31/7/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε σε δείπνο που παρέθεσε χθες προς τιμήν του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου 31/07/2012


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Λονδίνο, μίλησε χθες σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στο Κυπριακό Κοινοτικό Κέντρο στο Βόρειο Λονδίνο η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Πρόεδρο συνόδευαν η σύζυγός του κα Έλση Χριστόφια, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης και ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο Πρέσβης Αλέξανδρος Ζήνων.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Πήτερ Δρουσιώτης εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την περηφάνια των αποδήμων για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και για το γεγονός ότι «η μικρή μας Κύπρος με την ανάληψη της Προεδρίας κατακερμάτισε τις τουρκικές απειλές και ενίσχυσε την εικόνα και την υπόστασή της». Αφού τόνισε ότι ως «Βρετανοί πολίτες γνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο και την πάγια πολιτική των βρετανικών κυβερνήσεων», ο κ. Δρουσιώτης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι απόδημοι θα συνεχίσουν «να προβάλλουν πειστικά και αποτελεσματικά τα δίκαια του κυπριακού λαού και θα αγωνίζονται ενωμένοι για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη, δημοκρατική και ειρηνική».
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη καταρχάς σε μια ανασκόπηση των εξελίξεων στο Κυπριακό. Αφού σημείωσε ότι «η αλαζονεία της Τουρκίας βρίσκεται στο απόγειο λόγω του γεγονότος ότι φαίνεται να έχουν πετύχει στο εσωτερικό της χώρας να βάλουν στη γωνία τους στρατιωτικούς και, βεβαίως, θεωρούν τον εαυτό τους ως τον ‘πνευματικό πατέρα της Αραβικής Άνοιξης», ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε: «Τα γεγονότα αυτά αντί να κάνουν την Τουρκία πιο μεγαλόψυχη και να την ωθήσουν να προχωρήσει σε επίλυση του κυπριακού προβλήματος αλλάζοντας ρότα και δείχνοντας περισσότερη κατανόηση πρώτα από όλα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τους χλευάζει, σε επίπεδο ηγεσίας, ασκώντας τους σκληρή κριτική και λέγοντας τους, γιατί διαμαρτύρεστε ότι χάνετε την κυπριακή σας ταυτότητα; Εσείς είστε Τούρκοι, μέρος του δοξασμένου τουρκικού έθνους. Αυτά τα λέει ο ίδιος ο κ. Ερντογάν. Μάλιστα θέλουν να κουβαλήσουν στην Κύπρο χιλιάδες και χιλιάδες έποικους για να γίνουν οι Τούρκοι ισάριθμοι με τους από εκεί, όπως αναφέρεται ο κ. Ερντογάν στους Ελληνοκύπριους. Αυτή είναι μια αναχρονιστική αντίληψη των εξελίξεων η οποία τελικά θα αποδειχθεί μπούμερανγκ. Όμως, ελπίζω ότι δεν θα είναι αργά για τους Τουρκοκύπριους γιατί, σε συνεχείς συναντήσεις που έχω μαζί τους, γίνομαι δέκτης εκκλήσεων, οι οποίες για να υλοποιηθούν δεν περνούν από το χέρι μου. Με καλούν να κάνω κάτι το συντομότερο δυνατόν για να υπάρξει επανένωση και λύση. Αυτή η κραυγή αγωνίας εκπέμπεται από τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας συνεχώς και γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή. Αυτή η αγωνία γίνεται απόγνωση γιατί η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της ως μια υπερδύναμη που μπορεί να μην λαμβάνει κανένα υπόψη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, στη συνέχεια, ότι αυτό οφείλεται και σε έναν άλλο παράγοντα, και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκει στήριξη εντός και εκτός της ΕΕ. Αφού διευκρίνισε ότι «δεν έχουμε παράπονο από την ΕΕ για ζητήματα αρχής, δηλαδή το γεγονός ότι κάνει ξεκάθαρο προς την Τουρκία ότι η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο είναι θεσμικό καθήκον της ίδιας της Ένωσης αλλά και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ότι «όταν, όμως, στο επίπεδο του Πρωθυπουργού της Τουρκίας εκφράζονται θέσεις ότι η Κύπρος είναι μισή χώρα’ και ότι δεν είναι καν φυλή’, αυτά δεν μπορεί να τα ακούει η ΕΕ, και να μου επιτρέψετε να πω και τα Ηνωμένα Έθνη, χωρίς ισχυρή αντίδραση». Και κατέληξε: «Κάπου τα ισοζύγια των δυνάμεων είναι τέτοια που ανέχονται τέτοιες συμπεριφορές κατοχικών δυνάμεων, όπως είναι η Τουρκία».
