2/8/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου «Ακαδημαϊκός Διάλογος» 02/08/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου «Ακαδημαϊκός Διάλογος», ο οποίος απαρτίζεται από Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους. Ελληνες και Τούρκους ακαδημαϊκούς.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χρυσόστομος Περικλέους δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών που έχουμε καθιερώσει με την πολιτική ηγεσία. Εκθέσαμε στον Πρόεδρο τη δουλειά που κάνουμε καθώς, επίσης, και προτάσεις που επεξεργαστήκαμε για επίλυση και συγκεκριμένων πτυχών του Κυπριακού, αλλά και γενικά για την επανένωση της Κύπρου. Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε για την ειρηνευτική διαδικασία, τις συνομιλίες, τα προβλήματα και για το πού βρίσκεται σήμερα η κατάσταση».

Ερωτηθείς είπε ότι «θέσαμε θέματα που άπτονται της διαπραγμάτευσης, όχι, όμως, για το πώς θα πάμε στη διαπραγμάτευση. Αυτό είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων. Εμείς επικεντρωθήκαμε στη διακήρυξη που είχαμε εκδώσει σε πρόσφατη συνάντηση μας με Έλληνες και Τούρκους διανοούμενους, στη Λεμεσό, με την οποία ζητούσαμε τη λήψη κάποιων πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν, αν μη τι άλλο, να αποσοβήσουν υπονόμευση της λύσης και να αφήσουν ανοικτό το παράθυρο του διαλόγου, ώστε να υπάρξει δυνατότητα ανανέωσης, αναζωπύρωσης του διαλόγου και ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού».

Πρόσθεσε ότι «εμείς κάνουμε επαφές για να αναπτύξουμε τις απόψεις μας, για να υποδείξουμε την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών. Δεν κάνουμε πολιτική».

Κληθείς να αναφερθεί περαιτέρω σε αυτές τις απόψεις, ο κ. Περικλέους μίλησε για το «άνοιγμα των Βαρωσίων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στους κατοίκους του, παράλληλα με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου υπό την αιγίδα της ΕΕ. Εισηγηθήκαμε, επίσης, τη διεύρυνση της διαδικασίας κατά κάποιο τρόπο, ώστε να βρεθεί η Τουρκία στο τραπέζι και εκεί να μπορεί να επαληθευθεί κατά πόσο πράγματι επιδιώκει λύση του Κυπριακού. Εισηγηθήκαμε τρόπους με τους οποίους μπορούν οι δύο κοινότητες να έχουν περισσότερη επαφή, ώστε να αντιληφθούν καλύτερα τις ανησυχίες και τις προσδοκίες η μια της άλλης, και εισηγηθήκαμε την ανάληψη πρωτοβουλιών για να μην υπονομευθεί η ιδέα της λύσης και της επανένωσης κάτω από μια ομοσπονδιακή οροφή».