8/8/12

Ωδή προς τη θάλασσα

Μεγάλη η δύναμη της θάλασσας», είπε ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Θουκυδίδης. Για τεσσερισήμισι μήνες η Λεμεσός, η μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου, θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ της Θάλασσας «Ναυτίλος» 2012, προβάλλοντας μια σειρά από εκδηλώσεις εμπνευσμένες από τον κόσμο της θάλασσας. Το Φεστιβάλ έχει ως στόχο να αναδείξει την ιστορική σχέση της Κύπρου τόσο με τις ευρωπαϊκές όσο και με άλλες ναυτικές δυνάμεις της Αρχαιότητας και του Μεσαίωνα, καθώς και την επιρροή της θάλασσας στη λογοτεχνία και τις τέχνες.


Από εικαστικές δημιουργίες μέχρι εκθέσεις φωτογραφίας και κινηματογράφο, διαλέξεις, συνέδρια, ακόμη και παρουσιάσεις βιβλίων, από τον Ιούλιο μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, το φεστιβάλ «Ναυτίλος» 2012  θα παρουσιάσει μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων που θα λάβουν χώρο στο Κέντρο Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη στη Λεμεσό, καθώς και σε διάφορους δημόσιους χώρους της πόλης.
Το διεθνές φεστιβάλ, το οποίο άρχισε τον περασμένο μήνα με διεθνείς εξωτερικές εκθέσεις φωτογραφίας στην περιοχή του αρχαίου κάστρου, συγκαταλέγεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον Δήμου Λεμεσού.
«Περπατώντας τους δρόμους της Λεμεσού, οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τους ρυθμούς μιας πόλης που συμβαδίζει με το δροσερό θαλάσσιο περιβάλλον», λέει η Κατερίνα Λουί Νικήτα, Διευθύντρια του φεστιβάλ.
Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, η θάλασσα έχει διαδραματίσει αξιόλογο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο στην ιστορία του νησιού. Η Κύπρος έχει μια μακρά παράδοση ως νησιώτικο κράτος και το φεστιβάλ επιχειρεί να προβάλει τη σημαντική θέση της Κύπρου ως γέφυρα μεταξύ ιστορίας και σύγχρονης ναυτικής πραγματικότητας, με ιδιαίτερη έμφαση στη Μεσόγειο.

«Mare Liberum», η ιστορία της Μεσογείου θάλασσας

«Θερμοκοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού»

Η έκθεση «Méditerranée», η οποία θα διεξαχθεί από τις 8 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου,  θα παρουσιάσει έργα καλλιτεχνών από την Κύπρο και χώρες της Μεσογείου. Μέσω του έργου τους, οι καλλιτέχνες επιχειρούν να προσεγγίσουν την πνευματική διάσταση της «θερμοκοιτίδας του Δυτικού πολιτισμού», μια περιγραφή που δόθηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα λόγω της πλούσιας ιστορίας της.
Τον Οκτώβρη, η έκθεση «Mare Liberum» θα κάνει μια αναδρομή σε θέματα της ναυτιλίας στη Mεσόγειο θάλασσα από τον 16ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Θέματα που άπτονται της ναυτιλίας, όπως οι ρίζες της ναυτικής νομοθεσίας, τα πλοία και οι πειρατές της Μεσόγειου, θα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός προγράμματος πολυμέσων που θα αποτελείται από ήχο, εικόνες και κείμενα. Ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Xριστόφιας και ο Πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής κ. Jose Manuel Barroso θα εγκαινιάσουν την έκθεση στις 8 Oκτωβρίου.  

Καλύπτοντας όλες της ηλικίες

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, με το πρόγραμμα του «Ναυτίλου» 2012 να καλύπτει διάφορες ηλικιακές ομάδες. Μεταξύ 15 και 18 Οκτωβρίου, συγγραφείς και επιστήμονες θα συζητήσουν για την θάλασσα σε μία εκδήλωση με τίτλο: «Θάλασσα: Παραμύθια και Επιστήμη», απευθυνόμενη σε παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης. Η εκδήλωση θα περιέχει δραστηριότητες για παιδιά που αφορούν μυθολογικά θέματα της Μεσογείου, την προστασία της θάλασσας και γενικότερα του περιβάλλοντος, όπως επίσης και παρουσίαση εκπαιδευτικών παιδικών βιβλίων. Επιπρόσθετα, σε ένα υπαίθριο εργαστήρι στις 23 και 24 Οκτωβρίου, μαθητές θα έχουν την ευκαιρία γνωρίσουν τα μυστικά της αρχαίας ναυπήγησης.
Ακόμη ένα σημείο αναφοράς του φεστιβάλ είναι μια διάλεξη από τον επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής MED, καθηγητή Bruno Dumontet, σχετικά με το πρόβλημα της ρύπανσης της Μεσογείου από πλαστικά υπολείμματα, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου. Ο καθηγητής Dumontet θα παρουσιάσει τις επιπτώσεις της μόλυνσης στα ψάρια και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί και τέλος θα μοιραστεί με το κοινό και τους παρευρισκόμενους επιστήμονες τη δειγματοληπτική του μέθοδο.

 Ο «Commandant» Jacques-Yves Cousteau

Αφιέρωμα στον «Commandant»

Δυο εβδομάδες μετά, στις 5 Νοεμβρίου, το φεστιβάλ «Ναυτίλος» 2012 θα αποδώσει τιμή στον «Commandant»  Jacques-Yves Cousteau, Γάλλο ωκεανογράφο και θαλασσοπόρο, φημισμένο για τις εκτεταμένες θαλάσσιες εξερευνήσεις του. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο γιός του Pierre-Yves,  επίσης ωκεανογράφος και θαλάσσιος συντηρητής, ο οποίος θα λάβει μέρος σε συζήτηση με εκπαιδευτικούς και επιστήμονες. Της συζήτησης θα προηγηθεί προβολή ντοκιμαντέρ, το οποίο θα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και φοιτητές.
Αυτό θα είναι μόλις ένα από τα ντοκιμαντέρ και ταινίες που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και θα αναδεικνύουν τις διάφορες όψεις της θάλασσας. Ένα από τα ντοκιμαντέρ που αξίζει να παρακολουθήσετε, είναι το «Confessions of an Eco-Terrorist», το οποίο θα προβληθεί στις 9 Νοεμβρίου.