28/7/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου μίλησε σε εκδήλωση στο Γέρι προς τιμήν των πεσόντων και αγνοουμένων του 361 Τάγματος Πεζικού 28/07/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μίλησε σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Γερίου προς τιμήν των πεσόντων και αγνοουμένων του 361 Τάγματος Πεζικού.

Αναφερόμενος στον ηρωϊσμό και την αυτοθυσία των ανδρών του Τάγματος, ο κ. Ομήρου είπε: «Μέσα στις συνθήκες της προδοσίας του Ιουλίου του 1974, οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και άνδρες του 361 Τ.Π. έγραψαν χρυσές σελίδες άφθαστου ηρωισμού και αυτοθυσίας και κατέθεσαν στο θυσιαστήριο της κυπριακής ελευθερίας 91 πεσόντες και αγνοούμενους. Άλλοι 43 άνδρες του Τάγματος τραυματίστηκαν. Τριάντα οκτώ χρόνια μετά κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στην ηρωική τους θυσία και αναβαπτιζόμαστε στα υψηλά ιδανικά της φιλοπατρίας και της υπέρτατης προσήλωσής τους στην έννοια της ελευθερίας.
Το 361 Τ.Π., με έδρα το Συγχαρί, βρέθηκε σε κάθε πολεμική επιχείρηση στο χώρο ευθύνης του, δίνοντας άνισες αλλά ηρωικές μάχες εναντίον του εισβολέα. Στο Δίκωμο, στο ύψωμα Αλωνάγρα, στο ύψωμα Άγιος Σάββας, στα φυλάκια της Μιας Μηλιάς, ελέγχοντας τον ανατολικό τομέα του θύλακα Κιόνελι-Χαμίτ Μάντρες-Λευκωσία, στη γραμμή Παχύαμμος-Κλεπίνη. Η ευψυχία, η τόλμη, η απίστευτη δύναμη της προσωπικότητας των μαχητών του 361 Τ.Π. πρέπει να αποτελούν πυξίδα καθοδήγησης για τη σημερινή μας πορεία. Όπως τα παιδιά της θρυλικής αυτής μονάδας εξευτέλισαν το θάνατο προτάσσοντας το «μολών λαβέ», και μάλιστα σε συνθήκες προδοσίας, έτσι κι εμείς οφείλουμε να καθορίσουμε τη σημερινή μας πορεία. Γιατί η ιστορία και οι σημαντικές στιγμές της δεν αποτελούν αντικείμενο μελέτης για να γνωρίσουμε τι κατόρθωσαν άλλοι στο παρελθόν, αλλά για να μάθουμε τι είναι σωστό να πράξουμε και εμείς στο παρόν και στο μέλλον. Γιατί το παρελθόν είναι το μαντείο από όπου πρέπει να αντλούμε χρησμούς για το μέλλον.
Οι ήρωες του 361 Τ.Π. με τη θυσία τους στέλλουν από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του Ελληνισμού στους αιώνες, το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια, την παραίτηση μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας. Μας δίνουν προσταγή αντίστασης για την ελευθερία και τη δικαίωση, για τη φυσική και εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Χρέος μας να ανταποκριθούμε στην ιστορική μας ευθύνη. Να κτίσουμε το καινούργιο με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο, η μέγιστη τιμή για την αγέραστη μνήμη των μαχητών, των ηρώων και των μαρτύρων του 361 Τ.Π.».