπρο υπό τη νέα του ιδιότητα. Όπως δήλωσε ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, είχε την τύχη να παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις φάσεις των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ από τη δεκαετία του 1980 και εντεύθεν, σημειώνοντας ότι αισθάνεται πραγματικά υπερήφανος που με τις προσπάθειες της Κύπρου, αλλά και με τη βοήθεια της Ελλάδας, η Κύπρος βρίσκεται σήμερα να προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Αυτό που με χαροποιεί ακόμα περισσότερο είναι ότι ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυπριακής Προεδρίας, που βρίσκεται στην έκτη εβδομάδα της, είναι εξαιρετικά θετικά. Αυτό είναι που εισπράττω από συναδέλφους πολλών ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε ο κ. Κούρκουλας και συνέχισε: «Η ΕΕ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, θα ληφθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες, και νομίζω ότι είναι ευτύχημα ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει αναλάβει, και μέχρι τώρα διεκπεραιώνει κατά τόσο θετικό τρόπο, αυτό το βαρύ έργο. Δεν είναι μόνο μια απλή διαχείριση, έχει πολύ σημαντική πολιτική διάσταση, διότι τους μήνες αυτούς θα καθοριστεί το μέλλον της ΕΕ για πολλά χρόνια.

Με την Υπουργό έχω ήδη αποκαταστήσει μια πολύ στενή συνεργασία στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών. Όπως και η ίδια ανέφερε, συζητήσαμε μια σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν και την Προεδρία και την Κύπρο και την Ελλάδα. Νομίζω ότι σε όλα αυτά τα θέματα, εμείς σαν Ελλάδα θα υποστηρίξουμε την Κυπριακή Προεδρία και τις θέσεις της. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σε πάρα πολλά ζητήματα. Υπολογίζουμε και στη στήριξη της Κύπρου σε διαφορά θέματα που θα συζητηθούν και συζητούνται τους επόμενους μήνες, μεταξύ των οποίων και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. Και, όπως είπε και η Υπουργός, θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, η οποία εγκαινιάστηκε με την επίσκεψη του Υπουργού κ. Αβραμόπουλου πριν από μερικές βδομάδες, συνεχίστηκε με εμένα και θα συνεχιστεί και εδώ και στις Βρυξέλλες και σε τρίτες χώρες, όπου η Κυπριακή Προεδρία αναπτύσσει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή».

Αρχή