2/8/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής 02/08/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής δρα Riad Al-Malki. Τον κ. Al-Malki συνόδευε ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο δρ Walid Hasan καθώς και η Βοηθός Υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων δρ Amal Azmi Jadou.


O Πρόεδρος της Βουλής, καλωσορίζοντας τον Παλαιστίνιο Υπουργό, αναφέρθηκε στις πολύ στενές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς. Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι η Κύπρος τηρεί στάση αρχών σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα, σημειώνοντας επίσης ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίλυσή του.


Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο για τη στασιμότητα στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυσή του, τονίζοντας ότι αυτή οφείλεται στην πάγια αδιαλλαξία της Τουρκίας. Τον διαβεβαίωσε δε για την προσήλωση της πλευράς μας σε επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης βάσει των αρχών και σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.


Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, εξάλλου, τον κ. Al-Malki για τις απαράδεκτες τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σχετίζονται με την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, υπογραμμίζοντας ότι τα δικαιώματα αυτά διασφαλίζονται από τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.


Ο Παλαιστίνιος Υπουργός αναφέρθηκε στις αδελφικές, όπως τις χαρακτήρισε, σχέσεις μεταξύ των δύο λαών. Εξέφρασε την εκτίμησή του για τη σταθερή στάση αρχών που τηρεί η Κύπρος στο Παλαιστινιακό ζήτημα και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από Παλαιστινιακής πλευράς για την επίλυσή του. Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα, τόνισε ότι η αλληλεγγύη της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής είναι αταλάντευτη και βασίζεται στην κοινή ιστορία και τις κοινές αρχές των δύο φίλων λαών.

Εκφράστηκε, τέλος, εκατέρωθεν η επιθυμία περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Παλαιστίνης σε ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλευτικού και ανταλλάγηκαν απόψεις για πρακτικά μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.