31/7/12

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για το θέμα του χαλουμιού 31/07/2012


Σε δηλώσεις του σήμερα, στο Υπουργείο Γεωργίας, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα για το θέμα του χαλουμιού.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει διαβιβαστεί προς το Υπουργείο Γεωργίας οποιοδήποτε αίτημα για εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στον Φάκελο για το χαλούμι, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι αναφορές στον Τύπο δεν έχουν να κάνουν με αίτημα της Κομισιόν αλλά πρόκειται για απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας κ. Dacian Cioloş σε ερώτηση Τσέχου Ευρωβουλευτή. Δεν έχει διαβιβαστεί τίποτα κοντά μας αλλά είναι αλήθεια ότι από μόνοι μας - όχι κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν - μελετούμε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα στον νέο φάκελο που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρχει και το θέμα «hellim» με στόχο να εγγράψουμε και το hellim και το χαλούμι ώστε να μην μπορεί κανένας πλέον να εμπορεύεται το χαλούμι, επισήμανε.

Και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό ότι μια γερμανική βιομηχανία πέτυχε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεση εναντίον μας και μπορεί τώρα να χρησιμοποιεί τη λέξη ’hellim’ στις δικές της εξαγωγές. Με την εγγραφή όμως του Φακέλου χαλούμι-hellim’ όπως θα το προωθήσουμε δεν θα μπορεί πλέον να συμβαίνει αυτό και θα μπορούμε να πάρουμε πίσω αυτό που πέτυχε η γερμανική εταιρεία». Ο κ. Αλετράρης υπενθύμισε ότι εξάγονται χαλούμια με τη λέξη ‘hellim’ και από την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Βουλγαρία.

Τέλος, ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία του Φακέλου αυτή τη στιγμή, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Υπουργείου Γεωργίας και πολύ σύντομα θα έλθει στα χέρια του για να προωθηθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.