7/8/12

Η Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας 07/08/2012

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Ivan Mrkić ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Mrkić στο εξωτερικό μετά τον διορισμό του. Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης τους και των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, η δρ Μαρκουλλή και ο κ. Mrkić έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η δρ Μαρκουλλή στην δήλωση της ανέφερε: «Καλωσορίζω στην Κύπρο τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ivan Mrkić με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και ειλικρινούς φιλίας. Η επίσκεψη του είναι πολύ σημαντική για μας όχι μόνο επειδή αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σέρβου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, αλλά και λόγω των στενών δεσμών του Υπουργού με την Κύπρο, αφού διετέλεσε Πρέσβης της χώρας του στη Λευκωσία τη δεκαετία του 1990. Και επί τη ευκαιρία, υπήρξαμε συνάδελφοι στη Νέα Υόρκη όταν υπηρετούσαμε ως νέοι διπλωμάτες τη δεκαετία του 1980 στις αντίστοιχες Μόνιμες Αντιπροσωπείες των χωρών μας, και αυτό μου φέρνει μερικές πολύ καλές αναμνήσεις.

Κατά τη συνάντησή μας επαναβεβαιώσαμε το παραδοσιακά εξαίρετο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων, οι οποίες πηγάζουν από τους ισχυρούς δεσμούς και τη συνεργασία μας ως ιδρυτικά μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Συζητήσαμε επίσης σε βάθος πρακτικούς τρόπους για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση αυτών των σχέσεων. Η τότε Γιουγκοσλαβία βρέθηκε στο πλευρό της Κύπρου στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή του 1974 και η σημερινή Σερβία στηρίζει πλήρως την κυριαρχία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Ταυτόχρονα, η Κύπρος στηρίζει πλήρως την κυριαρχία, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και, φυσικά, την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Είμαι βέβαιη ότι οι διμερείς μας σχέσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Κατά τη συνάντησή μας είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στον Σέρβο ομόλογό μου τα κύρια μηνύματα που μετέφερα στο Βελιγράδι κατά την επίσκεψή μου στις 11 Ιουλίου 2012 σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και διαβεβαίωσα τον κ. Mrkić ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προωθήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.


Ελπίζουμε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι κατορθωτή μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας, ένας στόχος που αποτελεί πρόκληση αλλά είναι εφικτός, δεδομένου, φυσικά, ότι θα επιτευχθεί αισθητή συμμόρφωση και πρόοδος στα κριτήρια που έθεσε το Συμβούλιο.

Εν προκειμένω επαναλάβαμε ότι, σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2011, αυτός ο στόχος μπορεί να εκπληρωθεί μόνο –και παραθέτω– «μόλις η Επιτροπή κρίνει ότι η Σερβία έχει επιτύχει τον απαραίτητο βαθμό συμμόρφωσης με τα κριτήρια προσχώρησης, ιδίως με τη βασική προτεραιότητα να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της εμφανούς και βιώσιμης βελτίωσης των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο (…)». Στο πλαίσιο αυτό, παρότρυνα τον συνάδελφό μου Υπουργό να εξακολουθήσει να εργάζεται γοργά προς αυτή την κατεύθυνση. Η επόμενη Έκθεση Προόδου της Επιτροπής, η οποία θα ανακοινωθεί τον Οκτώβρη, είναι κρίσιμης σημασίας για τον σκοπό αυτό.

Αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο, η κυπριακή εθνική θέση της μη αναγνώρισης παραμένει αμετάβλητη. Ωστόσο, κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Κύπρος θα διατηρήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των κρατών μελών της ΕΕ, τόσο εκείνων που το αναγνωρίζουν όσο και εκείνων που δεν το αναγνωρίζουν. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε ήδη εκδώσει ανακοίνωση, λίγες μέρες πριν την ανάληψη της Προεδρίας μας.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω εκτενώς τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Εξέφρασα την ικανοποίησή μου για τη στήριξη της Σερβίας για την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Κύπρος εκτιμά απεριόριστα τη σταθερή στήριξη και στάση της Σερβίας στο θέμα.

