22/7/12

Επιμνημόσυνος λόγος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου στο μνημόσυνο του ήρωα Γεώργιου Ανδρονίκου Μιχαήλ, στο Μοσφίλι 22/07/2012

Για ακόμα μια χρονιά τα βήματά μας, μας έφεραν στο Μοσφίλι. Βρεθήκαμε εδώ σ’ αυτή τη μικρή κοινότητα για να τιμήσουμε τη μνήμη του ήρωα Γεώργιου Ανδρονίκου Μιχαήλ.
Του δεκαοκτάχρονου νέου που το τραγικό καλοκαίρι του 1974 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου για απόκρουση της βάρβαρης εισβολής της Τουρκίας.
Του αμούστακου νέου, που μπροστά στην υπεροπλία των σιδηρόφρακτων ορδών του Αττίλα, δεν δείλιασε και δεν υποχώρησε. Ο Γιώργος πολέμησε με αυταπάρνηση και θάρρος για να σώσει την πατρίδα μας, την ελευθερία της, την αξιοπρέπεια του λαού μας από τα καταστροφικά αποτελέσματα της προδοσίας.
Μαζί του έδωσαν τον αγώνα χιλιάδες άλλοι νέοι της δικής του γενιάς, που αμέσως ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας και έσπευσαν να φυλάξουν Θερμοπύλες. Ήταν ένας αγώνας μέγιστης τιμής για υπεράσπιση των υπέρτατων ιδανικών που κατέκτησε η ανθρωπότητα μέσα από τους αιώνες. Της δημοκρατία και της ελευθερίας της πατρίδας.
Όλοι οι νέοι που θυσιάστηκαν γι’ αυτά τα ιδανικά, τούς πρέπει κάθε τιμή, τούς αξίζει κάθε μνημόνευση. Κάθε τιμή και μνημόνευση αξίζει στον Γεώργιο Ανδρονίκου Μιχαήλ.
Ο ήρωας, όταν εκδηλώθηκε η εισβολή υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην 33η Μοίρα Καταδρομών στο Πέλλα Πάις. Με την αποβίβαση των πρώτων τουρκικών δυνάμεων και την προώθησή τους προς την Κερύνεια, η Μοίρα του Γιώργου Μιχαήλ τάχθηκε στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, όπου αντιστάθηκε στη σφοδρή επίθεση του εισβολέα. Αργότερα, η ομάδα του Γιώργου βρέθηκε στην περιοχή της Τύμπου και της Κυθραίας. Εδώ, ο Γιώργος με τους συμπολεμιστές του έδωσε νέες μάχες. Ακολούθως, βρέθηκε στην περιοχή του Βουφαβέντο και πάλι μαχόμενος. Αυτό το μακρύ οδοιπορικό πραγματοποιήθηκε μόνο μέσα σε τρεις μέρες. Την 23η Ιουλίου ο ήρωας βρέθηκε στο Κουτσοβέντη. Εκεί έμελλε το όνομα του Γιώργου να γραφτεί, μαζί με τα ονόματα πολλών άλλων συμπολεμιστών του, στον μακρύ κατάλογο αξιωματικών και καταδρομέων της 33ης Μοίρας Καταδρομών που έπεσαν μαχόμενοι ή αγνοούνται.
Ο χαμός του Γιώργου προκάλεσε μεγάλο πόνο, οδύνη και σπαραγμό στην οικογένειά του, στους συγγενείς του, τους φίλους του. Η απουσία είναι ακόμα πολύ αισθητή και τα χρόνια που έχουν παρέλθει από τότε δεν έχουν ξεθωριάσει το αίσθημα της απουσίας του που νιώθουν όλοι όσοι τον γνώρισαν. Απουσιάζει το χαμόγελό του, η ανοιχτοσύνη και το πρόσχαρο του χαρακτήρα του, η εργατικότητα και η φιλοτιμία που τον χαρακτήριζαν.
Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Τον εχθρό δεν τον έφερε η θάλασσα της Κερύνειας. Τον εχθρό τον έφεραν οι συνωμοσίες που εξυφάνθηκαν σε βάρος της πατρίδας μας σε ιμπεριαλιστικά εχθρικά κέντρα. Μα πρώτα και πάνω από όλα, τον εχθρό τον έφερε το φασιστικό, προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’. Αν δεν γινόταν το πραξικόπημα, η Τουρκία δεν θα εύρισκε το άλλοθι και την ευκαιρία που για χρόνια αναζητούσε και δεν θα μπορούσε να εισβάλει. Δυστυχώς, οι πραξικοπηματίες προκλητικά αγνόησαν όλες τις προειδοποιήσεις στις οποίες συνεχώς προέβαιναν ο Μακάριος και οι δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις ότι η ανατροπή της συνταγματικής τάξης θα φέρει την Τουρκία στην Κύπρο.
Οι πραξικοπηματίες φέρουν τεράστια ευθύνη για την τραγωδία που γνώρισε η Κύπρος και για τις συνέπειες που ακόμα ζούμε 38 χρόνια μετά. Οι πραξικοπηματίες φέρουν τεράστια ευθύνη για τα παιδιά που χάθηκαν στον πόλεμο, αφού το πραξικόπημα αποδιοργάνωσε την Εθνική Φρουρά και διέλυσε τις όποιες δυνατότητες υπήρχαν για άμυνα.
Οι νέοι της γενιάς του Γιώργου Ανδρονίκου Μιχαήλ έπεσαν θύματα της προδοσίας των πραξικοπηματιών. Δικό μας χρέος είναι να δικαιώσουμε τις θυσίες των παιδιών μας. Η δικαίωση αυτή θα επιτευχθεί με τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση του τόπου και του λαού μας. Δύσκολο το καθήκον, έχοντας απέναντί μας μια Τουρκία η οποία αφού πέτυχε τον στόχο της να πατήσει πόδι στην Κύπρο διαχρονικά ακολουθεί αδιάλλακτη, αρνητική και παρελκυστική πολιτική στο Κυπριακό και με την όλη στάση της δεν επιτρέπει την επίτευξη λύσης.
Είναι γνωστό ότι μ’ αυτή της τη στάση η Τουρκία επιδιώκει να παγιώσει και να μονιμοποιήσει τα τετελεσμένα της κατοχής με την άγονη παρέλευση του χρόνου. Στα κατεχόμενα, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για υλοποίηση αυτού του στόχου προβαίνοντας σε μαζικό εποικισμό που αλλοιώνει τη δημογραφική σύνθεση της τουρκοκυπριακής κοινότητας η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του λαού μας. Η κατοχική δύναμη σφετερίζεται τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και καταστρέφει τα μνημεία, τις εκκλησιές ακόμα και τα νεκροταφεία, καταστρέφει οτιδήποτε θυμίζει ότι η γη ανήκει στους Κυπρίους και όχι στους ξένους.
Ανεξαρτήτως των προβλημάτων και των εμποδίων, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να πετύχουμε λύση. Μπροστά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, εμείς προτάσσουμε τη συνέπεια και την αφοσίωσή μας στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφει ο Διεθνής Οργανισμός, για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας. Αγωνιζόμαστε για λύση που θα φέρει στον τόπο μας μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια και θα επιτρέπει στον λαό μας -Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους- να οικοδομεί χωρίς ξένες επεμβάσεις ένα ευοίωνο και ευτυχισμένο μέλλον.
Το χρωστούμε αυτό στις γενιές που έρχονται, αλλά και στις γενιές που έδωσαν αγώνες και θυσίες για να μπορέσουν να δώσουν σε εμάς μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα πατρίδα. Το χρωστούμε στους ήρωές μας, όπως τον Γιώργο, που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν την Κύπρο μας.
Τιμή και δόξα στους ήρωες μας!
Η μνήμη του Γιώργου Ανδρονίκου Μιχαήλ θα μείνει άσβεστη και αιώνια!