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην έγκριση του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας είπε: «Δώσαμε τελευταία μια φοβερά μεγάλη μάχη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να πετύχουμε το αυτονόητο, την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και την επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν μου αρέσει κάθε φορά που έρχομαι εδώ να τα βάζω με τη Βρετανία, αλλά η Βρετανία διαχρονικά τα βάζει μαζί μας. Δυστυχώς, η Βρετανία είναι η καθ’ ύλην υπεύθυνη να παρουσιάζει τα κείμενα των εκάστοτε ψηφισμάτων που εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας και χρειάστηκε να δώσουμε μια φοβερή μάχη για να μην περάσουν πρόνοιες που να οδηγούν σε αναθεώρηση των όρων εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης και στη σταδιακή μείωση, για να μην πω και εξάλειψή της. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι δίπλα μας, στη βάση αρχών, και έτσι δεν μπόρεσαν οι Βρετανοί, ούτε και στους ‘15’ να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσουν αυτή τη θέση».
Στη συνέχεια ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «από πλευράς μας έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις για να έρθουν κοντά οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Βρετανίας και για να συνεχιστεί ο διάλογος, όπως αυτός προβλέπεται από το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών». Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, δεν πέτυχαν αυτές οι προσπάθειες. Πρέπει να πω, όμως, ότι ο Gordon Brown είχε ανταποκριθεί πολύ θετικά. Όταν συναντηθήκαμε για πρώτη φορά μετά την εκλογή του και μετά από τη δική μου εκλογή στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο ίδιος πρότεινε να συνομολογήσουμε αυτό το Μνημόνιο Συναντίληψης, το οποίο βεβαίως συνομολογήθηκε στηριγμένο σε θέσεις αρχών. Λόγω της συνομολόγησης του Μνημονίου, ο Gordon Brown όποτε θα συναντούσε ηγέτες της Τουρκίας, σε διάφορα επίπεδα, είχε πρώτα είτε συνάντηση μαζί μου είτε τηλεφωνική επικοινωνία για να με συμβουλευθεί τι θα ήθελα να περάσει προς την ηγεσία της Τουρκίας».
«Δυστυχώς, η ηγεσία της Τουρκίας δεν άκουσε ούτε τον Gordon Brown τότε», τόνισε ο κ. Χριστόφιας για να προσθέσει ότι «με την έλευση στην εξουσία των Συντηρητικών, είχα προσεγγίσει τον νέο Πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να συνεχίσουμε τον διάλογο για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων μας αλλά και τον διάλογο που σχετίζεται με τον ρόλο της Βρετανίας στο Κυπριακό». Αφού σημείωσε ότι στα δύο χρόνια που είναι ο David Cameron στην εξουσία δεν κατέστη δυνατόν να συναντηθεί μαζί του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ταυτόχρονα «έχουμε μια βρετανική πολιτική στο Κυπριακό που μας δυσαρεστεί πολύ και που δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων». Και πρόσθεσε: «Είναι μια πολιτική κάλυψης της Τουρκίας με διάφορους στόχους και σε διάφορα επίπεδα. Αυτή η κατάσταση δεν πρέπει να συνεχιστεί. Προσπαθούμε, και σε συνεργασία με την παροικία, να πετύχουμε αλλαγή αυτής της στάσης αλλά ομολογώ ότι αυτό είναι δύσκολο γιατί γνωρίζω τη θέση της Βρετανίας και εντός των ‘27’, όπου και εκεί ασκεί μια παραδοσιακή βρετανική πολιτική».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε γενικότερα στον ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία, ενθαρρυμένη από τις ‘επιτυχίες’ της τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, έγινε ακόμη πιο κυνική και πιο αλαζονική, παρόλο που θα ανέμενε κανείς ότι μια σύγχρονη ηγεσία θα ήταν πιο διαλλακτική και πιο μεγαλόψυχη». Και συνέχισε: «Να σας υπενθυμίσω ότι ο κ. Νταβούτογλου έγραψε ότι εάν δεν υπήρχαν Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο, θα έπρεπε να τους εφεύρουμε, γεγονός που καταδεικνύει πόσο σέβονται οι Τούρκοι τους Τουρκοκύπριους και πόσο σέβονται την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας είναι και αυτοί, δυστυχώς, εγγυητές».
Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις τρέχουσες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού για να τονίσει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: « Έχουμε στασιμότητα στο Κυπριακό παρά τις ικεσίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και παρά την έκφραση πλήρους ετοιμότητας της δικής μας πλευράς να συνεχίσουμε τον δικοινοτικό διάλογο για μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, σε συνεργασία με την Τουρκία. Ο κ. Έρογλου αρνείται να μπει σε διάλογο γιατί αναλάβαμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και γι’ αυτό έχουμε αυτή τη στασιμότητα, ουσιαστικά αυτό το αδιέξοδο. Δίνεται ένα φιλί ζωής με τις επιτροπές που προσπαθούν τα Ηνωμένα Έθνη να λειτουργήσουν, με τη δική μας συγκατάθεση, έτσι ώστε να διατηρηθούν οι συνομιλίες εν ζωή μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 που θα έχουμε τις προεδρικές εκλογές. Δεν ξέρω σε τι προσβλέπει ο κ. Έρογλου και η Τουρκία, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα».
Αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «εμείς αντιδρούμε αξιοπρεπώς στις διάφορες απειλές της Τουρκίας και κάνουμε ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ, με όλη της την επικράτεια, και ότι θα ανταποκριθούμε και θα υλοποιήσουμε πλήρως τα θεσμικά μας καθήκοντα έναντι της Ένωσης».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων, αφού ξεκαθάρισε ότι η διεξαγωγή ερευνών για ανεύρεση υδρογονανθράκων αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία δεύτερου γύρου αδειοδότησης και ότι μέσα από διαφανείς διαδικασίες θα ληφθούν αποφάσεις που σχετίζονται με την υπογραφή συμφωνιών με τις εταιρείες που θα έχουν επιλεγεί. Και πρόσθεσε: «Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είπα ότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν έχουν να χάσουν τίποτε από την ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αντιθέτως, έχουν να κερδίσουν». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στις συνομιλίες με τον κ. Ταλάτ συμφωνήθηκε ο διακανονισμός της μεταφοράς κονδυλίων στις δύο κοινότητες από τον κεντρικό προϋπολογισμό, «εκτός εάν ο κ. Έρογλου το αναθεωρήσει και αυτό», διευκρίνισε.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι ούτε η Τουρκία έχει να χάσει από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νοουμένου ότι «τερματίσει τις απειλές και αλλάξει ρότα σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού». «Ελπίζω», υπογράμμισε, «να έχουμε σύντομα λύση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που να είναι δίκαιη, υπό τις συνθήκες, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως αυτή προβλέπεται από τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και έχει υιοθετηθεί με πλείστα τόσα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ, από το Συμβούλιο της Ευρώπης και γενικότερα από τη διεθνή κοινότητα».
«Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό και έχει σχέση και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό μας μέτωπο», υπογράμμισε. «Αυτή η Κυβέρνηση, όσο είναι στην εξουσία, όσο είναι στο τιμόνι, δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, διότι αυτό θα είναι καταστροφικό», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσει: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της, οι οποίες σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αν τα αλλάξουμε και ξεκινήσουμε από το μηδέν και πούμε ότι δεν δεχόμαστε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, τότε – και το λέω συνειδητά – είναι σαν να λέμε ότι αποδεχόμαστε τη διχοτόμηση».