Ενημέρωσα επίσης τον Σέρβο συνάδελφό μου για την απειλητική στάση της Τουρκίας σχετικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και τις συνεχείς απειλές της για δημιουργία έντασης στην περιοχή. Περαιτέρω η συνεχιζόμενη αεροναυτική παρουσία και οι παράνομες σεισμολογικές έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας και έντασης στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με τον Σέρβο ομόλογό μου συζητήσαμε ακόμη την ανησυχητική κατάσταση στη Συρία και τις πιθανές παράπλευρες επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Κοινή είναι η εκτίμησή μας για την ανάγκη τερματισμού της βίας και η βαθιά ανησυχία μας σε ό,τι αφορά τη γενική κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Εξέφρασα επίσης την πεποίθηση της Κύπρου ότι τυχόν εξωτερική στρατιωτική επέμβαση θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε μέσο και ότι πρέπει να επιτευχθεί μια πολιτική λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν και του ανακοινωθέντος της Ομάδας Δράσης της Γενεύης. Η Κύπρος συμμορφώνεται πλήρως με τα συμπεράσματα και τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν από την ΕΕ σε ό,τι αφορά τη Συρία.

Για το θέμα της Αιγύπτου ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την παρούσα κατάσταση. Επανέλαβα ότι η Αίγυπτος παραμένει ο κύριος παράγοντας και κύριος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, την ειρηνευτική διαδικασία και τις προσπάθειες για παλαιστινιακή συμφιλίωση. Εξέφρασα επίσης τον πλήρη σεβασμό μας στις δημοκρατικές επιλογές του λαού της Αιγύπτου και χαιρετίσαμε τον σχηματισμό της νέας Κυβέρνησης. Τέλος, ενημέρωσα τον Υπουργό Εξωτερικών ότι μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών τριών άλλων Μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε κοινή επίσκεψη στο Κάιρο για συζητήσεις με τη νέα Κυβέρνηση, με σκοπό να βοηθηθεί η Αίγυπτος σε αυτή την κρίσιμη μεταβατική περίοδο της ιστορίας της».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και πάλι διότι, όπως είπε, είχε το προνόμιο να υπηρετήσει τη χώρα του ως Πρέσβης στην Κύπρο για πολλά χρόνια και νιώθει «σε κάποιο βαθμό ενσωματωμένος σε αυτή την κοινωνία και αυτό το όμορφο νησί». Σημείωσε επίσης ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσημη επίσκεψη ως Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και ανέδειξε το ότι η δρ Μαρκουλλή επισκέφθηκε τη Σερβία μόλις η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Όπως δήλωσε, οι συνομιλίες τους χαρακτηρίστηκαν όπως πάντα από φιλία και ταύτιση απόψεων σε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Η Κύπρος είναι φίλη χώρα, αποδεδειγμένα φίλη χώρα, και βασιζόμαστε στην κρίση της. Είμαστε ευγνώμονες για την καθοδήγηση και τις εισηγήσεις της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα άμεσα βήματα, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βήματα προς την ΕΕ», σημείωσε ο κ. Mrkić.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ο κ. Mrkić ανέφερε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σταθερά προς την ενταξιακή της διαδικασία και, όπως σημείωσε, ελπίζουν ότι τα βήματα και οι προσπάθειές τους θα τύχουν αναγνώρισης και θα εκτιμηθούν καταλλήλως.

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν και τις διμερείς σχέσεις Σερβίας-Κύπρου καθώς και τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, σημειώνοντας ότι «κάποιος θα μπορούσε εύκολα να συμπεράνει ότι οι δεσμοί μας είναι συνάμα εξαίρετοι και υποδειγματικοί».

«Η Κύπρος υπήρξε πάντοτε ένας από τους πιο αφοσιωμένους υποστηρικτές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αποποιηθεί της αφοσίωσής της για στήριξη της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε μια συνολική και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος όπως διατυπώνεται από την κυβέρνησή σας και από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.