5/8/12

Επιμνημόσυνος λόγος της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα της κοινότητας Μονής, Κωστάκη Παναγιώτου Τριγκή, στον Ιερό Ναό Αγίας Ζώνης στη Λεμεσό 05/08/2012


Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή σε έναν από τους πολλούς αγωνιστές της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Σε ένα από τα δεκάδες παλικάρια που αψήφησαν την υπεροπλία του τουρκικού Αττίλα, που δεν πτοήθηκαν από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Εθνική Φρουρά λόγω του προδοτικού πραξικοπήματος. Σε ένα από τα εκατοντάδες παιδιά της Κύπρου που με τις πράξεις και τη συμπεριφορά τους, απέδειξαν ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία είναι έννοιες που ξεπερνούν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ένας τέτοιος αγωνιστής είναι και ο Κωστάκης Τριγκή. Ο γιος του Παναγιώτη και της Ελένης, ο δίδυμος αδελφός του Λεωνίδα. Το δεκαοκτάχρονο παλικάρι από το χωριό Μονή της Λεμεσού. Πράος, σεμνός, φιλαλήθης με τις ενέργειες και τις πράξεις του, κέρδισε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των συγχωριανών του. Οι αρχές με τις οποίες τον μεγάλωσαν οι γονείς του και ο αδαμάντινος χαρακτήρας του, τον κατέστησαν πρότυπο ανάμεσα στους νέους της κοινότητας του.
Τον Γενάρη του 1974, ο Παναγιώτης κατατάσσεται στην Εθνική Φρουρά ως νεοσύλλεκτος στο ΚΕΝ Γεροσκήπου. Αφού παίρνει την πρώτη εκπαίδευση, μετατίθεται στο 231ο Τάγμα Πεζικού. Υπηρετεί σε φυλάκια του αεροδρομίου Λευκωσίας και με την έναρξη της τουρκικής εισβολής, βρίσκεται μαχόμενος μαζί με το τάγμα του στα βουνά του Πενταδακτύλου.
Στις 6 Αυγούστου 1974, ημέρα Τρίτη, περίοδο της εκεχειρίας, το όνομα του έμελλε να γραφεί με χρυσά γράμματα στο πάνθεον των αθανάτων όταν στις μάχες Λαπήθου – Καραβά, πληγώνεται βαριά από βλήμα όλμου και υποκύπτει στα τραύματα του στο Νοσοκομείο Μόρφου λίγες ώρες αργότερα.
Τιμώντας σήμερα τη θυσία του Παναγιώτη, επαναβεβαιώνουμε ότι παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας, μοναδικός και αμετάθετος στόχος μας, είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με ένα κράτος που θα έχει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή έχει ερμηνευθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ένα πλαίσιο λύσης, το οποίο έχουν προκρίνει όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πρώτο τον Εθνάρχη Μακάριο και πάνω στο οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού. Η προσήλωση στη λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, είναι το μόνο ανάχωμα στη διχοτόμηση και στη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Τυχόν εγκατάλειψη της συγκεκριμένης μορφής λύσης, παρέχει στην Τουρκία την ανεπανάληπτη ευκαιρία, επίσημα πλέον, να απαγκιστρωθεί από αυτήν και να προωθήσει τη διχοτόμηση και τη λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο, όπως είναι και η πάγια επιδίωξη της. Η τυχόν εγκατάλειψη αυτής της μορφής λύσης, ακυρώνει αυτόματα τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία όλοι χαρακτηρίζουμε ασπίδα και δόρυ της πλευράς μας για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας, οδηγώντας μας σε επικίνδυνους ατραπούς.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με προσήλωση σε αρχές και αξίες, συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη και επανενωμένη. Για μια πατρίδα που θα την διαχειρίζονται μόνο οι Κύπριοι, χωρίς ξένες παρεμβάσεις. Παρά τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και οι οποίες οφείλονται εξολοκλήρου στην αδιαλλαξία και αλαζονεία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, σταθερή και αμετάθετη παραμένει η βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να εργαστεί άοκνα μέχρι το τέλος της θητείας του για λύση, φτάνει η Άγκυρα να μετακινηθεί από τη στάση που τηρεί.
Η άκαμπτη στάση και η ωμή προκλητικότητα, ο κυνισμός και οι απειλές των Τούρκων αξιωματούχων, οι προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους, οι παραβιάσεις της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι προσπάθειες της να διαφεντεύσει αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού.
Η δέσμευση μας είναι μία και αμετάθετη. Ούτε η διαιώνιση του στάτους κβο, ούτε η νομιμοποίηση των τετελεσμένων, ούτε η διχοτόμηση μπορούν ποτέ να αποτελέσουν τη λύση. Πρώτοι εμείς, επειγόμαστε για λύση στο Κυπριακό. Πρώτοι εμείς, θέλουμε τον άμεσο τερματισμό της τραγωδίας του τόπου μας, την επανένωση του λαού μας και της χώρας μας, την κατοχύρωση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους. Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να στηρίζουν τις θέσεις αρχών που καταγράφονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και έμπρακτα να βοηθήσουν έτσι που να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να ανοίξει ο δρόμος για λύση.
Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες.
Ο τόπος μας περνά δύσκολες ώρες. Η Κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης έναντι του τόπου, εργάζεται συστηματικά για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η ενότητα των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι επιβεβλημένη.
Τούτη την ώρα φέρνουμε στη μνήμη μας τον Κωστάκη Τριγκή. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη θυσία του και σε όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για την προστασία των υπέρτατων αγαθών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Η θυσία του αποτελεί υπόμνηση του χρέους μας, να αντιστεκόμαστε ενάντια σε οτιδήποτε περιορίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αντλούμε δύναμη από τη θυσία του και επαναβεβαιώνουμε την προσήλωση μας στον αγώνα για ελευθερία και αποτίναξη της κατοχής.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.