« Όλοι δηλώνουμε ότι η διχοτόμηση θα είναι καταστροφική για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους. Ιδού η Ρόδος», είπε ο κ. Χριστόφιας. Υπογραμμίζοντας ότι ασφαλώς «δεν θα προσφέρουμε γην και ύδωρ στην Τουρκία ή σε καμιά άλλη ξένη δύναμη», ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «πρέπει να κάνουμε αμοιβαίες παραχωρήσεις, υπερασπιζόμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολό του». Και συνέχισε: «Οι συγκλίσεις που έχουμε πετύχει με τον κ. Ταλάτ, τις οποίες, βεβαίως, δεν δέχεται σήμερα ο κ. Έρογλου, είναι συγκλίσεις που οδηγούν στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, όπως αυτές περιλαμβάνονται και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο στην Κύπρο, αφού σημείωσε ότι η κατάσταση μόνο θλίψη και απογοήτευση μπορεί να προκαλεί, κάλεσε τους ομογενείς στη Βρετανία να παραμείνουν ενωμένοι επειδή ζουν σε έναν νευραλγικό χώρο. «Αυτή η χώρα, η Βρετανία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι «συμπρωταγωνίστρια της δημιουργίας, της συντήρησης του κυπριακού προβλήματος γιατί και εμείς κάποια στιγμή γίναμε συμπρωταγωνιστές του κυπριακού προβλήματος με τις ενέργειες του φασιστικού καθεστώτος στην Ελλάδα και της ΕΟΚΑ Β». Αφού πρόσθεσε ότι ορισμένοι θέλουν να ξεχάσουν αυτά τα πράγματα, τόνισε ότι «αυτά πρέπει να τα θυμόμαστε και ποτέ να μην τα ξεχάσουμε για να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα σε βάρος της Ελλάδας και σε βάρος της Κύπρου. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο πηγάζει από τη σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού».
Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι παρά το αδιέξοδο στο Κυπριακό, η Κυβέρνηση θα παραμένει σταθερή, υπερασπιζόμενη βασικές αρχές και προωθώντας την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προωθώντας μια λύση η οποία να λαμβάνει υπόψη της τις ανησυχίες όλων των Κυπρίων - Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων». Και κατέληξε: «Πρέπει να επιδείξουμε κατανόηση και αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας επειδή Τουρκοκύπριοι δεν σημαίνει Έρογλου και οι Τουρκοκύπριοι βογκούν συνθλιβόμενοι κάτω από τη μυλόπετρα της κατοχής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κατάσταση της οικονομίας για να τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι όλοι έχουν παραδεχθεί, συμπεριλαμβανομένης και της Τρόικας, ότι «εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα των τραπεζών δεν θα υπήρχε ανάγκη να έρθει η Τρόικα στην Κύπρο ή να απευθυνθούμε στον μηχανισμό στήριξης». Και υπογράμμισε: «Σε απάντηση αυτών που ρωτούν γιατί τους καλέσαμε, η απάντηση είναι γιατί ήμασταν υποχρεωμένοι να το πράξουμε. Δεν είχαμε άλλη επιλογή γιατί οι τράπεζες χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση. Δεν έχω την έγνοια του τραπεζικού κεφαλαίου, αλλά έχω την έγνοια του κόσμου που κατέθεσε τις οικονομίες του στις τράπεζες».
Αναφορικά με το ενδεχόμενο δανειοδότησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ακόμη το θέμα δεν έχει κλείσει», προσθέτοντας ότι και «να πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία το δάνειο από τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενδεχομένως να μην μας φθάνει». «Συνεπώς», ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, «ήμασταν υποχρεωμένοι να καλέσουμε την ΕΕ, η οποία έστειλε τους εκπροσώπους της Τρόικας. Εμείς δεν θεωρούμε ότι η Τρόικα ήρθε κοντά μας για να επιβάλει τις όποιες δικές της λύσεις αλλά για να κάνουμε διάλογο. Δεν μπορεί να έλθουν κάποιοι από έξω και να μας πουν αυτή είναι η κατάσταση της οικονομίας σας. Εμείς, ίσως, έχουμε διαφορετική εκτίμηση για την κατάσταση των οικονομικών στην Κύπρο και για τις λύσεις. Γιαυτό τους κάλεσα να συνεχίσουμε τον διάλογο μέχρι και τον Σεπτέμβριο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε γενικότερα στο θέμα της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη τονίζοντας ότι, «όταν αναλάβαμε την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καταθέσαμε και ενώπιον του Συμβουλίου της ΕΕ και ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) τις απόψεις μας για τον τρόπο με τον οποίο θεωρούμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί πανευρωπαϊκά η οικονομική κρίση».
