28/7/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Σοφοκλή Αλετράρη, στο ετήσιο Φεστιβάλ Μαρωνίου 28/07/2012

Είναι με μεγάλη μου χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση που συνδιοργανώνεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και την Αθλητική Ένωση Μαρωνίου.



Εκδηλώσεις σαν την αποψινή δίνουν τη δυνατότητα στα μέλη και τους φίλους ενός συλλόγου, αλλά και στους κατοίκους του χωριού, να συναντηθούν και να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς, διασκέδασης, αλληλογνωριμίας και να συσφίξουν περισσότερο τις σχέσεις τους, μακριά από τα προβλήματα και τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Συντελούν στη διατήρηση και στη διάδοση της παράδοσης, στο να κρατηθούν άρρηκτοι οι δεσμοί και να μείνει συνεκτικός ο κοινωνικός ιστός στις κοινότητες της υπαίθρου μας.
Σωματεία που έχουν δημιουργηθεί με στόχο την υγιή απασχόληση των νέων μας αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη διάσταση. Αποδεικνύουν έμπρακτα τη θέληση των κατοίκων να κρατήσουν τους νέους ανθρώπους κοντά στην ύπαιθρο, κοντά στις ρίζες μας. Ένα από αυτά τα σωματεία είναι και η Αθλητική Ένωση Μαρωνίου.
Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται έργα στην κοινότητα τα οποία συντελούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής, αλλά το Μαρώνι παραμένει μια κατεξοχήν γεωργική κοινότητα όπου το 90% του πληθυσμού ασχολείται με τη γεωργία.
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρος μας. Πιστεύουμε πως ο ρόλος του κατοίκου της υπαίθρου είναι ζωτικός γιατί συντελεί στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του χώρου, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.
Στα πλαίσια αυτά υιοθετήσαμε τη νέα, αναδιαμορφωμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επεξεργαστήκαμε και θέσαμε σε εφαρμογή σχέδια αγροτικής ανάπτυξης που έχουν ως στόχο να διατηρήσουν ζωντανή την ύπαιθρο μέσω μιας σειράς μέτρων και Προγραμμάτων, Αυτά δεν αφορούν μόνο τη γεωργική ανάπτυξη, αλλά γενικότερα τον περιορισμό της αστυφιλίας και την ανάπτυξή της υπαίθρου με αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και ενδυνάμωση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών.
Βασική προτεραιότητα μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, η προώθηση ευκαιριών πολυαπασχόλησης, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων, η διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς, καθώς και η διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε φιλοαγροτική πολιτική και με τη συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε οι Κύπριοι αγρότες να αισθάνονται ότι αποτελούν ένα περήφανο και ισάξιο τμήμα των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Το κράτος, επίσης, στα πλαίσια στήριξης των αγροτικών περιοχών και ενθάρρυνσης των νέων να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο τους, προωθεί το πρόγραμμα του αγροτουρισμού και άλλα περιφερειακά έργα.
Η διοργάνωση του Φεστιβάλ από την κοινότητα Μαρωνίου και την Αθλητική Ένωση Μαρωνίου καταδεικνύει το γεγονός ότι η κοινότητα σφυγμομετρεί τις ανάγκες των κατοίκων της και ανταποκρίνεται θετικά σε αυτές, προσφέροντας στους κατοίκους της ψυχαγωγία και διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Συγχαίρω την κοινότητα Μαρωνίου η οποία μεριμνά για την ψυχαγωγία, την υγιή απασχόληση και την ευημερία των κατοίκων της.
Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω όλους όσοι εργάστηκαν για να καταστεί δυνατή η καλλιτεχνική αυτή εκδήλωση και σας εύχομαι καλή διασκέδαση.