«Η δική μας αντίληψη διαφέρει από την αντίληψη που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και που αφορούσε την απολυτοποίηση του ρόλου των αγορών, τη μετακίνηση από την πραγματική οικονομία στο ‘εμπόριο του χαρτιού» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκφράσει, στη συνέχεια, την εκτίμηση ότι «η πορεία που ακολουθήθηκε τα πρώτα τρία χρόνια των προσπαθειών της ΕΕ για αντιμετώπιση της κρίσης ήταν λανθασμένη γιατί έβαλε όλα τα κουκιά της’ στην άσκηση πολιτικής λιτότητας, γεγονός που οδήγησε στον πολλαπλασιασμό της φτώχιας στην Ένωση και τις οικονομίες σε στασιμότητα».
«Η πολιτική της λιτότητας αποκλειστικά και μονοπωλιακά οδήγησε τις οικονομίες σε στασιμότητα και ύφεση. Πρέπει να αλλάξει αυτή η φιλοσοφία ή τουλάχιστον να γίνει ένα πάντρεμα της πολιτικής των εξοικονομήσεων των δημόσιων οικονομικών με την πολιτική της ανάπτυξης, της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και της βοήθειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Κύπρος, ως Προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ, «έχοντας υπόψη τις αλλαγές που έγιναν σε κάποιες μεγάλες χώρες της ΕΕ, εισηγήθηκε την εφαρμογή πολιτικής ανάπτυξης που να οδηγεί σε κοινωνική συνοχή». Σημειώνοντας ότι αυτό έχει γίνει, σε γενικές γραμμές, αποδεκτό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι, δυστυχώς, «η Τρόικα ακολουθεί την πεπατημένη και γι’ αυτό εμείς αντιδρούμε, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μεσαίων στρωμάτων, των απλών ανθρώπων της Κύπρου».
Αφού επισήμανε ότι κοινή διαπίστωση στο Συμβούλιο της ΕΕ είναι ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στην Ένωση που οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες νιώθουν απομακρυσμένοι από την Ένωση διερωτήθηκε κατά πόσο «οι πολιτικές λιτότητες, οι πολιτικές της φτώχιας οδηγούν τον κόσμο προς την ΕΕ ή τον κάνουν να απομακρύνεται περισσότερο από την Ένωση». Και πρόσθεσε: «Δεν ισχυρίζομαι ότι στους έξι μήνες που θα ασκεί την Προεδρία, η Κύπρος θα πετύχει σαρωτικές αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Εκτιμώ, όμως, ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία διόρθωσης, με σημαντικές Πολιτικές Ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διάφορες Κυβερνήσεις να θεωρούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η σημερινή κατάσταση».
Αναφερόμενος γενικότερα στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίηση του ως Πρόεδρος μιας μικρής χώρας που τυγχάνει σεβασμού από το σύνολο του Συμβουλίου της ΕΕ. «Οι πρώτες εκτιμήσεις για την Προεδρία μας είναι πολύ επαινετικές», είπε ο κ. Χριστόφιας για να διευκρινίσει ότι αυτές προέρχονται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schultz αλλά και άλλους αξιωματούχους κρατών μελών της ΕΕ.
Στη συνέχεια τόνισε ότι «έχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας και δύσκολα θέματα, όπως είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο όπου υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα και συγκρουόμενες απόψεις σημαντικών κρατών μελών της ΕΕ. Έχουμε μπροστά μας και το θέμα του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου όπου φαίνεται ότι προχωρούμε καλά. Έχει, επίσης, ήδη εγκριθεί ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός για το 2013 σε επίπεδο Συμβουλίου και τώρα πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με το ΕΚ για να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός».
Τελειώνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ελπίζω η Κυπριακή Προεδρία να μην είναι απλώς μια Προεδρία μιας μικρής χώρας αλλά μια καλή Προεδρία. Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές Προεδρίες, αλλά καλές και κακές. Εύχομαι, λοιπόν, να έχουμε μια καλή Προεδρία και σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστούμε σκληρά παρόλες τις αντιξοότητες στο εσωτερικό μέτωπο».